Ontwerp-verkeersbesluit Bommerigerweg, Mechelen

Logo Gulpen-Wittem

G.19.00848

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

- dat de Bommerigerweg in en nabij de dorpskern van Mechelen is gecategoriseerd als 'erftoegangsweg type II';

- dat binnen het grootste gedeelte van de bebouwde kom van Mechelen een maximale snelheid van 30 kilometer per uur is vastgesteld;

- dat in het gedeelte van de Bommerigerweg, vanaf huisnummer 5 tot aan het einde van de bebouwde kom, gelegen tussen Bommerigerweg huisnummers 10 en 13, de maximale snelheid 50 km/uur bedraagt;

- dat het wenselijk is ook in het gedeelte van de Bommerigerweg, vanaf huisnummer 5 tot aan het einde van de bebouwde kom, die is gelegen tussen Bommerigerweg huisnummers 10 en 13, een maximale snelheid van 30 kilometer per uur in te stellen;

- dat op 14 mei 2019 een bijeenkomst heeft plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de gemeente en de aanwonenden om samen tot een oplossing te komen;

- dat er een positief advies is gegeven door de vertegenwoordiger van de Regiopolitie Limburg, basisteam Heuvelland

- dat gemeente voornemens is flankerende maatregelen te treffen ter hoogte van de komgrens om zodoende een duidelijke wisseling van snelheidsregime te krijgen en het verkeer hierop te attenderen;

- dat het betreffende weggedeelte in beheer en onderhoud is bij de gemeente Gulpen-Wittem;·

- dat op grond van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht een ontwerp-verkeersbesluit gedurende zes weken ter inzage moet hebben gelegen, alvorens een definitief besluit kan worden vastgesteld;·

- dat dit ontwerp verkeersbesluit kenbaar wordt gemaakt in VIA Gulpen-Wittem en de Staatscourant vanaf 04-09-2019 en vervolgens 6 weken ter inzage wordt gelegd.

Formeel kader: 

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden A01-30-ZB (begin zone met een maximumsnelheid 30 km/uur) en A02-30-ZE (einde zone met een maximumsnelheid van 30 km/uur), zoals die staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Belangenafweging: 

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

1. Het beschermen van de weggebruikers en passagiers; 2. Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; 3. Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer ; 4. Het voorkomen en/of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met het ontwerp verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een snelheidsregime van 30km/uur op de Bommerigerweg tussen Spetsesweide en de bebouwde komgrens. Dit besluit zal na vaststelling van een definitief verkeersbesluit worden uitgevoerd door het nemen van de volgende maatregelen:

Door het verplaatsen van het bord A01-30-ZB (begin zone maximumsnelheid 30 km/uur) op de Bommerigerweg van het kruispunt met de Spetsesweide naar de komgrens van Mechelen, komende vanuit de zuidelijke richting.

en

het verplaatsen van het bord A02-30-ZE (einde zone maximumsnelheid 30 km/uur) van Bijlage I van het RVV 1990, van het gedeelte van de Bommerigerweg te Mechelen, ter hoogte van huisnummer 5 naar het einde van de bebouwde kom Mechelen (bord H02-B), komende uit noordelijke richting,

De borden A01-30-ZB (begin zone maximumsnelheid 30 km/uur) en A02-30-ZE (einde zone maximumsnelheid 30 km/uur) van Bijlage I van het RVV 1990 zullen worden verplaatst zoals op de bij dit besluit als bijlage bijgevoegde situatietekening is aangegeven.

 

Gulpen 20-08-2019

College van Burgemeester en wethouders

Namens deze,

J.G.M Kusters MCM, Secretaris

ing. N.H.C. Ramaekers-Rutjens, Burgemeester

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Zienswijze: 

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden, gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen, hun zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit naar keuze schriftelijk dan wel mondeling naar voren brengen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem. De zienswijzen op het ontwerpbesluit worden meegenomen in het definitieve besluit van Burgemeester en Wethouders. Op het definitieve besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit.

 

Naar boven