Verkeersbesluit instelling tijdelijke geslotenverklaring Emelaarseweg

Logo Leusden

L226413

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leusden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Krachtens het Mandaatbesluit is deze bevoegdheid opgedragen aan een van de managers.

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

bij plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.bij maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De ingrijpende herinrichtingswerkzaamheden op de Hessenweg in Achterveld hebben tot gevolg dat verkeersdeelnemers op zoek gaan naar alternatieve routes. Een van de wegen waar het onlangs aanzienlijk drukker is geworden is de Emelaarseweg in het buitengebied van Achterveld. Deze relatief smalle weg is ongeschikt om het extra verkeersaanbod op verantwoorde wijze te kunnen verwerken. Met name tijdens de spitsperiodes leidt dit regelmatig tot gevaarlijke situaties, temeer daar deze route ook door fietsende scholieren wordt gebruikt. Met name om de veiligheid van de kwetsbare verkeersdeelnemers, waaronder deze scholieren, te waarborgen is het gewenst de hoeveelheid autoverkeer op deze erftoegangsweg zoveel mogelijk te beperken. De enige mogelijkheid die wij daarvoor zien is het instellen van een geslotenverklaring op het gedeelte tussen ’t Jannendorp en de Hessenweg. Rekening houdend met de verkeersstromen is het gewenst tijdens de ochtendspits een geslotenverklaring in te stellen op de verbinding van oost naar west en tijdens de avondspits andersom. Uit oogpunt van handhaafbaarheid geldt deze geslotenverklaring voor alle bestuurders van motorvoertuigen op meer dan 2 wielen (dus ook voor aanwonenden). Aan het ongemak dat aanwonenden van deze maatregel ondervinden hebben wij een minder zwaar belang toegekend dan aan het belang van de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers. Deze geslotenverklaring wordt ingesteld voor de maanden oktober en november 2019.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers

Procedure  Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie (district Midden-Nederland). Deze heeft geen bedenkingen tegen instelling van dit verkeersbesluit.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen zijn wij tot het besluit gekomen om:

door het plaatsen van borden model C6 uit Bijlage 1 van het RVV 1990 een geslotenverklaring voor motorvoertuigen in te stellen op de Emelaarseweg met dien verstande:

-geldend voor de maanden, oktober, november en december 2019;

-dat deze geslotenverklaring tussen 06.00 uur en 10.00 uur uitsluitend betrekking heeft op verkeer dat komend vanuit oostelijke richting naar het westen rijdt;

-dat deze geslotenverklaring tussen 16.00 uur en 20.00 uur uitsluitend betrekking heeft  op verkeer dat komend vanuit westelijke richting naar het oosten rijdt.

-dat dit middels onderborden duidelijk wordt aangegeven.  

 

Leusden, 1 oktober 2019

Het college van Leusden

Namens hen,

C.A. de Jong

Manager

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken vanaf de datum van publicatie schriftelijk bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is, alsmede de gronden van het bezwaar.

Uw bezwaarschrift kunt u indienen bij het college van Leusden p/a secretariaat van de adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 150, 3830 AD in Leusden.

Bekendmaking

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.leusden.nl

Naar boven