Call for proposals Lerarenagenda Ondersteuningssubsidie, Verzoeken uit het veld, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Netherlands Initiative for Education Research (NRO)

2019–2021

Inleiding en doel

Voor het stimuleren van onderzoek naar specifieke thema’s kent het NRO een hoofdroute: een programmaraad of programmacommissie formuleert een onderzoeksprogramma en zet vervolgens ‘calls for proposals’ uit binnen dat programma. Het NRO is in deze gevallen altijd de hoofdfinancier van de gesubsidieerde onderzoeksprojecten. In aanvulling op deze werkwijze biedt het NRO ook de mogelijkheid om onderzoeksgerelateerde en kennisbenuttingsactiviteiten die op kleine schaal plaatsvinden gedeeltelijk te financieren (tot een bedrag van maximaal 50.000 euro), indien deze activiteiten aansluiten bij de doelstellingen van het NRO programma Lerarenagenda (gebaseerd op de Lerarenagenda van OCW).

Om hiervoor in aanmerking te komen, dient de activiteit minimaal voor 50% door een andere partij te worden gefinancierd (financieel en/of in kind). Wanneer 50.000 euro aangevraagd wordt, dient er dus minimaal 50.000 euro door een andere partij te worden gefinancierd. Tevens dient te worden aangetoond dat de bijdrage van het NRO noodzakelijk is om de activiteit tot een goed einde te brengen.

Wie kan aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend door:

  • (onderzoeksinstellingen die gelieerd zijn aan) universiteiten, instellingen voor hoger beroepsonderwijs, of andere onderzoeksinstellingen in Nederland waar onderwijsonderzoek wordt uitgevoerd;

  • onderwijsinstellingen in Nederland;

  • aan het onderwijs gerelateerde instellingen in Nederland.

Een aanvraag dient één hoofdaanvrager en minimaal één medeaanvrager te hebben. Indien een instelling binnen deze subsidieronde (2019-2021) reeds eerder hoofdaanvrager is geweest bij een door het NRO gehonoreerde aanvraag, dan is het voor deze instelling niet meer mogelijk binnen deze subsidieronde nogmaals op te treden als hoofdaanvrager. Een instelling kan in dat geval wel optreden als medeaanvrager.

Wat kan aangevraagd worden

Voor deze subsidieronde is een totaalbudget van 200.000 euro beschikbaar. Het subsidieplafond voor 2019 is 100.000 euro. Voor 2020 en 2021 is het subsidieplafond 50.000 euro per jaar. Zodra het subsidieplafond is bereikt, worden aanvragen door NRO afgewezen. Indien een jaarlijks plafond niet wordt bereikt, dan kan dit ertoe leiden dat het NRO de subsidieplafonds voor de daaropvolgende jaren verhoogt.

Aanvragen kunnen worden ingediend met een budget van maximaal 50.000 euro en een looptijd van maximaal één jaar. Er kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van de direct aan het project verbonden materiële kosten. Alle kosten dienen inhoudelijk gemotiveerd te worden.

Activiteiten dienen voor minimaal 50% door de aanvragende instelling en/of derde partijen te worden gefinancierd (cash en/of in kind). Dit bijdrage van de aanvragende instelling en/of derde partijen dient te worden toegelicht in de aanvraag, met toevoeging van een letter of commitment.

Materiële kosten

In een aanvraag kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van materiële kosten, zoals:

  • kosten voor het ontwikkelen van producten, zoals een handleiding, app, website, toets- of lesmateriaal (ontwerp, vormgeving, drukwerk, beeldmateriaal, redactie);

  • kosten die verband houden met disseminatie van onderzoeksresultaten, op toegankelijke wijze ter beschikking stellen van onderzoeksdata, kennisoverdracht en kennisbenutting;

  • kosten voor het organiseren van bijeenkomsten voor (specifieke) doelgroepen om eindresultaten te presenteren;

  • studentassistentie. Hierbij geldt een maximaal uurtarief van € 25;

  • de aanschaf van speciaal voor de activiteit benodigde apparatuur, gebruiksgoederen;

  • reizen die noodzakelijk zijn in verband met de activiteit.

Uitsluitend kosten die rechtstreeks voortvloeien uit de activiteit zijn subsidiabel. Er kunnen derhalve bijvoorbeeld geen huisvestings-, overhead-, onderhouds- of afschrijvingskosten uit het materiële budget worden bekostigd. Er kan geen subsidie worden aangevraagd voor kosten van personeel vanuit de aanvragende instellingen.

Wanneer kan aangevraagd worden

Aanvragen voor het jaar 2019 kunnen worden ingediend vanaf 23 september 2019, 0:00:00 uur CE(S)T. Aanvragen voor het jaar 2020 kunnen worden ingediend vanaf 1 januari 2020, 0:00:00 uur CE(S)T. Aanvragen voor het jaar 2021 kunnen worden ingediend vanaf 1 januari 2021, 0:00:00 uur CE(S)T.

Het NRO programma Lerarenagenda loopt (tot nader order) ten einde per 1 januari 2022. Deze subsidieoproep eindigt derhalve per 1 januari 2022.

Het opstellen van de aanvraag

Aanvragen worden in het daarvoor bestemde aanvraagformulier opgesteld. Uw aanvraag dient in het Nederlands te worden opgesteld.

Informatie over de subsidieronde en het aanvraagformulier is te vinden op de programmapagina: https://www.nro.nl/onderzoeksprojecten/lerarenagenda-ondersteuningssubsidie/

Subsidievoorwaarden

Een toegekend project moet uiterlijk drie maanden na de toekenning beginnen.

Open Access

Alle (wetenschappelijke) publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

Het indienen van een aanvraag

Aanvragen worden in het daarvoor bestemde aanvraagformulier direct ingediend bij het NRO per email naar opro@nro.nl. Alleen volledig ingevulde aanvraagformulieren worden in behandeling genomen.

Procedure

De procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Indiening van de aanvraag

  • Toetsing op ontvankelijkheid door het NRO bureau

  • Beoordeling door de programmacommissie Lerarenagenda

  • Besluitvorming door directeur NRO

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets door het NRO bureau of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Hiervoor worden de voorwaarden zoals beschreven in de paragraaf ‘Formele ontvankelijkheidscriteria’ van deze call for proposals toegepast. Ontvankelijk verklaarde aanvragen komen op volgorde van binnenkomst in aanmerking voor subsidie. Wanneer een aanvraag als niet-ontvankelijk wordt beoordeeld, kan de aanvraag, na aanpassing, opnieuw worden ingediend. In dat geval geldt als moment van indiening het moment dat NRO de aangepaste aanvraag ontvangt.

Gemandateerde leden uit de Programmacommissie Lerarenagenda beoordelen of de aanvraag voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden zoals beschreven in de paragraaf ‘Inhoudelijke beoordelingscriteria’. Op basis hiervan kent de programmacommissie een kwalificatie toe aan de gehele aanvraag.

De kwalificatie kent de volgende categorieën:

  • excellent

  • zeer goed

  • goed

  • ontoereikend

De (ontvankelijke) aanvragen die ten minste de kwalificatie ‘goed’ krijgen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd, totdat het subsidieplafond is bereikt. Op alle beoordelingscriteria moet ten minste sprake zijn van een kwalificatie ‘goed’ om in aanmerking te komen voor subsidietoekenning.

Voor meer informatie over de kwalificaties zie: http://www.nwo.nl/kwalificaties.

Binnen acht weken na indiening van de aanvraag neemt de directeur van het NRO op basis van de beoordeling door de programmacommissie een formeel besluit over toekenning van de ondersteuningssubsidie.

Op alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de Code persoonlijke belangen van toepassing.

Criteria

Om voor de ondersteuningssubsidie in aanmerking te komen dient de instelling een aanvraag in, waarin de activiteiten worden beschreven en waarin wordt toegelicht hoe aan de voorwaarden voor subsidie wordt voldaan. Een begroting van het aan te vragen bedrag maakt hier onderdeel van uit. De Programmacommissie Lerarenagenda besluit of het voorstel in aanmerking komt voor de ondersteuningssubsidie.

Formele ontvankelijkheidscriteria

Om in behandeling te kunnen worden genomen dient iedere aanvraag te voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals hieronder beschreven:

  • De aanvraag is ingediend middels het aanvraagformulier op de NRO website;

  • De aanvraag is in het Nederlands opgesteld;

  • De aanvraag is ingediend door een instelling die voldoet aan de gestelde eisen in de paragraaf ‘Wie kan aanvragen’;

  • De aanvraag voldoet aan de gestelde eisen in paragraaf ‘Wat kan aangevraagd worden’, o.a. de eis van minimaal 50% financiering door een aanvragende instelling en toevoeging van een letter of commitment;

  • De activiteiten waarvoor de Lerarenagenda ondersteuningssubsidie wordt aangevraagd zijn niet reeds binnen een andere subsidieronde van NRO en/of NWO gefinancierd;

  • De geplande activiteiten worden in een periode van maximaal één jaar uitgevoerd.

Inhoudelijke beoordelingscriteria

Alle ontvankelijke aanvragen worden door de Programmacommissie Lerarenagenda beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

  • 1. Aansluiting bij thema en doelstellingen Lerarenagenda

    In hoeverre sluit de geplande activiteit aan bij de thematiek en doelstellingen van het NRO-programma Lerarenagenda (zie: Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil)?

  • 2. Bijdrage van activiteit

    In hoeverre dragen de geplande activiteit en resultaten bij aan het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek in het kader van het programma en het verspreiden en (laten) benutten van de resultaten van dit onderzoek?

  • 3. Noodzakelijkheid ondersteuningssubsidie

    In hoeverre is de ondersteuningssubsidie van het NRO noodzakelijk voor de te ondernemen activiteit om tot de beoogde resultaten te komen? De aanvraag toont aan dat financiering binnen het bredere onderwijsveld is verkend, maar niet toereikend is gebleken om de activiteit te ondernemen.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over Lerarenagenda Ondersteuningssubsidie en deze call for proposals neemt u contact op met Jacobiene Meirink of Lars de Bruin, beleidsmedewerkers, via opro@nro.nl.

Naar boven