Besluit tot benoeming van een vierde lid van de commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee

21 december 2018

Nr: BS2018032456

De Minister van Defensie

Op voordracht van de Commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal H. van den Brink;

Gelet op artikel 2, tweede lid, van de Regeling commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee;

Besluit:

Artikel 1

Ten behoeve van de commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee wordt met ingang van 15 januari 2019 voor de duur van drie jaar benoemd:

mevrouw M.E. de Bruin tot lid;

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 januari 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 december 2018

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

TOELICHTING

Sinds 2008 houdt de Commissie van Toezicht Detentieplaatsen KMar (CvT DP) toezicht op de wijze van tenuitvoerlegging van vrijheidsbeneming in detentieplaatsen in gebruik en beheer bij de Koninklijke Marechaussee (KMar), en op de naleving van de daarop betrekking hebbende voorschriften. Daarnaast verstrekt de CvT DP gevraagd en ongevraagd aanbevelingen tot verbeteringen en inlichtingen aan de beheerder, zijnde de Minister van Defensie. Met de oprichting van de CvT DP is uiting gegeven aan het belang dat de Nederlandse regering hecht aan de internationaalrechtelijke verplichting tot humane behandeling van personen die tegen hun wil worden vastgehouden. Het werk van de CvT DP maakt niet alleen het beleid rond insluitingen transparant, maar ook de uitvoering daarvan. Door onderzoek van de CvT DP kan de kwaliteit van detentieplaatsen en van de uitvoering van insluitingen structureel in kaart worden gebracht.

Ten behoeve van de CvT DP zijn in 2017 via een openbare sollicitatieprocedure een nieuwe voorzitter en twee nieuwe leden geselecteerd (Staatscourant 2017 nr. 46302). Bij de selectie is gestreefd naar een commissie die is samengesteld uit personen met verscheidene, toepasselijke achtergronden, bij voorkeur met ruime ervaring op het gebied van bestuur, veiligheid, detentie en zorg. Mede met het oog op continuïteit is na anderhalf jaar een vierde lid toegevoegd aan de CvT DP. Mevrouw De Bruin heeft ruim 20 jaar ervaring als huisarts en zij is sinds enige jaren SCEN-arts en arts arrestantenzorg bij de politie Nijmegen. Als huisarts op het politiebureau ziet zij mede toe op de verlening van medische zorg aan ingeslotenen.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven