B19.002260Verkeersbesluit: herinrichting De Helling en De Noord

Logo Dronten

 

 

INLEIDING

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

2. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

 

Motivering

De straten De Helling en De Noord hebben een functie van erftoegangsweg waarop een maximumsnelheid van 30 km/u van toepassing is. Beide wegen liggen in de kern van Dronten en vormen samen de noordelijke aansluiting van het centrumgebied. Omdat deze wegen worden heringericht, worden verschillende verkeersmaatregelen genomen. Deze maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met de omgeving van De Helling en De Noord.

 

Op beide wegen deelt het autoverkeer de rijbaan met de fietsers, maar is er geen specifieke plek op de weg aangegeven voor de fietser, aangezien de gehele rijbaan dezelfde kleur wegverharding heeft. De wegen worden heringericht, waarbij specifiek naar de plek van de fietser op de rijbaan is gekeken. In het nieuwe ontwerp wordt een fietsstrook gerealiseerd, waardoor een specifieke plek voor de fietser wordt aangewezen op de rijbaan. Ook versmalt het aanbrengen van deze fietsstroken de rijbaan optisch, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Tevens wordt het parkeerverbod op De Helling vervangen door een parkeerschijfzone tussen het kruispunt van De Schans met De Helling en het kruispunt tussen de Werfstraat en De Helling. Langs dit weggedeelte worden langsparkeervakken gerealiseerd, waar een maximale parkeerduur met parkeerschijf zal gelden van twee uur. Tot slot worden twee voetgangersoversteekplaatsen gerealiseerd, waarmee een aangewezen oversteeklocatie voor voetgangers wordt gecreëerd en zo de loopstromen tussen onder andere het NS-station en de appartementen ten noorden van De Helling en het centrum (en vice versa) worden gefaciliteerd.

 

Met het verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

 

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

 

1. fietsstroken zoals bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990 aan te brengen op het wegdek op De Helling en de Noord, tussen het kruispunt van De Helling met het Gangboord en het kruispunt van De Noord met De Oeverloper,;

 

2. een voetgangersoversteekplaats aan te brengen op het wegdek door het aanbrengen van voetgangersoversteekplaatsmarkering zoals omschreven in artikel 49 lid 2 van het RVV 1990 en het plaatsen van borden L2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende locaties:

- nabij het kruispunt van De Helling met De Schans

- nabij het kruispunt van De Helling met de Werfstraat

 

 

3. een gehandicaptenparkeerplaats in te richten op De Helling nabij het pand met huisnummer 11b door het plaatsen van bord E06 van bijlage 1 van het RVV 1990;

 

4. het parkeerverbod op De Helling op te heffen door het verwijderen van het bord E01 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende locaties:

- tussen het kruispunt van De Helling met Het Diep en het kruispunt van De Helling met de Werfstraat.

- tussen het kruispunt van De Helling met de Schans en het kruispunt

van De Helling met Het Diep.

 

5. een parkeerschijfzone in te richten tussen het kruispunt van De Schans met De Helling en het kruispunt van De Helling met de Werfstraat, door het plaatsen van het bord E10-ZB (begin parkeerschijfzone) en E10-ZE (einde parkeerschijfzone) van bijlage 1 van het RVV 1990 met een maximale parkeerduur van 2 uur, met onderbord met de tekst ‘ma t/m za 800 – 1800h’, nabij het kruispunt van De Schans met De Helling en het kruispunt van De Helling met de Werfstraat en het kruispunt van Het Diep met De Helling en het aanbrengen van een blauwe streep zoals bedoeld in artikel 25 lid 1 van het RVV 1990 langs de parkeervakken op de Helling tussen het kruispunt van de Helling met De Schans en het kruispunt van de Helling met de Werfstraat;

 

6. de bebording te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met kenmerk 20155-19-543-BP-E van 05-08-2019.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in de Staatscourant en na plaatsing van de genoemde verkeersborden.

 

 

Communicatie

Daarnaast kan het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken na datum bekendmaking Staatscourant ingezien worden bij het Team Vergunningen, Handhaving en Veiligheid in het gemeentehuis.

 

 

 

Dronten, 18 september 2019

Namens het college van Dronten

M. Koning

Manager team Vergunningen, Handhaving en Veiligheid

Bezwaar

U kunt tegen deze beschikking schriftelijk of digitaal binnen een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van Dronten. Indien u schriftelijk bezwaar wilt indienen, dan kunt u uw bezwaarschrift richten aan: Het college van Dronten respectievelijk de heffingsambtenaar van Dronten, t.a.v. Vakgebied Bedrijfsvoering, Postbus 100, 8250 AC te Dronten.

 

Indien u digitaal bezwaar wilt maken, dan kunt u dit doen via de gemeentelijke website, digitale formulieren. U hebt dan wel een DigiD nodig. De bezwarentermijn begint op de dag na de datum van verzending van deze brief.

 

Een bezwaarschrift schort de geldigheid van een beschikking niet op. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u tegelijkertijd een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Indien u dit schriftelijk wilt doen kunt u uw verzoekschrift richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA UTRECHT.

 

Indien u digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening wilt indienen, kunt u dit doen via het digitaal loket bestuursrecht (loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht). U hebt dan wel een DigiD nodig. Voor het indienen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Meer informatie en uitleg over het indienen van een voorlopige voorziening kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.

 

 

 

Naar boven