Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier: het instellen van een parkeerverbod aan de noordelijke zijde van de Memlindstraat

Logo Amersfoort

DIR/SO/Zaak 688387

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 10 april 2018 is deze bevoegdheid in het Bevoegdhedenbesluit Gemeente Amersfoort 2018 door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.  

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Motivering

In de Memlingstraat wordt gebruikelijkerwijze aan beide zijden van de rijbaan geparkeerd. Het wegprofiel met aan beide zijden trottoirs is echter te smal om op de rijbaan te parkeren, waardoor men aan beide zijden met twee wielen op het trottoir parkeert. Hierdoor resteert er minder ruimte voor voetgangers op de trottoirs. Diverse bewoners hebben gevraagd om het parkeren aan één zijde te verbieden, zodat de leefbaarheid in de straat verbetert en er ruimte ontstaat voor meer groen. De gemeenteraad heeft bij motie op 16 juli 2019 het college verzocht dit met een verkeersbesluit te regelen. Door het parkeerverbod wordt de gebruikelijke parkeercapaciteit met circa 12 parkeerplaatsen beperkt. De auto’s die in de Memlingstraat door het parkeerverbod niet meer kunnen parkeren, kunnen uitwijken naar de Rubensstraat, waar nog voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Hierdoor worden anderen redelijkerwijs niet nadelig geschaad in hun belangen. De politie heeft over dit voorgenomen verkeersbesluit op 13 augustus 2019 aangegeven geen bezwaren te hebben.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om een parkeerverbod in te stellen aan de noordelijke zijde van de Memlingstraat.

Inwerkingtreding

Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, nadat een termijn van acht weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt, is verstreken.

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Communicatie

Het besluit met de bijbehorende stukken ligt ter visie bij de Publiekinformatiehal in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, te Amersfoort.

 

Amersfoort, 27 augustus 2019.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

Namens deze,

J.W. Boelhouwers,

Afdelingsmanager van de afdeling Stad en Ontwikkeling.

Mededelingen

Iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge van het bepaalde in de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) na bekendmaking hiervan binnen zes weken

een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders,

Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de

Algemene Wet Bestuursrecht zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Burgemeester en wethouders verzoeken u in het bezwaarschrift een telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Informatie hierover vindt u op de site www.amersfoort.nl/bezwaar.

 

Naar boven