Verkeersbesluit aansluiting N979- HOV Leek op de busbaan bij Oostindie

Logo Westerkwartier

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier;

Inleiding

De provincie Groningen en de gemeente Westerkwartier verbeteren de busverbindingen tussen Leek en Groningen. Dat is het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) Leek. Voor de dienstregeling is het belangrijk de totale reistijd ruim binnen het half uur te houden. Daarom moet het busvervoer nog iets sneller, comfortabeler en betrouwbaarder. Dit project is onderverdeeld in pakket A t/m E. Dit verkeersbesluit gaat inhoudelijk in op Pakket D. Namelijk locatie 17. Meer specifiek de aansluiting van de provinciale weg N979 op de busbaan bij Oostindie.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gemeente Westerkwartier bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Westerkwartier.

 

Overwegingingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

 

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Het is gewenst om de provinciale weg N979 zodanig aan te sluiten op de (te realiseren) busbaan dat voor de weggebruikers een duidelijke en verkeersveilige situatie ontstaat. Het verkeer op de N979 heeft voorrang op het verkeer op de busbaan. Daarvoor worden de nodige verkeerstekens ingezet om de voorrang te reguleren. Wordt er rood asfalt aangebracht om de aansluiting te accentueren en wordt er figuratie aangebracht om de weggebruiker te attenderen op de enigszins verhoogde ligging ter hoogte van de aansluiting op de busbaan.

 

Door de provincie Groningen zullen ten aanzien van de aansluiting N979 -HOV Leek op de busbaan bij Oostindie de navolgende verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening van 8 april 2019, tekeningnummer BO1227-01, namelijk:

  • -

    Bord B04 "Voorrangskruispunt zijweg links" zodanig dat het verkeer op de N979 voorrang heeft op het verkeer op de busbaan.

  • -

    Bord B05 "Voorrangskruispunt zijweg rechts" zodanig dat het verkeer op de N979 voorrang heeft op het verkeer op de busbaan.

  • -

    Het aanbrengen van haaientandmarkeringen op de aansluiting van de N979 met de busbaan. Zodanig dat de bestuurders van de voertuigen op de busbaan voorrang moeten verlenen aan de bestuurders op de kruisende weg (N979).

 

Ten aanzien van de busbaan zullen door de gemeente Westerkwartier bovendien nog de volgende verkeerstekens worden geplaatst (zie bij besluit).

 

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de Politie Eenheid Noord-Nederland, DROS Infra/Verkeersadvies, die bij besluit van 2 september 2019, kenmerk 7000 201990819000509 , heeft bericht geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen verkeersmaatregelen.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier tot het besluit gekomen om de navolgende verkeerstekens te plaatsen

 

  • 1.

    Het snelheidsregime voor de busbaan als volgt te regelen:voor het eerste gedeelte van de Roomsterweg tot en met de knik 50 km/u; voor het resterende traject in noordelijke richting geldt een snelheidsregime van 30 km/u, inclusief het plaatsen van de bijbehorende bebording zonebord A0130zb ;

  • 2.

    de aanwijzing van een busbaan met de instelling van een voorrangsregeling waarbij de N979 (bevoegdheid provincie Groningen) voorrang heeft op de busbaan ter hoogte van de entree van de wijk Oostindie aan de zuid/westzijde. Bij de entree van de woonwijk wordt het kombord geplaatst, (begin en einde/model HO1b/HO2b) met de tekst “Zevenhuizen”;

  • 3.

    de plaatsing van bord model AO130zbh/AO230ze (begin en einde 30 km/uur) in de bocht van de busbaan waarbij het deel busbaan in noordelijke richting onder het 30 km/uur-regime valt;

  • 4.

    de plaatsing van het verkeersbord model F13 (Rijbaan of -strook lijnbussen) van het RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens ) op de busbaan bij de entree van de wijk Oostindie, met bijbehorende markering voor de ingang van de wijk Oostindie;

  • 5.

    de instelling van de voorrang op de kruising busbaan/Roomsterweg waarbij de busbaan voorrang heeft op de Roomsterweg. Hierbij worden de borden model BO6 en haaientandmarkering aangebracht.

  • 6.

    de instelling van de voorrang op de busbaan/fietspad aan de zuidzijde waarbij de busbaan voorrang heeft op het fietspad. Hierbij wordt tevens het bord model BO6 geplaatst en haaientandmarkering aangebracht.

  • 7.

    De verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de voorschriften van het Uitvoeringsbesluit BABW / RVV 1990.

 

Dit besluit kan worden aangehaald als Verkeersbesluit aansluiting N979 -HOV Leek op de busbaan bij Oostindie.Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst en  treedt in werking op de dag nadat deze bekendgemaakt is.

 

Leek, 5 september 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier

Namens deze,

Plv. Teamleider, Wegen, Verkeer en Vervoer ,

Ietse Willem Ploeg

Mededelingen

Bezwaarclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u en kunnen andere belanghebbenden binnen een termijn van zes weken na dagtekening van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Wanneer er sprake is van dringende spoed en niet kan worden gewacht op de beslissing op bezwaar, kan gemotiveerd een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord Nederland, locatie Groningen, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Voor de behandeling van dit verzoek is griffierecht verschuldigd . Let op: voorwaarde voor het vragen van een voorlopige voorziening is dat er een bezwaarschrift is ingediend.

 

Naar boven