Verkeersbesluit, reserveren 2 parkeerplaatsen ten behoeve van een oplaadpunt voor elektrische auto's, Hogewal 62, Ermelo

Logo Ermelo

Betreft: Het reserveren van 2 parkeerplaatsen met als specifiek doel het opladen van elektrische auto’s ter plaatse van:

  • Langsparkeerplaats langs de weg

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo is op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens (BABW), alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

In artikel 8 en 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit is vereist. In bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is een overzicht van de verkeersborden opgenomen. In dit besluit gaat het om het plaatsen van het bord E4 en een onderbord met de tekst ‘uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen’, waarvoor een verkeersbesluit is vereist.

Gelet op het voorstel van 16 juli 2019 met  zijn wij gekomen tot de volgende overwegingen en motivering op grond waarvan wij een besluit hebben genomen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Het verkeersbesluit wordt genomen teneinde de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, genoemd in de Wet milieubeheer, te voorkomen of te beperken; en voor het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

  • -

    In het klimaatuitvoeringsprogramma 2010-2014 het project “realisatie E-laadpunten” in Ermelo is opgenomen;

  • -

    elektrisch rijden beter voor het milieu is dan rijden met een verbrandingsmotor;

  • -

    het aantal autofabrikanten dat elektrische voertuigen aanbied groeiende is;

  • -

    het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren zal toenemen;

  • -

    de vraag naar laadmogelijkheden anders dan de eigen laadvoorziening thuis daarmee ook zal toenemen;

  • -

    door de elektrische laadpalen op een prominente locatie te plaatsen het gebruik van elektrische voertuigen gestimuleerd wordt;

  • -

    Allego de gemeente verzocht heeft om op deze locatie een oplaadpaal voor elektrische voertuigen te mogen plaatsen;

  • -

    hiermee rekening is gehouden met het bepalen van de locatie;

  • -

    de locatie ook door omwonenden gebruikt kan worden;

  • -

    de parkeerdruk op deze locatie op alle momenten niet hoger dan 80% is.

Gemeente Ermelo heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal en in 2035 klimaatneutraal te zijn. Elektrisch vervoer kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze ambities

Op basis van een vooraf vastgesteld werkproces ‘verkeersbesluiten voor het reserveren van parkeerplaatsen ten behoeve van een oplaadpunt elektrische auto’s', heeft overeenkomstig artikel 24 van het BABW overleg plaatsgevonden met de gemandateerde verkeersadviseur van de politie, eenheid Oost-Nederland, district Noord- en Oost-Gelderland. De politie heeft positief geadviseerd.

b e s l u i t :

  • 1.

    Het aanwijzen van 2 parkeerplaatsen met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen aan de Hogewal 62. De parkeerplaats(en) wordt aangeduid door middel van het bord E4 van bijlage 1 van het RVV 1990 en een onderbord met de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na de dag waarop het verkeersbesluit bekend is gemaakt.

Rechtsmiddelen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan een ieder wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na dagtekening van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij ons college.

Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u een bezwaarschrift hebt ingediend, maar de werking van het besluit toch wilt laten opschorten, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Voorwaarde hierbij is wel, dat onverwijlde spoed is vereist. De adressering is als volgt:

Voorzieningenrechter rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, team bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

  

Namens het college van burgemeester en wethouders van Ermelo,

W. Veenendaal

Adviseur Verkeer en Wegen,

 

Bijlage:

laadlocatie: Hogewal 62

Afbeelding locatie

Naar boven