Ontwerp verkeersbesluit verkeersmaatregelen fase 3b project Presidentenbuurt te Gemert

Logo Gemert-Bakel

Burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel maken bekend

Burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel maken bekend dat zij voornemens zijn een verkeersbesluit te nemen op Drossard de la Courtstraat in Gemert.

Gelet op

  • de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • Artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW);

  • de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gemert-Bakel tot het nemen van verkeersbesluiten, als bedoeld in het eerste lid sub d. van artikel 18 van de Wegenverkeerswet;

  • Artikel 2 van de van de Wegenverkeerswet, uit het oogpunt van:

    • het verzekeren van de veiligheid op de weg

    • het beschermen van weggebruikers en passagiers

    • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

    • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden .

Is het gewenst om

Éénrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, in te stellen op de Drossard de la Courtstraat te Gemert.

Motivering

  • 1.

    Met het invoeren van éénrichtingsverkeer verbetert de leefbaarheid door meer ruimte voor groen te creëren, met behoud van parkeren.

    Groene openbare ruimte draagt bij aan vermindering van hittestress en het lokaal opvangen en vasthouden van (extreme) neerslag. In haar beleidsplannen ‘Duurzaam Gemert-Bakel Koersdocument: van strategie naar uitvoering’ vastgesteld op 14 december 2017 en het ‘Watertakenplan’ vastgesteld op 18 december 2018 stuurt de gemeente op noodzakelijke vergroening van de openbare ruimte. Tevens is wetenschappelijk aangetoond dat groen in de openbare ruimte de gezondheid van mensen verbetert.

    In het kader van deze ontwikkelingen is een klimaat adaptieve inrichting van de openbare ruimte binnen het project Presidentenbuurt zeer gewenst. Het inpassen van meer groen draagt bij aan een klimaat adaptieve inrichting van het project Presidentenbuurt. Om meer groen in te passen, met behoud van voldoende parkeerplaatsen, is het noodzakelijk om éénrichtingsverkeer in te stellen in de smalle straten als onderdeel van het project Presidentenbuurt.

     

  • 2.

    Bewoners binnen het project Presidentenbuurt tonen draagvlak voor het instellen van éénrichtingsverkeer om ruimte te creëren voor groen, mits het parkeeraanbod intact blijft.

    In juni, oktober en november is de instelling van éénrichtingsverkeer met bewoners besproken. Een grote meerderheid heeft daar positief op gereageerd. Wel wezen de bewoners erop dat meer groen niet ten koste mag gaan van de beschikbaarheid van parkeren. Om dit spanningsveld goed in beeld te krijgen is als onderdeel van de voorbereiding van de herinrichting het project Presidentenbuurt een parkeeronderzoek binnen het projectgebied uitgevoerd. Het huidig parkeeraanbod is vergeleken met het beschikbaar parkeeraanbod na het doorvoeren van de herinrichting. Hieruit blijkt dat het herinrichten van de wegen als onderdeel van het project Presidentenbuurt niet ten koste gaat van het parkeeraanbod.

     

  • 3.

    Het instellen van éénrichtingsverkeer leidt niet tot een onverantwoorde verkeerssituatie binnen het project Presidentenbuurt.

    Het instellen van eenrichtingsverkeer op de benoemde straten binnen het project Presidentenbuurt heeft gevolgen voor de routing van verkeer en dus voor de intensiteiten op de omliggende straten. De woonstraten in het project Presidentenbuurt worden vooral gebruikt door bestemmingsverkeer van en naar de woningen, waardoor de intensiteiten gering zijn. Door het toepassen van logische en compacte éénrichtingscircuits zijn de omrijdbewegingen als gevolg van het instellen van éénrichtingsverkeer gering. Het instellen van éénrichtingsverkeer levert een verbetering op van de leefbaarheid binnen het projectgebied Presidentenbuurt met behoud van een verantwoorde verkeerssituatie.

Advies politie

Er heeft overleg plaatsgevonden met de korpschef van de politie.

Voorgenomen besluit

Op grond van bovenstaande overwegingen zijn burgemeester en wethouders voornemens te besluiten:

  • 1.

    Éénrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, in te voeren op de Drossard de la Courtstraat in Gemert door het plaatsen van de borden C02, C03 en C04 met onderbord OB52 “Uitgezonderd fietsers”.

  • 2.

    Dit uit te voeren conform onderstaande tekening.

Gemert, 1 oktober 2019

het college van burgemeester en wethouders,

Dit ontwerp-verkeersbesluit kunt u binnen zes weken na de dag van publicatie in de Staatscourant (4 oktober 2019) inzien. Gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen kunnen belanghebbenden hun zienswijze, schriftelijk of mondeling, naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 10.000, 5420 DA Gemert.

Voor nadere informatie over de te nemen verkeersmaatregelen kun u zich richten tot team Openbaar Beheer, telefoonnummer 0492-378500. 

Naar boven