Verkeersbesluit Het instellen van een parkeerschijfzone en het opheffen van een gehandicaptenparkeerplaats op het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Lichtenvoorde   Datum: 18 september 2019 Kenmerk:49407-2019   

Logo Oost Gelre

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre,

Wettelijk kader

Op grond van artikel 15 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:

  • 1.

    Het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

  • 2.

    Het nemen van maatregelen op of aan de weg, zoals deze genoemd zijn in artikel 15, lid 2, van de Wegenverkeerswet 1994, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding met instellen parkeerschijfzone met een maximum parkeerduur van 1,5 uur van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 18:00 uur.

Gelet op onderstaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Het parkeerterrein achter het gemeentehuis in Lichtenvoorde, bereikbaar vanaf de Raadhuisstraat, is gelegen binnen de bebouwde kom van Lichtenvoorde. Omliggende wegen en het parkeerterrein zijn in beheer bij de gemeente Oost Gelre. Het parkeerterrein en aansluitende wegen, Raadhuisstraat en Varsseveldseweg zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De wegencategorisering van de gemeente Oost Gelre is opgenomen in het Integrale Verkeersprogramma 2014-2024. Deze wegencategorisering sluit aan bij het landelijke beleid Duurzaam Veilig.

De Raadhuisstraat en de Varsseveldseweg maken deel uit van het verblijfsgebied in het centrum van Lichtenvoorde. Hetzelfde geldt voor het parkeerterrein achter het gemeentehuis. De verkeersfunctie is in een verblijfsgebied ondergeschikt aan de verblijfsfunctie.

Aan de Varsseveldseweg zit het gemeentehuis van de gemeente Oost Gelre en Bredschool De Kei gevestigd. Tussen beide complexen ligt het betreffende parkeerterrein. Sinds kort beschikt de school over een ingang aan de zijde van het parkeerterrein. Deze ingang wordt voornamelijk gebruikt voor het halen- en brengen van kinderen door schoolbusjes. Deze busjes hebben ruimte nodig op het parkeerterrein waar zij zich kunnen opstellen en waar de kinderen veilig kunnen in- en uitstappen. Om dit op veilige wijze te kunnen uitvoeren is besloten het parkeerterrein aan te passen door een aantal parkeervakken te verwijderen nabij de zijingang van de Bredschool.

Op dit moment wordt veelvuldig voor langere perioden geparkeerd op het parkeerterrein. Dit terwijl dit parkeerterrein is bedoeld voor bezoekers van het gemeentehuis en inmiddels voor bezoekers van de school. Om ervoor te zorgen dat het parkeerterrein gebruikt kan worden door bezoekers van zowel het gemeentehuis en de school is besloten een parkeerschijfzone met een maximum parkeerduur van 1,5 uur in te stellen. Door het instellen van een maximum parkeerduur is het niet meer mogelijk een hele dag te parkeren op dit parkeerterrein, waardoor voldoende ruimte ontstaat voor de bezoekers van zowel het gemeentehuis en de school. Bovendien ontstaat ruimte om een aantal parkeervakken te verwijderen en daarmee het halen en brengen van schoolkinderen op veilige wijze vorm te geven. De parkeerschijfzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag, dagelijks tussen 09:00 en 18:00 uur.

Tevens wordt een van de twee gehandicaptenparkeerplaatsen verwijderd. Op dit moment wordt weinig gebruik gemaakt van de gehandicaptenparkeerplaatsen. De landelijke richtlijnen van het CROW geven aan dat voor het totaalaantal parkeerplaatsen op het parkeerterrein één gehandicaptenparkeerplaats voldoende is.

Bovenstaande vormt de basis om onderstaande verkeersmaatregel te nemen:

Het besluit

  • 1.

    Door het plaatsen van de verkeersborden E10 (parkeerschijfzone begin/einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderbord ‘ma t/m vr 9-18 uur’, een parkeerschijfzone van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 in te stellen, op het parkeerterrein gelegen tussen de Raadhuisstraat en de Varsseveldseweg te Lichtenvoorde;

  • 2.

    Door het verwijderen van het verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) van bijlage 1 van het RVV 1990, een gehandicaptenparkeerplaats op te heffen op het parkeerterrein gelegen tussen de Raadhuisstraat en de Varsseveldseweg te Lichtenvoorde.;

Situatieschets

In onderstaande situatietekening staan de te plaatsen verkeersborden en de te verwijderen parkeervakken weergegeven.

Advies politie

Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het voorgenomen verkeersbesluit.

Publicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer. Ook wordt een melding van dit besluit gedaan in de huis-aan-huis bladen Groenlose Gids en de Elna.

Lichtenvoorde,

Namens burgemeester en wethouders van Oost Gelre,

Geert Vruggink

Afdeling Omgeving

 

Bezwaar en beroep

Bent u het er niet mee eens?

Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit doen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Een bezwaarschrift

U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift schriftelijk indient binnen zes weken na de dag waarop wij deze brief hebben gestuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Het is niet mogelijk om uw bezwaarschrift via e-mail in te dienen.

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

Uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld een kopie van een brief of publicatie meesturen of u vermeldt de datum van de publicatie of datum en kenmerk van de brief), de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.

Vermeldt u links bovenaan de envelop en de brief het onderwerp ‘bezwaarschrift’? Dit zorgt voor een snellere verwerking.

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt tegen dit besluit dan blijft het besluit van kracht. Heeft dit voor u op korte termijn gevolgen en wilt u hier iets tegen doen, dan kunt u de rechtbank vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. U kunt een voorlopige voorziening vragen door een brief te sturen aan: Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. De rechtbank zal dan in de regel op korte termijn een spoedzitting plannen.

 

Naar boven