Verkeersbesluit voor het instellen van een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur op de Oosterterpweg, tussen Kreileroord en Wieringerwerf, in verband met een tijdelijke situatie.

Logo Hollands Kroon

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon zijn op grond van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Vereiste van besluit

Op grond van het bepaalde in artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijke plaatsing van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke maatregelen, indien de omstandigheden die tot de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden, dan wel zich regelmatig voordoen.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst om op de Oosterterpweg tussen Kreileroord en Wieringerwerf, tussen de zijwegen Dorsmolen en Zeugweg, een snelheidslimiet van 50 km/u in te stellen. Dit wordt aangegeven met het bord A1. E.e.a. zoals aangegeven in de bijlage.

De Oosterterpweg is een redelijk smalle rijbaan met een vrij liggend fietspad. Het fietspad is van de rijbaan gescheiden door een hele smalle  berm en aan de andere zijde van de rijbaan ligt een smal talud en een bermsloot.

Op het genoemde wegvak rijden momenteel veel vrachtwagens in verband met de werkzaamheden aan het windmolenpark dat wordt aangelegd. Vanwege de geringe breedte van de rijbaan wijken de vrachtwagens en het landbouwverkeer, dat elkaar moet passeren, regelmatig uit naar de smalle berm tussen rijbaan en fietspad. Dit gebeurt vaak met onverminderde snelheid, waardoor genoemde berm wordt beschadigd.

Ten einde de berm te beschermen, zijn hierin schildjes geplaatst en is op dit wegvak een tijdelijke snelheidsbeperking van 50 km/h ingesteld. Deze maatregel zal duren tot dat de definitieve inrichting vastgesteld en uitgevoerd is. De plannen hiervoor volgen later dit jaar, nog onbekend wanneer precies.

Met bovenstaande wordt beoogd dat de veiligheid op de weg verbeterd wordt door de snelheid omlaag te brengen en de situatie overzichtelijker te maken.

Belangenafweging

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er 24-06-2019 via mailcontact overleg geweest met de gemandateerde van de politiechef, eenheid Noord-Holland, en deze kan instemmen met bovengenoemde maatregel. 

Awb-procedure

Er heeft geen ontwerpbesluit ter inzage gelegen.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur in te stellen op de Oosterterpweg, tussen Kreileroord en Wieringerwerf.

Mededelingen

De borden zijn voorafgaand aan het aflopen van de bezwarentermijn geplaatst. Tegen het besluit kan binnen 6 weken na het publiceren nog wel bezwaar gemaakt worden.

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken met ingang van de dag na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders indienen. Ook bestaat, indien onverwijlde spoed dat vereist, de mogelijkheid een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Deze voorziening kunt u richten aan: rechtbank Noord-Holland (Afdeling Publiekrecht, sectie bestuursrecht) postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Afschriften

Politie Noord-Holland

Ondertekening

Namens burgemeester en wethouders van Hollands Kroon

A. Schipper

Team Bedrijvigheid

Medewerker Verkeer en Vervoer

 

Naar boven