Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Opheffen taxistandplaats Stroinksbleekweg te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het verwijderen van verkeersbord E5 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderborden met de tekst ‘ma. t/m vr. van 8.15-8.45 en 14.00-15.00 wo. en vr. van 12.00-13.00’ en onderbord OB502 ‘pijl links en rechts’, de taxistandplaatsen op te heffen aan de westzijde van de Stroinksbleekweg ter hoogte van perceel Stroinksbleekweg 20;

Datum : 28 januari 2019

Ons kenmerk : V-2019-0450 1900007550

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen zijn deze doelstellingen zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Aan de Meeuwenstraat in de wijk Roombeek te Enschede is de openbare basisschool Het Zeggelt gevestigd. Het schoolplein en de parkeergelegenheid van deze school worden ontsloten via de Stroinksbleekweg, aan de achterzijde van de school. Aan de Stroinksbleekweg is parkeergelegenheid aanwezig voor docenten en voor het halen en brengen van leerlingen. Voorheen was in het schoolgebouw aan de Meeuwenstraat een school gevestigd voor speciaal onderwijs. Veel leerlingen werden naar school gebracht en weer opgehaald met taxibusjes. Ten behoeve van het halen en brengen middels taxibusjes zijn middels een verkeersbesluit, gepubliceerd op 22 januari 2008 parkeerplaatsen aangewezen als taxistandplaatsen voor de momenten dat de school destijds begon en eindigde.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Inmiddels is de openbare basisschool Het Zeggelt in het pand aan de Meeuwenweg 4 getrokken. Het voornaamste deel van de leerlingen van deze school gaat met private vervoerswijzen van en naar school. Hierdoor is geen behoefte meer aan de taxistandplaatsen aan de Stroinksbleekweg. Ten behoeve van het halen en brengen van leerlingen is meer behoefte aan reguliere parkeerplaatsen. In de directe omgeving zijn geen andere voorzieningen waarbij de behoefte bestaat aan taxistandplaatsen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Doormiddel van het opheffen van de taxistandplaatsen aan de Stroinksbleekweg kunnen de aanwezige parkeerplekken in gebruik genomen worden voor het halen en brengen van leerlingen met private motorvoertuigen. Hiermee worden de aanwezige parkeerplaatsen daadwerkelijk beschikbaar voor het halen en brengen van leerlingen en kunnen dus doelmatig gebruikt worden. In zekere zin draagt dit tevens bij aan het waarborgen van de verkeersveiligheid omdat door het gebruik van de parkeergelegenheid de situatie op de rijbaan overzichtelijker wordt.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 28 januari 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven