Verkeersbesluit N979 - HOV Leek - Pakket D - Oostindie

Logo Groningen

Provincie Groningen, 28 augustus 2019

 

Zaaknummer: K 16157

 

De provincie Groningen en de gemeente Westerkwartier (voorheen gemeente Leek) verbeteren de busverbindingen tussen Leek en Groningen. Dat is het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) Leek. Voor de dienstregeling is het belangrijk de totale reistijd ruim binnen het half uur te houden. Daarom moet het busvervoer nog iets sneller, comfortabeler en betrouwbaarder. Dit project is onderverdeeld in pakket A t/m E. Dit verkeersbesluit gaat inhoudelijk in op Pakket D. Meer specifiek de aansluiting van de provinciale weg N979 op de busbaan bij Oostindie.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Groningen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd.

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Het is gewenst om de provinciale weg N979 zodanig aan te sluiten op de (te realiseren) busbaan dat voor de weggebruikers een duidelijke en verkeersveilige situatie ontstaat. Het verkeer op de N979 heeft voorrang op het verkeer op de busbaan. Daarvoor worden de nodige verkeerstekens ingezet om de voorrang te reguleren. Ook wordt er rood asfalt aangebracht om de aansluiting te accentueren en wordt er figuratie aangebracht om de weggebruiker te attenderen op de enigszins verhoogde ligging ter hoogte van de aansluiting op de busbaan.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de Politie Eenheid Noord-Nederland, DROS Infra/Verkeersadvies, die bij besluit van 5 juli 2019, kenmerk 20190611000292, heeft bericht geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen verkeersmaatregelen.

Voorts is er op grond van artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg geweest met de daartoe aangewezen ambtenaar van de Gemeente Westerkwartier.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is gedeputeerde staten van de provincie Groningen tot het besluit gekomen om de navolgende verkeerstekens te plaatsen overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening van 8 april 2019, tekeningnummer BO1227-01. Namelijk:

  • Bord B04 "Voorrangskruispunt zijweg links" zodanig dat het verkeer op de N979 voorrang heeft op het verkeer op de busbaan.

  • Bord B05 "Voorrangskruispunt zijweg rechts" zodanig dat het verkeer op de N979 voorrang heeft op het verkeer op de busbaan.

  • Het aanbrengen van haaientandmarkeringen op de aansluiting van de N979 met de busbaan. Zodanig dat de bestuurders van de voertuigen op de busbaan voorrang moeten verlenen aan de bestuurders op de kruisende weg (N979).

De verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de voorschriften van het Uitvoeringsbesluit BABW / RVV 1990.

Openbare bekendmakingen

Dit besluit bekend te maken in de Staatscourant (zie www.officielebekendmakingen.nl/Staatscourant/Op Rubriek/Verkeersbesluiten) en streekkrant "Westerkwartier". Het besluit en de bekendmaking zijn ook in te zien op www.provinciegroningen.nl/actueel/bekendmakingen.

 

Groningen, 28 augustus 2019.

Namens Gedeputeerde Staten van Groningen:

R. Bosma

Hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud

 

 

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken na verzenddatum van deze brief een bezwaarschrift in te dienen. Meer informatie daarover vindt u in de digitale brochure "Bezwaar maken tegen een besluit", die u kunt vinden op de website van de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl).

Als u overweegt een bezwaarschrift in te dienen, zouden wij het op prijs stellen als u eerst contact met ons opneemt. Wellicht kunnen uw bezwaren door een toelichting van ons worden weggenomen.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. U kunt daarvoor een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het vragen van een voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven