Kennisgeving voornemen tot het opstellen van de Omgevingsvisie Hilversum 2040 en het doorlopen van de m.e.r.-procedure

Logo Hilversum

Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum maakt bekend dat zij het voornemen heeft om een Omgevingsvisie Hilversum 2040 op te stellen. De verplichting tot het maken van een Omgevingsvisie vloeit voort uit de Omgevingswet die op 1 januari 2021 in werking treedt. Hilversum wil rond die datum een Omgevingsvisie vaststellen. In deze Omgevingsvisie komt te staan hoe de gemeente er in 2040 uitziet op het gebied van (duurzame)energie, klimaat (het voorkomen wateroverlast/droogte), biodiversiteit/natuur, ruimte voor woningbouw en bedrijven en bereikbaarheid (verkeer en vervoer). Voor het opstellen van de Omgevingsvisie is een (bestuurlijk) plan van aanpak gemaakt.  

Milieueffectrapportage

Voor de Omgevingsvisie moet ook de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) worden doorlopen. Die procedure begint met het opstellen en ter inzage leggen van de zogenoemde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Het geeft aan wat onderzocht wordt in het m.e.r. en op welke manier.

Het opstellen van een Omgevingsvisie is een omvangrijk proces. Dat we met de Hilversummers willen gaan doen. Te gelijker tijd met het opstellen van de visie wordt onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn van verschillende keuzes voor de fysieke leefomgeving, in de vorm van een milieu effectrapportage. Het NRD is hier dus het startdocument voor.

Verschillende adviseurs worden geraadpleegd over de NRD. Daaronder valt o.a. de commissie voor de milieueffectrapportage, deze commissie is een onafhankelijk toetsende organisatie. Ook worden bestuursorganen geraadpleegd, zoals de provincie en het Waterschap, de regio Gooi en Vechtstreek, buurgemeenten en betrokken maatschappelijke organisaties.

Inzien NRD

De NRD en de hierbij behorende stukken liggen met ingang van vrijdag 4 oktober 2019 tot en met donderdag 14 november (zes weken) ter inzage in de Burgerleeskamer in het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 - 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 - 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter visie gelegde stukken. Daarnaast kan de NRD ook digitaal worden geraadpleegd via de gemeentelijke website www.hilversum.nl, onderdeel burgerleeskamer.

De NRD en de hierbij behorende stukken liggen ook ter inzage in de Openbare Bibliotheek aan de ’s-Gravelandseweg 55. De bibliotheek is op werkdagen geopend van 09.00 – 20.00 uur. Op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Zienswijze

Tijdens de periode dat de NRD ter inzage ligt, kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze daarover kenbaar maken. Schriftelijke reacties moeten gericht worden aan het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum (o.v.v. zienswijze NRD).

Vervolg

Binnengekomen zienswijzen worden meegenomen in de vervolgprocedure. Alle reacties worden verzameld in een reactienota, waarin wordt aangegeven of en in hoeverre deze zienswijze tot wijzigingen hebben geleid. De NRD de daaraan toe te voegen reactienota vormen de basis voor het opstellen van het MER en de Omgevingsvisie.

Meer informatie

Voor meer informatie en het mondeling kenbaar maken van zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer P. Prins van de Afdeling Beleid & Ontwikkeling, bereikbaar via 035 629 2728.

 

Hilversum, 3 oktober 2019.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum

Naar boven