Instellen geslotenverklaring voor vrachtverkeer in de Adriaansweg

Logo Hengelo

Kenmerk 2428691

Gemeente Hengelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Sinds openstelling van de Laan hart van Zuid en afsluiting van het kruispunt Berfloweg – Industrieplein ervaren bewoners uit de Adriaansweg een toename van verkeer. Vooral het vrachtverkeer wordt als hinderlijk ervaren. Voertuigen kunnen elkaar lastig passeren en oversteken is gevaarlijker geworden. Ook ervaren bewoners lawaai, stank en trillingen. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente verkeerstellingen uitgevoerd. Deze onderschrijven de klacht ten aanzien van de hoeveelheid vrachtverkeer. Dagelijks rijden er ca. 54 vrachtwagens door de Adriaansweg, terwijl er geen bestemming in de Adriaansweg aanwezig is die structureel vrachtverkeer genereert. Het betreft dus geen bestemmingsverkeer. Aangezien er voor doorgaand vrachtverkeer andere routes beschikbaar zijn die hier geschikter voor zijn, is het ongewenst dat deze hoeveelheden vrachtverkeer gebruik maken van de Adriaansweg.

Voorstel maatregel

Voorgesteld wordt om een geslotenverklaring voor vrachtverkeer in te stellen in de Adriaansweg. Eventuele belanghebbenden kunnen door middel van een ontheffing toegang worden verleend.

Motivatie

Overwegende:

dat sinds openstelling van de Laan hart van Zuid en afsluiting van het kruispunt Berfloweg – Industrieplein bewoners uit de Adriaansweg een toename van verkeer ervaren;dat vooral het vrachtverkeer als hinderlijk wordt ervaren;dat de gemeente een verkeerstelling heeft uitgevoerd in maart 2019 die dit onderschrijft;dat dagelijks ca. 54 vrachtwagens gebruik maken van de Adriaansweg, terwijl hier geen bestemming aanwezig is die structureel vrachtverkeer genereert;dat voor vrachtverkeer alternatieve routes mogelijk zijn die daar beter voor zijn ingericht;dat het om deze reden gewenst is om vrachtverkeer te weren uit de Adriaansweg;dat voorgesteld wordt om een geslotenverklaring voor vrachtverkeer in te stellen in de Adriaansweg en dit door middel van bebording aan te geven;dat hiervoor een verkeersbesluit moeten worden genomen;dat belanghebbenden toegang kunnen krijgen door middel van een ontheffing;dat dit verkeersbesluit wordt genomen op grond van het verzekeren van de veiligheid van de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;dat dit verkeersbesluit in strijd kan worden geacht met het zo veel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, maar dat het verzekeren van de veiligheid van de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan voor de gemeente zwaarder wegen;dat dit verkeersbesluit voor bestuurders van vrachtverkeer een langere rijafstand kan betekenen, maar dat dit voor de gemeente niet opweegt tegen de genoemde gronden waarop dit verkeersbesluit is genomen.

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden.

Door plaatsen van verkeersborden C07 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een geslotenverklaring voor vrachtverkeer in te stellen in de Adriaansweg.

 

 

Een afschrift van dit besluit is toegezonden aan:

 

 

Bezwaar

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Naar boven