Verkeersbesluit verkeersmaatregelen buurtschap Bavoort (uitbreiding 30 kilometer gebied)

Logo Leusden

Burgemeester en wethouders van Leusden

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leusden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Op grond van het raadsbesluit van 3 oktober 2013 is het college van burgemeester en wethouders van Leusden bevoegd de grenzen van de bebouwde kom in de zin van de Wegenverkeerswet te wijzigen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

2. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken. 

Procedure  Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie (district Midden-Nederland). Deze heeft geen bedenkingen tegen instelling van dit verkeersbesluit.

Motivering

Herinrichting Treekerweg In 2017 is een gedeelte van de Treekerweg heringericht. Op het gedeelte tussen Treekerweg nr. 4 en de Buurtweg is de asfaltverharding vervangen door klinkerbestrating. Hiermee is tegemoet gekomen aan de wens van aanwonenden om dit weggedeelte als verblijfsgebied aan te merken en in te richten. Voorheen gold op dit weggedeelte een maximum-snelheid van 50 km-uur. Aan het begin van dit ‘klinkergebied zijn in 2017 30 km-borden geplaatst. Tot dusverre is dit echter niet geformaliseerd via een verkeersbesluit. Onlangs hebben enkele bewoners van de Buurtweg gevraagd om het verblijfsgebied Treekerweg uit te breiden en wel in die zin dat ook de Buurtweg en het Molenhoekje als 30 km-gebied worden aangewezen. Ook op deze wegen geldt op dit moment een maximum-snelheid van 50 km-uur. Gelet op de functie van deze wegen en de aard/inrichting hiervan vinden wij honorering van dit voorstel vanuit verkeerskundig oogpunt alleszins verantwoord. Als dit verzoek gehonoreerd wordt is het tevens gewenst om de bebouwde komgrens die nu bij de aansluiting Buurtweg/Treekerweg ligt ongeveer 25 meter in zuidelijke richting te verleggen en ook dit gedeelte van de Treekerweg bij het 30 km-gebied te betrekken. Op het buiten de bebouwde kom gelegen gedeelte van de Treekerweg geldt nu een maximum-snelheid van 60 km-uur. Langs bedoeld gedeelte van de Treekerweg staat een woning. Er zijn plannen voor uitbreiding van woningbouw. Door deze aanpassing worden bestuurders die vanaf de Treekerweg richting Arnhemseweg rijden genoodzaakt om ruim voor de aansluiting met de Buurtweg hun snelheid aan te passen aan de (gewijzigde) omstandigheden. Dit komt ook de veiligheid nabij de inrit ten goede. 

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

1. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

2. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

3. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen zijn wij tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    de grens van de bebouwde kom in de zin van de Wegenverkeerswet die nu op de Treekerweg nabij de aansluiting met de Buurtweg ligt, ongeveer 25 meter in zuidelijk richting te verleggen.

  • 2.

    door het (ver)plaatsen van borden model A 1 uit Bijlage 1 bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) de Buurtweg, het Molenhoekje en de Treekerweg, voorzover gelegen tussen perceel Treekerweg 4 enerzijds en een punt ongeveer 25 meter ten zuiden van de aansluiting met Buurtweg anderzijds, aan te wijzen als wegen waar een maximum-snelheid van 30 km-uur geldt.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking de dag na afloop van het beroepstermijn

Bekendmaking

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.leusden.nl.

 

Leusden, 16 juli 2019

Het college van Leusden

H.W. de Graaf-Koelewijn, directeur-secretaris

G.J. Bouwmeester, burgemeester

Naar boven