VERKEERSBESLUIT

Logo Langedijk

Volgnummer mandaat: 4a 22

Datum: 24-09-2019

Afdeling/team: OW/beheer

Adviseur: N.J.N. van Winsum

 

Onderwerp:

Verkeersbesluit voor aanwijzen parkeerplaatsen als oplaadpunt voor elektrische voertuigen nabij Oliemolen te Noord-Scharwoude.

 

Mede advies:

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders van Langedijk bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van de mandaatregeling Langedijk is deze bevoegdheid gemandateerd aan de afdelingsmanager Openbare Werken.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Aanleiding:

De gemeente Langedijk heeft op 6 juni 2016 besloten mee te doen met de gezamenlijke inkoopstrategie van MetropoolRegio Amsterdam-Elektrisch (MRA-E) waardoor er laadpalen voor bewoners met elektrische auto’s geplaatst kunnen worden in de openbare ruimte. Onderdeel van dit besluit is dat de gemeente Langedijk een verkeersbesluit neemt voor het aanwijzen van een tweetal parkeerplaatsen als oplaadpunt voor elektrische voertuigen.

 

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen betreffende het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Motivering:

Om het laden van elektrische voertuigen mogelijk te maken is het wenselijk om parkeervakken aan te wijzen als parkeergelegenheid voor het laden van elektrische voertuigen. Er bevinden zich geen fysieke belemmeringen om nabij Oliemolen te Noord-Scharwoude, twee parkeerplaatsen te reserveren als oplaadpunt voor elektrische voertuigen.

Uit het oogpunt van de vrijheid van het verkeer en het beschermen van de weggebruikers wordt het derhalve wenselijk geacht twee openbare parkeerplaatsen te reserveren als parkeerplaatsen met oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Hiervoor zal bord E4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 worden geplaatst bij de parkeerplaats zo dicht bij het oplaadpunt. Op het onderbord wordt “Alleen voor opladen elektrische voertuigen” vermeld. Exacte locatie is aangegeven in bijlage 1.

Met bovengenoemde maatregel wordt beoogd om elektrische voertuigen die moeten opladen meer zekerheid te bieden te kunnen parkeren in de directe nabijheid van een oplaadpunt. Het bestemmen van openbare parkeerplaatsen voor het opladen van een elektrisch voertuig wordt aanvaardbaar geacht, aangezien de gevolgen voor de totale parkeercapaciteit te verwaarlozen zijn.

De maatregel is niet in strijd met de belangen genoemd in art. 2 Wegenverkeerswet 1994

 

Overleg:

In artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is bepaald dat verkeersbesluiten pas worden genomen na overleg met de korpschef van de Nationale Politie. Namens de korpschef is deze bevoegdheid gemandateerd aan de verkeersadviseur(s)  van de betreffende eenheid. Met de verkeersadviseur(s)  van de eenheid  Noord-Holland is afgesproken dat verkeersbesluiten over het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats en een oplaadpunt voor elektrische voertuigen  niet ingebracht hoeven te worden voor overleg. Er van uitgaande dat de wegbeheerder de aanvragen volgens de daarvoor geldende regels controleert en afhandelt en daarvoor de meest geschikte locatie bepaalt en de juiste bebording plaatst conform de wettelijke vereisten, gaat de verkeersadviseur op voorhand akkoord met het besluit.

 

Besluit:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om twee parkeervakken nabij Oliemolen te Noord-Scharwoude te bestemmen tot parkeerplaats als oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Hiervoor wordt bord E4 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst zo dicht mogelijk bij de laadpaal. Op het onderbord wordt “Alleen voor opladen elektrische voertuigen” vermeld.

 

Datum: 24-09-2019

Beslissing: Akkoord

 

H. Vlug

Interim Afdelingsmanager Openbare Werken

Mededelingen:

B ezwaar:

Belanghebbenden die niet met deze beslissing akkoord gaan, kunnen daartegen binnen zes weken na 01-10 -2019 een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

 

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit verkeersbesluit kunt u terecht bij de afdeling Openbare Werken, team beheer, van de Gemeente Langedijk: telefoon: 0226-334433.

 

Afschriften:

 

Aanvrager

 

Bijlagen bij dit besluit:

Plattegrond.

 

Bijlage 1. Plattegrond.

Situatie nabij Oliemolen, parkeerterrein:

Naar boven