Kennisgeving voorbereidingsbesluit Gouderak

Logo Krimpenerwaard

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard maken hierbij bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering op 24 september 2019 een voorbereidingsbesluit heeft genomen voor percelen aan de oost- en westzijde van Gouderak. Hieronder leest u wat dit besluit inhoudt en waarom het is genomen.

Op basis van raadsamendementen van 5 maart 2019 is een aantal percelen aan de oostzijde van de kern Gouderak buiten de natuurbegrenzing gehouden om gewenste toekomstige ontwikkelingen ten behoeve van maatschappelijke voorzieningen mogelijk te houden. Ten westen van de kern liggen diverse percelen die een bestemming bedrijven hebben, waar volgens de structuurvisie Ouderkerk 2030 transformatie naar woningbouw is voorzien.

Met het oog op de uitvoering van de ambities moeten mogelijke strijdige ontwikkelingen worden voorkomen. Hiertoe is reeds een voorkeursrecht op enkele panden gevestigd, maar dat verhindert niet dat binnen de huidige bestemmingen aanvragen omgevingsvergunning voor activiteiten en bouwwerken kunnen worden gedaan en (indien ze voldoen aan de regels) moeten worden afgegeven. Daarom is ook een voorbereidingsbesluit noodzakelijk.

Het voorbereidingsbesluit betekent dat de gemeente bij het behandelen van een aanvraag omgevingsvergunning (bijvoorbeeld om iets te mogen bouwen) rekening moet houden met de ambities zoals neergelegd in de ruimtelijke uitgangspunten. Zo wordt voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de uitvoering van de ambities.

Het gebied

Het gebied in Gouderak Oost is globaal begrensd door de Hollandsche IJssel en de Lange Tiendweg. Het gebied in Gouderak West is globaal begrensd door de Kattendijk en de Stolwijksche Boezem.

In werking treden

Het voorbereidingsbesluit treedt op 25 september 2019 in werking en geldt voor 1 jaar. Het voorbereidingsbesluit is ook gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid van, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid van, en artikel 1 van bijlage 2 bij de Algemene wet bestuursrecht.

Hoe gaat het verder?

In het voorjaar van 2020 verschijnt het ontwerp-bestemmingsplan voor het plangebied. Zodra het ontwerp is gepubliceerd kunnen aanvragen die het gebied minder geschikt maken voor de uitvoering van het bestemmingsplan op grond van dit ontwerp worden tegengehouden.

 

Stolwijk, 25 september 2019.

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard.

Naar boven