Opheffen voorrangsregeling op tweetal voorrangskruisingen Molenweg

Logo Harderwijk

Corsa reg.nr.: GEN19h0006649 / h190085330

Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

De directeur Domein Ruimte is namens burgemeester en wethouders van Harderwijk bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van het mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015, zoals is vastgesteld op 23 december 2014, onder nummer: 14.00821 met het recht tot het verlenen van ondermandaat

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Molenweg te Hierden is een erftoegangsweg. De weg kent binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Conform de richtlijnen van het ontwerpprincipe Duurzaam Veilig zijn (bijna) alle kruisingen ingericht als gelijkwaardige kruising. Verkeer van rechts heeft hier voorrang.

Op een tweetal kruisingen is nog altijd sprake van een voorrangskruising. Het gaat om de kruisingen Molenweg/Lokhorsterweg en Molenweg/Biesteweg. In het verleden waren de Lokhorsterweg en de Biesteweg onverharde wegen. Daarom was er sprake van een andere verkeerssituatie. Wettelijk gelden er namelijk andere voorrangsregels voor verkeer op onverharde wegen. Nadat de Lokhorsterweg en de Biesteweg zijn omgevormd tot verharde weg is de voorrangsregeling destijds niet aangepast.

Gezien de richtlijnen die het landelijke ontwerpprincipe Duurzaam Veilig aangeeft is het wenselijk de voorrangsregeling op beide voorrangskruisingen op te heffen. Dit leidt bovendien tot meer uniformiteit en zo tot meer duidelijkheid. Door deze maatregel geldt op alle kruisingen aan de Molenweg dezelfde voorrangsregeling. Enige uitzondering is de aansluiting van het Kerkpad, omdat dit pad als enige zijweg onverhard is.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om  B5 (voorrangskruispunt; zijweg rechts) en B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Uit het oogpunt van:

  • 1.

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • 2.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 3.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen.

 

Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de gemandateerde verkeersadviseur van politie Oost-Nederland, district Noord en Oost-Gelderland.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen, wordt besloten om de voorrangsregeling op de voorrangskruisingen Molenweg/Lokhorsterweg en Molenweg/Biesteweg op te heffen, door het verwijderen van de verkeersborden B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en de haaientanden op het wegdek, conform bijgevoegde tekening.

Harderwijk, 2 oktober 2019

Namens burgemeester en wethouders,

mevrouw M.A.J. Oosterwijk

directeur Domein Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking op de elektronische Staatscourant van http://www.officielebekendmakingen.nl/ te sturen naar:

Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk

p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie Postbus 1 3890 AA  ZEEWOLDE.

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).

Naar boven