Gehandicaptenparkeerplaats Binnenhof, Groesbeek

Logo Berg en Dal

Z-19-80314

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Berg en Dal;

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Beschrijving van het gebied en achtergrond

Het Binnenhof is een straat in Groesbeek, aansluitend op het Binnenveld.

Het betreft een woonstraat met een parkeerterrein voor ca. 12 auto’s.

Dhr. Janssen heeft een aanvraag gedaan voor de realisatie van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.

Beheer en onderhoud

Het Binnenhof in Groesbeek is in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

Het Binnenhof betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

Deze weg en het parkeerterrein wordt voornamelijk gebruikt door bewoners van het Binnenhof.

Beschrijving weggedrag

De openbare parkeerplaatsen op onze wegen mogen door iedereen gebruikt worden.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Het kan daardoor voorkomen dat niet altijd dicht bij de woning een parkeerplaats vrij is. Voor gehandicapten kan dit een ernstige belemmering vormen in hun doen en laten.

De gewenste maatregelen

Als voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, reserveren wij daarom voor gehandicapten een parkeerplaats dichtbij de woning. Een parkeerplaats krijgt dan een verkeersbord met daaronder het kenteken van de auto.

We nemen in overweging dat de aanvrager voldoet aan de volgende voorwaarden:

- aanvrager is in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder;

- de woning van de aanvrager beschikt niet over een eigen geschikte oprit.

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om een gehandicaptenparkeerplaats te reserveren zo dicht mogelijk bij de woning van de aanvrager. Dit kan gebeuren door het plaatsen van verkeersbord E6 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) met daarbij een onderbord met het kenteken van de aanvrager.

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub d van de WVW 1994.

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Het realiseren van een gehandicaptenparkeerplaats ontneemt een algemene parkeerplaats uit de openbare ruimte. Dit leidt tot een kleine afname in de hoeveelheid parkeerruimte en de flexibiliteit van de parkeerruimte voor algemeen gebruik. In de bedoelde straat en de omliggende straten zijn op diverse plaatsen parkeerplekken in de openbare ruimte, waardoor de bedoelde afname van parkeerruimte voor algemeen gebruik in onze inschatting niet tot onoverkomelijke problemen voor overige bestuurders zal leiden.

De gemeente hecht groot belang aan de mobiliteit van gehandicapte bestuurders. Wij maken daarom de afweging dat de voordelen van het realiseren van de gehandicaptenparkeerplaats zwaarder wegen dan de beperkte afname van parkeerruimte voor algemeen gebruik.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

 

BESLUIT

  • 1.

    Een gehandicaptenparkeerplaats te realiseren aan het Binnenhof in Groesbeek door het plaatsen van verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) met daarbij een onderbord met het kenteken van het voertuig van de aanvrager

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

E.W.J. van der Velde

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Naar boven