Verkeersbesluit voor instellen parkeerverbod naast Graanakker 107

Logo Waddinxveen

1. Aanleiding

In 2018 is de Graanakker en omgeving gerenoveerd en heringericht. Daarbij zijn meer parkeervakken aangelegd en is het de bedoeling dat alleen in deze parkeervakken wordt geparkeerd. In de praktijk wordt echter regelmatig naast het perceel van Graanakker 107 geparkeerd, wat leidt tot schade aan de schuur en schutting. Het zorgt ook regelmatig voor een blokkade van de rijbaan met het parkeerterreintje naast Graanakker 107. Aangezien bewoners van de Graanakker al meerdere klachten hebben ingediend, en het hinderlijk parkeren nu niet formeel verboden is, is er gezocht naar diverse oplossingen als:

  • -

    het plaatsen van paaltjes langs de schuur;

  • -

    intensieve handhaving;

  • -

    het instellen van een parkeerverbodszone voor de Graanakker en eventueel aansluitend straten;

  • -

    het instellen van een parkeerverbod met gele onderbroken strepen.

Het plaatsen van paaltjes heeft het risico dat er nog steeds naast geparkeerd wordt. Dan is de schade aan de schutting voorbij maar ontstaat er een grotere blokkade. Daarnaast kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld als er tegen de paaltjes wordt gereden. Paaltjes liggen daar namelijk niet in de lijn der verwachting. Een parkeerverbodszone zou het parkeren daar formeel verbieden (alleen in parkeervakken is dan toegestaan). Er gaat echter nauwelijks attentie van uit. De geloofwaardigheid van deze vorm van parkeerverbod is afhankelijk van voldoende parkeerhandhandhaving. Dat is niet te garanderen. Een parkeerverbod met gele onderbroken strepen wordt als de meest effectieve oplossing gezien. Er wordt dan veel minder naast de schutting geparkeerd. Daarmee wordt ook een blokkadeprobleem opgelost.

2. Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de Mandaten- en volmachtenlijst 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

3. Motivering

Uit het oogpunt van het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst om naast Graanakker 107 een parkeerverbod in te stellen met gele onderbroken strepen.

In de bestaande jurisprudentie is tevens de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen (zoals het omrijden, het niet meer kunnen volgen van een bepaalde route die van oudsher wordt gereden, tijdelijke beknotting van de vrijheid om gebruik te maken van de openbare wegen, hogere benzinekosten e.d.) voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

Als uitzondering op deze regel formuleert de Kroon het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur. Hij bracht hierover een positief advies uit.

5. Belangenafweging

Op basis van de Inspraak- en communicatieverordening Waddinxveen, artikel 2, lid 3f wordt besloten af te zien van een uitgebreide voorbereidingsprocedure Awb. De Graanakker is in 2018 heringericht met extra parkeerplaatsen. Daarbij is bedoeld dat er alleen in de aangegeven parkeervakken wordt geparkeerd. Er is voldoende parkeergelegenheid binnen een acceptabele loopafstand aanwezig.

Eventuele bezwaren die ingediend worden, wegen niet op tegen het belang dat met dit besluit gemoeid is, nl. het beschermen van de bebouwing op perceel Gaanakker 107, het waarborgen van de bereikbaarheid van het parkeerterrein naast Graanakker 107 en het afdwingen van het parkeerontwerp-principe van de Graanakker: alleen parkeren in de daarvoor bedoelde parkeervakken. Er is overleg geweest met de bewoners van Graanakker 107. Zij kunnen zich vinden in de voorgenomen verkeersmaatregelen.

De bekendmaking van de ter inzage legging van het besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, worden gepubliceerd in de Staatscourant. Tevens wordt het verkeersbesluit gepubliceerd op de gemeentepagina van het Hart van Holland.

6. Besluit

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • 1.

    Het instellen van een parkeerverbod langs de rijbaan, naast Graanakker 107, met gele onderbroken strepen over een lengte van 27 meter.

Bovenstaande conform het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), bijlage 1, en de bij dit besluit behorende tekening.

Waddinxveen, 4 september 2019

Namens burgemeester en wethouders van Waddinxveen,

de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte,

H.P. ten Kortenaar

N.B.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift, binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit, worden ingediend.

Dit bezwaarschrift dient gemotiveerd te zijn en worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen.

Wanneer een bezwaarschrift is ingediend, kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Den Haag, sector Bestuursrecht, Prins Clauslaan 60, Postbus 20302, 2500 EH DEN HAAG (telefoonnummer (070) 3813111), op een daartoe strekkend verzoek van de indiener van het bezwaarschrift, een voorlopige voorziening treffen, indien de onmiddellijke uitvoering van het besluit voor betrokkene onevenredig met zich meebrengt.

Aan de indiening van laatstgenoemd verzoek zijn kosten verbonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij de afdeling Bedrijfsvoering, Juridisch Advies, van de gemeente Waddinxveen (telefoonnummer 14 0182).

U kunt ook digitaal uw beroep- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over DigiD als uw elektronische handtekening. Op de genoemde website treft u de precieze voorwaarden aan.

Van deze maatregel wordt op de gebruikelijke wijze een afkondiging gedaan.

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan:

  • a.

    de adviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • b.

    afdeling voorlichting ter publicatie.

Naar boven