Call for proposals, Rubicon

2019 3de ronde

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

1.2

Beschikbaar budget

1

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

1

2

Doel

1

 

2.1

Stimulering van vrouwelijke onderzoekers

2

3

Richtlijnen voor aanvragers

2

 

3.1

Wie kan aanvragen

2

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

3

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

4

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

4

 

3.5

Subsidievoorwaarden

4

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

6

4

Beoordelingsprocedure

6

 

4.1

Procedure

6

 

4.2

Criteria

7

5

Contact en overige informatie

7

 

5.1

Contact

7

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’ (‘ik kwam, ik zag, ik overwon’) opleverde.

Rubicon richt zich op veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten kan worden verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap. Rubicon vormt een onderdeel van de Talentlijn van NWO/ZonMw en wordt gezien als een waardevolle opstap voor een eventuele Veni-aanvraag.

Recent gepromoveerde wetenschappers wordt de mogelijkheid geboden kennis, vaardigheden en ervaring op te doen tijdens een verblijf van maximaal twee jaar aan een buitenlands wetenschappelijk topinstituut. In beperkte mate is het ook mogelijk een verblijf aan een excellent Nederlands onderzoeksinstituut aan te vragen.

1.2 Beschikbaar budget

NWO heeft € 6.835.000 voor drie indienrondes in 2019 gereserveerd. Per ronde is een budget beschikbaar van maximaal € 2.278.333. Het budget per ronde wordt naar verhouding van het aantal ontvankelijke aanvragen verdeeld over de hieronder genoemde NWO onderdelen (zie ook par. 4.1):

  • Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste wetenschappen (TTW)1

  • Sociale en Geesteswetenschappen (SGW)

  • Zorg onderzoek en Medische wetenschappen (ZonMw.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

De deadline voor het indienen van aanvragen is 3 december 2019, om 14:00 uur CE(S)

2 Doel

Het doel van het programma Rubicon is om pas gepromoveerde talentvolle onderzoekers bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten van KNAW en NWO na voltooiing van de promotie voor de wetenschap te behouden en hen de kans te geven maximaal twee jaar onderzoek te doen aan een buitenlands topinstituut.

Daarmee kunnen deze onderzoekers de benodigde kennis, vaardigheden en ervaring opdoen om zich verder te bekwamen in hun wetenschappelijke carrière. Voor bepaalde specifiek Nederlandse disciplines, zoals Nederlandse taal en cultuur en Rechten, is het mogelijk een onderzoeksverblijf bij een kennisinstelling in Nederland aan te vragen.

2.1 Stimulering van vrouwelijke onderzoekers

Vrouwelijke onderzoekers worden nadrukkelijk uitgenodigd voorstellen in te dienen. De vertegenwoordiging en doorstroom van vrouwen in de wetenschap loopt helaas sterk achter bij die van mannen. NWO/ZonMw en het Ministerie van OCW spannen zich in om dit te doorbreken en hopen dat de KNAW, VSNU en Nederlandse universiteiten daarin bijdragen, zodat het percentage vrouwelijke indieners uiteindelijk ten minste gelijk is aan het percentage vrouwelijke onderzoekers in de doelgroep.

NWO/ZonMw streeft ernaar dat de honoreringspercentages voor vrouwelijke kandidaten gemiddeld en in meerjarig perspectief ten minste gelijk zullen zijn aan die van mannelijke kandidaten. Bij een ex aequo prioritering van twee of meer aanvragen wordt de voorkeur gegeven aan het voorstel van een vrouwelijke onderzoeker.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

De Rubiconsubsidie kan aangevraagd worden door onderzoekers2 die:

  • zijn afgestudeerd en met een promotieonderzoek bezig zijn, of

  • niet langer dan één jaar geleden zijn gepromoveerd, gerekend vanaf de indieningsdeadline van deze call for proposals

De genoemde maximum indientermijn van één jaar na promotie kan door NWO/ZonMw met maximaal één jaar verlengd worden, waardoor onderzoekers uiterlijk tot twee jaar na de promotie in kunnen dienen, indien er sprake is geweest van langdurig verlof in verband met ouderschap, zwangerschap of (mantel)zorg of langdurige ziekte. Een dergelijke verlenging is ook mogelijk bij een opleiding tot een geneeskundig specialisme of bij een deeltijdaanstelling in combinatie met zorgtaken. Een aanvrager die in aanmerking wil komen voor deze extensieregeling, dient hiervoor een verzoek in te dienen bij programmacoördinator van de Rubicon voordat de aanvraag ingediend wordt. Dit kan per e-mail aan rubicon@nwo.nl. Nadere informatie over de extensieregeling en de erkende geneeskundige specialismes vindt u in het document ‘Veelgestelde vragen’.

Een ontvankelijke aanvraag dient te voldoen aan de volgende voorwaarden (raadpleeg ook het document ‘Veelgestelde vragen’):

  • a. De aanvraag wordt gedaan door een individuele onderzoeker.

  • b. Een aanvrager kan slechts eenmaal een Rubiconaanvraag indienen. Van indiening van een aanvraag is sprake als de aanvraag in behandeling is genomen door NWO/ZonMw (zoals omschreven in paragraaf 4.1 van deze call).

  • c. Aanvragers die reeds zijn gepromoveerd, mogen uitsluitend een aanvraag indienen wanneer de promotiedatum niet langer dan één jaar geleden is, gerekend vanaf de indieningsdeadline van deze call for proposals.

  • d. Aanvragers die nog bezig zijn met hun promotieonderzoek mogen uitsluitend een aanvraag indienen wanneer hun promotor goedkeuring verleent aan het proefschrift (door middel van een schriftelijke verklaring bij de Rubiconaanvraag). De onderzoeker mag starten met het verrichten van het onderzoek zodra de promotiedatum officieel is vastgesteld, maar uiterlijk op 1 juni 2020.

  • e. De aanvrager heeft in de vijf jaar direct voorafgaand aan de indieningsdeadline van deze call bezoldigd of onbezoldigd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in Nederland voor een aantoonbare periode equivalent aan minimaal drie jaar fulltime.

  • f. De aanvrager mag uitsluitend een subsidie aanvragen voor een beoogd verblijf in een ander land dan waar men een masterdiploma (of een equivalent hiervan) heeft behaald.

  • g. De aanvrager mag uitsluitend een subsidie aanvragen voor een beoogd verblijf in een ander land dan waar men is gepromoveerd, met uitzondering van een verblijf in Nederland.

  • h. Voor aanvragen voor een onderzoeksverblijf in Nederland geldt dat de aanvrager niet een Rubicon subsidie mag aanvragen voor een beoogd verblijf aan hetzelfde kennisinstituut als waar men is afgestudeerd. Met afstuderen wordt de titel bedoeld die als minimum toelatingseis geldt voor een PhD-traject.

  • i. Voor aanvragen voor een onderzoeksverblijf in Nederland geldt dat de aanvrager niet een Rubicon subsidie mag aanvragen voor een beoogd verblijf aan dezelfde kennisinstelling als waar men is gepromoveerd.

  • j. De aanvrager mag op de dag van de indieningsdeadline van deze call na het promotietraject (verdediging hoeft nog niet te hebben plaatsgevonden) wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd hebben bij het beoogd gastinstituut voor een periode equivalent aan maximaal zes maanden fulltime.

  • k. Het Rubicononderzoek dient in een aaneengesloten periode te worden uitgevoerd.

  • l. Het is niet toegestaan meerdere gastinstituten te combineren. Afhankelijk van de aard van het onderzoek kan vanuit het gastinstituut eventueel wel dataverzameling of veldonderzoek worden gedaan.

  • m. Aanvragen waarbij sprake is van het oogsten en gebruik maken van nieuwe menselijke embryo’s zijn niet ontvankelijk. Uitzondering hierop is onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande embryo’s waarvoor een ethische commissie voor de start van het onderzoek toestemming heeft gegeven. Zie paragraaf 3.5.1 voor meer informatie over de specifieke voorwaarden voor ethische aspecten.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Kandidaten kunnen financiering voor een onderzoeksverblijf aanvragen van minimaal 12 maanden en maximaal 24 maanden aan een buitenlands wetenschappelijk onderzoeksinstituut. In beperkte mate is het ook mogelijk financiering voor een verblijf van tussen 12 en 24 maanden aan een Nederlands onderzoeksinstituut aan te vragen (zie paragraaf 3.2.2). Het is niet toegestaan een verblijf in Nederland en in het buitenland te combineren.

Subsidiabele kosten zijn salariskosten voor de onderzoeker inclusief de daaraan gerelateerde werkgeverslasten, onderzoekskosten en reiskosten. Kosten voor infrastructuur (huisvesting en kantoorautomatisering) en overhead worden niet vergoed.

3.2.1 Verblijf in het buitenland

NWO/ZonMw adviseert de onderzoeker tijdens het project in dienst te blijven/gaan bij een Nederlands kennisinstituut. Deze neemt de subsidie in beheer en detacheert de onderzoeker naar het buitenlandse gastinstituut. Arbeidsvoorwaarden van Nederlandse kennisinstituten zijn dan van toepassing. Het gastinstituut garandeert dat zij de kandidaat in staat stelt om het voorgestelde onderzoek conform de Rubicon voorwaarden aldaar uit te voeren. De regeling Overlaten Werkgeverschap is hier niet van toepassing.

Kiest de onderzoeker voor een aanstelling bij een buitenlands instituut, dan neemt het gastinstituut de onderzoeker in dienst onder vergelijkbare voorwaarden als die gelden voor een gemiddelde postdoc in dienst bij het gastinstituut. Het gastinstituut moet een (grotendeels) publiek gefinancierd en erkend instituut voor wetenschappelijk onderzoek zijn. Het gastinstituut geeft via het toepasselijke acceptatieformulier aan de onderzoeker te accepteren indien de beurs wordt toegekend. Dit formulier is geen garantie voor de uiteindelijke acceptatie. De onderzoeker is zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van de noodzakelijke documenten (bijv. visum, werkvergunning enz.).

De omvang van de subsidie is afhankelijk van het land waar het gastinstituut gesitueerd is en de lengte van het verblijf. De omvang van de subsidie wordt bepaald aan de hand van een basisbedrag van 63.000 euro op jaarbasis en een lijst met correctiecoëfficiënten per land. Daarnaast bevat de subsidie 230 euro per maand voor onderzoekskosten. Ook kent NWO/ZonMw reiskosten toe: eenmaal als het verblijf 12 maanden is en tweemaal als het verblijf langer dan 12 maanden is. Meer informatie over de hoogte van de subsidie kunt u vinden in de Bepalingen Rubicon.

3.2.2 Verblijf in Nederland

Rubicon biedt beperkte mogelijkheid aan onderzoekers om de subsidie te gebruiken voor onderzoek in Nederland, voornamelijk bedoeld voor aanvragen die zich specifiek richten op Nederlandse onderwerpen, zoals Nederlandse taal en cultuur en Rechten. Het aanwenden van de subsidie voor verblijf in het buitenland heeft echter de voorkeur; onderzoekservaring in het buitenland kan later in de wetenschapscarrière en bij NWO-beoordelingsprocedures een pluspunt zijn.

Bij een verblijf aan een Nederlands instituut treedt dat instituut op als werkgever en wordt een vergoeding van 63.00 euro op jaarbasis aan het instituut verstrekt. NWO/ZonMw treedt niet zelf op als werkgever en de regeling Overlaten Werkgeverschap is hier niet van toepassing.

Als ontvangend gastinstituut kunnen fungeren:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

  • universitaire medische centra gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

  • KNAW- en NWO-instituten;

  • het Nederlands Kanker Instituut;

  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

  • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

  • NCB Naturalis;

  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

  • Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van aanvragen is 3 december 2019, om 14:00 uur CE(S)

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC (NWO) of ProjectNet (ZonMw).

De aanvraag dient in het Engels te worden geschreven en bevat:

  • Beschrijving van het onderzoeksvoorstel (max. 6 pagina’s A4, 2000 woorden, inclusief voetnoten, teksten in illustraties, in tabellen en figuurbijschriften, exclusief literatuurreferenties).

  • CV van de aanvrager (max. 3 pagina’s A4) en lijst van wetenschappelijke output.

  • Twee aanbevelingsformulieren.

  • Eén acceptatieformulier van het beoogde gastinstituut

  • Nog niet gepromoveerde kandidaten dienen tevens het formulier met goedkeuring van het proefschrift mee te sturen.

Het aanvraagformulier, het formulier voor de aanbeveling, en de formulieren voor de acceptatie door het gastinstituut en de goedkeuring van het proefschrift worden ongeveer 8 weken voor de indieningsdeadline op de websites van NWO en ZonMw beschikbaar gesteld.

3.5 Subsidievoorwaarden

De Rubiconsubsidies zijn bestemd voor het opdoen van kennis en ervaring door het uitvoeren van postdoctoraal onderzoek en niet voor het behalen van een graad aan een buitenlandse universiteit.

Het onderzoek dient te worden gestart tussen 1 juni en 1 september 2020. Bij eventueel voortijdig afbreken zal NWO/ZonMw de subsidie – geheel of ten dele – intrekken of lager vaststellen. Eventueel te veel ontvangen subsidie zal in dat geval worden teruggevorderd.

Het gastinstituut dient na ontvangst van de laatste tranche een herberekening van het salaris te maken, teneinde de Rubiconbeurs volledig te besteden.

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing voor zover daar niet in deze call van wordt afgeweken. De volgende artikelen van de NWO Subsidiereling 2017 zijn niet van toepassing op Rubiconprojecten: met betrekking tot Besteding artikel 3.1.4.; met betrekking tot Verslaglegging artikelen 3.3.2 lid 1 en 3.3.2. lid 2; met betrekking tot de Eindafrekening artikelen 3.5.2. lid 2 en 3.5.2. lid 4. Met betrekking tot Rubiconprojecten in het buitenland is met betrekking tot Intellectueel Eigendom artikel 4.1.2. lid 1 niet van toepassing. Meer informatie vindt u in de Bepalingen Rubicon 2019–3, beschikbaar op de websitewww.nwo.nl/financiering-rubicon).

Als en voor zover de gesubsidieerde activiteiten kunnen leiden tot schadelijke gevolgen voor derden – zoals bijv. bij patiëntenonderzoek – zal de projectleider, subsidiair zijn werkgever, NWO/ZonMw in geen geval ter zake aansprakelijk stellen. Deze voorwaarde vervangt art. 4.2.1. lid 9 van de NWO Subsidieregeling 2017 voor Rubiconprojecten bij een buitenlands gastinstituut.

Ethische aspecten

Voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk dat bij onderzoeksvoorstellen die ethische vragen kunnen oproepen alle zorgvuldigheid in acht wordt genomen. Voor bepaalde onderzoeksprojecten is een goedkeurende verklaring van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) of een Dier Experimenten Commissie (DEC) nodig. Daarnaast is voor bepaalde onderzoeksvoorstellen een vergunning nodig op grond van de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO). Meer informatie over de METC is beschikbaar bij de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek (CCMO), bij de Nederlandse Vereniging voor Dierexperimentencommissies is informatie over DEC te vinden en bij o.a. de Gezondheidsraad is informatie over de WBO beschikbaar.

NWO/ZonMw onderschrijft de Code Openheid Dierproeven en de Code Biosecurity. Rubicon-aanvragers dienen de bestaande codes te onderschrijven en na te leven.

Een Rubicon-aanvrager is verantwoordelijk voor het nagaan of zijn/haar onderzoeksvoorstel ethische vragen op kan roepen en voor het verkrijgen van een goedkeurende verklaring van de juiste ethische commissie en/of het verkrijgen van een vergunning op grond van de WBO, indien nodig.

Een onderzoeksproject kan pas starten nadat NWO/ZonMw (waar van toepassing) een kopie van de goedkeurende ethische verklaring en/of vergunning WBO ontvangen heeft. Kandidaten dienen rekening te houden met het tijdpad van de Rubicon beoordeling en de tijd die nodig is voor de toetsing door een ethische commissie of de aanvraag voor een WBO vergunning. Bij complexe vragen op het gebied van ethische vraagstukken, behoudt NWO/ZonMw zich het recht voor een externe adviseur te raadplegen.

Indien NWO/ZonMw na overleg met de aanvrager van mening is dat een ethische toets voor een aanvraag nodig is, is de aanvrager verplicht alsnog maatregelen te nemen voor een toetsing door een ethische commissie. Bij het uitblijven van een noodzakelijke goedkeurende verklaring van een ethische commissie voor de uiterste startdatum van het project wordt de subsidie direct ingetrokken. Aanvragers kunnen voor vragen contact opnemen met de Rubicon programmacoördinator, zie paragraaf 5.1 voor de contactgegevens.

Dienstverband

Voor alle Rubiconsubsidies geldt dat het gastinstituut zich in het acceptatieformulier bereid dient te verklaren de aanvrager voor ten minste de duur van het Rubicononderzoek faciliteiten te bieden om het onderzoek uit te voeren en de onderzoeker in dienst te zullen nemen3 indien de Rubicononderzoeker geen dienstverband heeft met een Nederlandse kennisinstelling. De Rubiconsubsidie houdt in geen enkel geval een arbeidsrelatie met NWO/ZonMw in.

Een Rubiconproject kan in deeltijd uitgevoerd worden. Minimaal 75% van een 40-urige werkweek dient aan het Rubicononderzoek besteed te worden. Bij minder dan 100% wordt of de subsidie naar rato gekort of de subsidieperiode naar rato van het percentage vermindering werktijd verlengd. Wanneer een aanvrager bijvoorbeeld een voorstel doet voor een project dat 24 maanden fulltime duurt, mag dit ook in 30 maanden voor 80% uitgevoerd worden. Wanneer een aanvrager het project in 24 maanden wil afronden maar desondanks 0,75 fte eraan wil werken, wordt de toekenning equivalent aan 18 maanden fulltime.

Het is niet toegestaan uit andere bronnen financiering voor het onderzoek te ontvangen dat door Rubicon gefinancierd wordt. Indien er sprake is van extra inkomsten dient u contact op te nemen met de programmacoördinator.

NWO/ZonMw garandeert doorbetaling van het salaris gedurende zwangerschapsverlof conform de Nederlandse regelgeving gedurende maximaal 16 weken. Wanneer de onderzoeker in dienst is bij een buitenlands instituut is in eerste instantie de daar geldende regeling van toepassing. Heeft het buitenlandse instituut geen voorziening m.b.t. zwangerschapsverlof dan geldt de bovenstaande regeling. Indien men in dienst is bij een Nederlands onderzoeksinstituut dan gelden de Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Open Access

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Aanvragen voor de NWO domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste wetenschappen (TTW) kunnen alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC worden ingediend. Aanvragen voor Zorgonderzoek en Medische wetenschappen (ZonMw) kunnen alleen worden ingediend via ZonMw ProjectNet. Aanvragen die niet via ISAAC of ProjectNet zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een aanvrager is verplicht haar/zijn aanvraag via haar/zijn eigen ISAAC/ProjectNet-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC/ProjectNet-account heeft, dient zij/hij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeld- en indienproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij ISAAC/ProjectNet heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC/ProjectNet dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

ProjectNet vraagt u na het indienen van u aanvraag een indieningsbevestiging in te sturen. Deze moet verstuurd worden aan rubicon@zonmw.nl.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk of de ProjectNet- helpdesk, zie paragraaf 5.2.1.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Hiervoor worden de voorwaarden zoals beschreven in hoofdstuk 3 van deze call for proposals toegepast. Als een aanvraag hier niet aan voldoet wordt deze niet in behandeling genomen.

Voor alle bij de behandeling, beoordeling en/of besluitneming betrokken personen is de Code omgang met persoonlijke belangen van toepassing. Omdat het om kleine projecten met relatief bescheiden budgetten gaat wordt in het Rubiconprogramma toepassing gegeven aan artikel 2.2.4. lid 2 van de NWO Subsidieregeling 2017 van toepassing. Dit betekent dat er bij de beoordeling van Rubicon aanvragen geen referentencommentaren worden ingewonnen. De beoordelingsprocedure duurt circa 4 maanden.

Bij Rubicon worden de aanvragen bij vier loketten ingediend:

  • Exacte en Natuurwetenschappen (ENW)

  • Sociale en Geesteswetenschappen (SGW)

  • Technische en Toegepaste wetenschappen (TTW)

  • Zorgonderzoek en Medische wetenschappen (ZonM)

Voor elk van de loketten wordt een multidisciplinaire beoordelingscommissie samengesteld. In verband met het geringe aantal aanvragen voor het TTW domein zullen deze aanvragen gezamenlijk met de aanvragen uit het domein ENW door twee multidisciplinaire commissies (zie noot 1 bij paragraaf 1.2) beoordeeld worden. De aanvragen worden beoordeeld aan de hand van de criteria vermeld in paragraaf 4.2 en stellen een prioriteringsadvies op. Honorering geschiedt door de penvoerende besturen op basis van prioriteit totdat het subsidieplafond is bereikt.

NWO voorziet alle uitgewerkte aanvragen van een kwalificatie. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering.

Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag ten minste de kwalificatie ‘zeer goed’ te krijgen.

Voor meer informatie over de kwalificaties zie: http://www.nwo.nl/kwalificaties.

   

3 december 2019

Deadline indiening voorstellen Medio december 2019 Bericht inzake ontvankelijkheid

januari – februari 2020

Vergaderingen multidisciplinaire beoordelingscommissies Eind maart 2020 Besluit domeinbesturen

Begin april 2020

Bekendmaking uitslag aan aanvragers

1 juni 2020

Eerst mogelijke startdatum onderzoeksproject

1 september 2020

Uiterlijke startdatum onderzoeksproject

4.2 Criteria

Alle aanvragen worden beoordeeld op vier criteria, met elk een eigen weging: kwaliteit van de aanvrager (30%), kwaliteit van het onderzoeksvoorstel (30%), kwaliteit van het gastinstituut (30%) en kennisbenutting (10%).

  • Kwaliteit aanvrager

    NWO/ZonMw gaat na of de aanvrager behoort tot de besten van zijn of haar generatie op het desbetreffende wetenschapsgebied. Belangrijke indicaties vormen het cv, inclusief wetenschappelijke output, de twee aanbevelingsbrieven en het acceptatieformulier van het instituut.

  • Kwaliteit voorstel

    Kwaliteit en betekenis van het onderzoek voor het desbetreffende wetenschapsgebied (innoverend en grensverleggend) en haalbaarheid en rendement van het werkplan (duur van het verblijf moet in verhouding staan tot de uit te voeren activiteiten).

  • Kwaliteit gastinstituut

    Het gastinstituut, waaronder de vakgroep en directe begeleider, dient een stimulerende onderzoeksomgeving te zijn voor de aanvrager en in het bezit te zijn van goede wetenschappelijke infrastructurele voorzieningen. De kwaliteit van het gastinstituut wordt gewogen in relatie tot het voorgestelde onderzoek. De mobiliteit van de onderzoeker speelt een belangrijke rol in de beoordeling van de ingediende aanvragen.

  • Kennisbenutting

    Relevantie van de resultaten en/of inzichten uit het onderzoek voor en de bijdrage aan het oplossen van economische, maatschappelijke, culturele, beleidsmatige of technologische uitdagingen.

Sinds 2009 zet NWO in op concreet beleid dat de overdracht van kennis die gegenereerd is met behulp van NWO-financiering moet stimuleren. Deze overdracht kan zowel naar andere wetenschappelijke disciplines als naar gebruikers buiten de wetenschap (bedrijfsleven/maatschappij) plaatsvinden. Het kennisbenuttingsbeleid is met name gericht op het vergroten van de bewustwording bij onderzoekers ten aanzien van kennisbenutting. NWO vraagt daarom van alle onderzoekers die in aanmerking willen komen voor financiering om met behulp van een aantal vragen (bijvoorbeeld: hoe zal kennisbenutting geïmplementeerd worden en hoe beoogt de onderzoeker kennisbenutting te bevorderen?) een toelichting te geven op de mogelijke kennisbenutting van hun project. Deze toelichting wordt meegewogen in de beoordeling. Bij de beoordeling wordt gelet op:

  • een realistische weergave van kennisbenuttingsmogelijkheden (of het gebrek aan mogelijkheden),

  • de mate van concretisering van het plan van aanpak omtrent kennisbenutting.

NWO realiseert zich dat de mogelijkheden voor kennisbenutting per discipline verschillen en dat sommige onderzoeksprojecten weinig tot geen (directe) kennisbenutting kunnen toepassen. In dit geval dient een aanvrager uit te leggen waarom kennisbenutting voor zijn of haar project niet te verwachten is. De beoordelaars wordt gevraagd om deze toelichting alsnog te beoordelen: als zij ervan overtuigd zijn dat het onderzoeksproject inderdaad geen kennisbenuttingsmogelijkheden heeft en de aanvrager dit naar tevredenheid heeft toegelicht, dan dient de algehele beoordelingsscore hierdoor niet negatief beïnvloed te worden. Voor voorbeelden van kennisbenutting, zie www.nwo.nl/kennisbenutting.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Rubicon en deze call for proposals neemt u contact op me:

Drs. J.S. (Joris) Voskuilen

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Postbus 93138

2509 AC Den Haag

Telefoon: +31 (0)70 344 09 89

Email: rubicon@nwo.nl

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsystemen ISAAC (NWO) en ProjectNet (ZonMw)

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC (NWO) kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Bij technische vragen over het gebruik van het elektronisch indiensysteem van ProjectNet (ZonMw) kunt u contact opnemen met de helpdesk: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur, op telefoonnummer +31 (0)70 349 51 78 of email projectnet@zonmw.nl. Vermeld in uw e-mail uw telefoonnummer zodat u eventueel teruggebeld kunt worden.


X Noot
1

Gezien het grote aantal aanvragen dat per ronde bij ENW/TTW wordt ingediend, worden twee beoordelingscommissies ingesteld. Het budget dat voor de betreffende ronde voor ENW/TTW beschikbaar is wordt op basis van het aantal aanvragen over de twee commissies verdeeld.

X Noot
2

In deze call worden met de termen ‘onderzoekers’, ‘aanvragers’ en ‘indieners’ zowel vrouwen als mannen aangeduid.

X Noot
3

Zie ook paragrafen 3.2.1 en 3.2.2

Naar boven