Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 Wegenverkeerswet 1994 inzake het Wegverkeer inhoudende het instellen van een voorrangsregeling op de Compierekade te Hazerswoude-Dorp en Boskoop

Logo Alphen aan den Rijn

 

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

 

Inleiding

De Compierekade is een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom. Hier geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Bij het gedeelte tussen de Compierekade, Burgemeester Smitweg en Loeteweg is gekeken naar de verslechterde staat van het asfalt en de wegconstructie. Er is bekeken hoe de weg beter ingericht en afgestemd kan worden op de groeiende verkeersbelasting. De huidige inrichting is niet meer juist afgestemd op het gebruik. De weg is namelijk een belangrijke verbindingsweg met het kwekersgebied van Hazerswoude-Dorp, Boskoop en Alphen aan den Rijn. Ook is het een fietsverbinding tussen het Spookverlaat en Rietveldsepad met Boskoop-West en Hazerswoude-Dorp. Hierdoor maken er vele verschillende weggebruikers gebruik van de weg. Bij de planvorming is rekening gehouden met het door de gemeenteraad vastgestelde Uitvoeringsprogramma Greenport West 2016-2020, onderwerp “Veilig fietspad langs de Compierekade”.

Volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig wordt de voorrang op kruisingen van erftoegangswegen niet geregeld en zijn deze gelijkwaardig. Een uitzondering hierop is dat bij wegen met een significant verschillende intensiteit de voorrang wel geregeld kan worden. Ook is het in het belang van de bescherming van fietsers, dat bij aansluitingen van een solitair fietspad op een drukke weg de voorrang wordt geregeld.

Volgens de regels van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 hebben de fietsers van rechts voorrang, doch ziet het overige verkeer het fietspad niet als een weg van rechts. Derhalve is het in het belang van de veiligheid van de fietsers gewenst om ook hier de voorrang te regelen.

Bij voornoemde wegen is het verschil in intensiteiten zodanig dat het wenselijk is de voorrang te regelen. Hiermee wordt voorkomen dat verkeer komend vanuit de wegen met lagere intensiteit voorrang neemt en over het hoofd wordt gezien omdat ze niet verwacht worden.

 

Belangenafweging

Door het college is afgewogen of het instellen van een voorrangsregeling voor anderen tot onredelijke gevolgen leidt. Dit is niet het geval. Over het algemeen is het niet gebruikelijk dat op een erftoegangsweg een voorrangsregeling wordt ingesteld, omdat de kruispunten volgens de richtlijnen in een dergelijke inrichting gelijkwaardig dienen te zijn. Echter, doordat de weg wordt benut door vele verkeersstromen en verschillende weggebruikers bij verschillende intensiteiten, is er een risico dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Daarom weegt het college af dat het regelen van de voorrang op kruisingen in dit gebied noodzakelijk is. Hierbij wordt gelet op het verzekeren van de veiligheid op de weg, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de intensiteit, massa en snelheid van het verkeer tussen de Compierekade, Burgemeester Smitweg en Loeteweg in relatie tot de intensiteit, massa en snelheid van aankomend verkeer op de kruispunten/het fietspad. Door de maatregel wordt de voorrangssituatie van de kruisingen op deze wegen eenduidig en uniform gemaakt. Zo wordt getracht de veiligheid op de weg voor alle weggebruikers te waarborgen.

 

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994,

besluiten tot:

het plaatsen van het bord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg), met haaientanden:

  • op de kruising bij de Burgemeester Smitweg met het fietspad in de verlengde van de Compierekade te Hazerswoude-Dorp en;

  • op de kruising bij de Kooiweg ter hoogte van perceel 2 met de Compierekade te Boskoop.

 

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

 

 

 

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

A. Reekers

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven