Kennisgeving voornemen opstellen Milieueffectrapport Omgevingsvisie Nijkerk 2040 en terinzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Logo Nijkerk

 

 

De gemeente Nijkerk werkt aan een Omgevingsvisie voor het gemeentelijk grondgebied. De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving.

 

De Omgevingsvisie Nijkerk heeft betrekking op een 6-tal terreinen van de leefomgeving, namelijk duurzame ontwikkeling, wonen, werken, voorzieningen, mobiliteit en landelijk gebied.

De omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen deze thema’s en de onderwerpen als ruimte, water, milieu, natuur, landschap en cultureel erfgoed. Het college van burgemeester en wethouders bereidt deze visie voor.

 

Voor de Omgevingsvisie wordt een milieueffectrapport opgesteld. In een milieueffectrapport worden de effecten van de in de visie omschreven ontwikkelingsmogelijkheden op (milieu)aspecten beschreven en beoordeeld.

 

Planning

De planning is om het ontwerp van de omgevingsvisie samen met het ontwerp van het milieueffectrapport vóór de zomer van 2020 in het stadhuis ter inzage te leggen. In maart en april 2020 organiseert de gemeente Nijkerk bijeenkomsten waarbij de inwoners van de kernen van Nijkerk over de thema’s en de ontwikkelingsmogelijkheden worden geraadpleegd.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in het proces om te komen tot het milieueffectrapport is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk maakt ingevolge artikel 7.27 van de Wet milieubeheer bekend dat het concept van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage wordt gelegd.

 

Het college heeft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld op 1 oktober 2019. De notitie beschrijft de voorgestelde reikwijdte en het detailniveau van het milieueffectrapport.

De notitie legt de afbakening van het onderzoek vast (reikwijdte m.e.r.). Welke thema’s/onderwerpen worden meegenomen in de m.e.r.? De m.e.r. sluit hierbij aan bij de omgevingsvisie. De thema’s die in de omgevingsvisie opgenomen worden, krijgen ook een plaats in de m.e.r.

Voorts legt de notitie het detailniveau vast, dat wil zeggen de wijze waarop het onderzoek uitgevoerd wordt.

 

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ter raadpleging voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en bestuursorganen die ook betrokken worden bij de voorbereiding op het opstellen van de omgevingsvisie. De Commissie m.e.r. wordt niet geraadpleegd over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Zij wordt wel geraadpleegd over het uiteindelijke milieueffectrapport.

 

Ter inzage legging

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt vanaf donderdag 10 oktober 2019 tot en met woensdag 6 november 2019 ter inzage.

 

Zienswijzen

Gedurende de periode dat het de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage ligt kan een ieder naar keuze online schriftelijk of mondeling een zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders naar voren brengen. Op de website van de gemeente Nijkerk vindt u een online formulier onder de publicatie van de Notitie.

Het schriftelijk indienen van een zienswijze kan bij het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk, Postbus 1000, 3860 BA Nijkerk. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan tijdens werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur contact worden opgenomen met het team Planvorming, tel. 14 033.

 

Vervolgprocedure

Aan de hand van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en eventuele ingediende zienswijzen wordt het milieueffectrapport opgesteld. Het milieueffectrapport wordt vervolgens tegelijk met het ontwerp van de Omgevingsvisie Nijkerk 2040 ter inzage gelegd.

 

Naar boven