Kennisgeving bekendmaking/mededeling Voorbereidingsbesluit Netversterking westelijk Friesland, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben op 28 augustus 2019 voor het project Netversterking westelijk Friesland een voorbereidingsbesluit genomen. Dit voorbereidingsbesluit is nu gepubliceerd op: www.ruimtelijkeplannen.nl. Om het project Netversterking westelijk Friesland te kunnen aanleggen moet er een inpassingsplan gemaakt worden. Hierin legt het Rijk de bestemming van de grond vast en bepaalt het de regels voor het gebruik ervan. Aan het vastleggen van dit inpassingsplan gaat een lange voorbereidingstijd vooraf. Om te voorkomen dat er tijdens die voorbereidingstijd iets gebeurt waardoor later het traject van de Netversterking westelijk Friesland niet meer aangelegd kan worden, hebben de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nu een voorbereidingsbesluit genomen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT is de initiatiefnemer voor de aanleg van een 110 KV-station en ondergrondse kabelcircuits in westelijk Friesland.

Waarom is dit project nodig?

Om duurzame initiatieven (waaronder Windpark Fryslân op het IJsselmeer) op het bestaande 110 kV-hoogspanningsnet in de provincie Friesland aan te sluiten, is de realisatie van een nieuw 110 kV-hoogspanningsstation noodzakelijk.

Het nieuwe hoogspanningsstation moet worden aangesloten op het 110 kV-net en daarom zijn er, naast het station, ook ondergrondse 110 kV-kabelcircuits en een opstijgpunt nodig. Beide onderdelen vormen samen het project en maken deel uit van het verder versterken van het bestaande 110 kV-net in westelijk Friesland.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project Netversterking westelijk Friesland is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de uiteindelijke locatie en de kabeltracés worden vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Wat houdt het voorbereidingsbesluit in?

Als de betrokken gemeente een aanvraag ontvangt voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden in het gebied, dan moet rekening worden gehouden met het voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de Netversterking westelijk Friesland, kunnen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar doorgaan als hiervoor een specifieke omgevingsvergunning wordt verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Het voorbereidingsbesluit is op 12 september 2019 in werking getreden.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit is gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u het voorbereidingsbesluit van 13 september 2019 tot en met 24 oktober 2019 bekijken op locatie:

  • Gemeenteloket Sûdwest-Fryslân, Marktstraat 8 te Sneek tijdens de reguliere openingstijden.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid en artikel 1 van bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het project Netversterking westelijk Friesland en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Informatie over het project zelf, kunt u ook vinden op de TenneT-website: www.tennet.eu/westelijkfriesland.

Naar boven