Instellen parkeerverbodzone Goudstraat

Logo Hengelo

Kernmerk 2430580

Gemeente Hengelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

In de Goudstraat wordt geregeld op de openbare rijbaan geparkeerd. Zowel door bezoekers en werknemers van de aanliggende bedrijven alsmede door vrachtverkeer. De infrastructuur is hier niet op ingericht. Het parkeren zorgt er voor dat de doorstroming wordt gehinderd en dat er verkeersonveilige situaties ontstaan.

Voorstel maatregel

Door een parkeerverbodzone in te stellen mag er niet meer op de rijbaan worden geparkeerd, waardoor de doorstroming en verkeersveiligheid verbeterd. Parkeren in parkeervakken en laden en lossen is toegestaan binnen een parkeerverbodzone.

Motivatie

Overwegende:

dat in de Goudstraat geregeld op de openbare rijbanen wordt geparkeerd, waardoor de doorstroming wordt gehinderd en verkeersonveilige situaties ontstaan;dat vrachtwagen parkeren op basis van de APV op bedrijventerreinen is toegestaan op werkdagen tussen 8:00 en 18:00 uur;dat op deze momenten in de Goudstraat ook hinder en onveiligheid ontstaat door geparkeerde vrachtwagens;dat voorgesteld wordt om een parkeerverbodzone in te stellen in de Goudstraat voor al het verkeer, waardoor de rijbanen vrij blijven voor de doorstroming van verkeer;dat de genoemde maatregel ook bijdraagt aan de verkeersveiligheid;dat bedrijven volgens bouwvergunning over voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein moeten beschikken;dat laden en lossen en parkeren binnen de parkeervakken is toegestaan binnen een parkeerverbodzone;dat over deze maatregel overleg is gevoerd met de vertegenwoordiger van het BIT;dat voor het instellen van een parkeerverbodzone een verkeersbesluit moet worden genomen;dat een parkeerverbodzone door middel van RVV-borden duidelijker is voor weggebruikers dan het wijzigen van het aanwijzingsbesluit voor het parkeren van grote voertuigen in de APV; dat gelet op artikel 2 van de WVW 1994 de hiervoor benoemde verkeersmaatregel strekt tot het verzekeren van veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg; dat deze maatregel in strijd kan worden geacht met het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, maar dat het beschermen van weggebruikers en passagiers evenals het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg voor de gemeente zwaarder wegen.

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden.

Door plaatsing van verkeersborden E01zb en E01ze uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een parkeerverbodzone in te stellen in de Goudstraat, conform tekening met kenmerk TV-6-60-VKB-0001.

Bijlage: overzichtstekening met kenmerk TV-6-60-VKB-0001

Een afschrift van dit besluit is toegezonden aan:

 

  • 1.

    Politie Twente, t.a.v. dhr. M. Thijssen, postbus 618, 7300 AP Apeldoorn 

 

Bezwaar

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Naar boven