Verkeersbesluit Aansluiting Lodderdijk – Doonheide

Logo Gemert-Bakel

Besluitnr. 2019-19

Het college van Burgemeester en wethouders van Gemert- Bakel:

Gelet op:

  • Het bepaalde in artikel 15, eerste lid en artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

Overwegende:

  • Het bepaalde in artikel 15 eerste en tweede lid, en artikel 18 eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

  • Dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

  • Dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Uit het oogpunt van:

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het verzekeren van de veiligheid van de weg (artikel 2, lid 1, sub b);

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2, lid 1, sub b).

Motivering:

  • Doonheide, Handelseweg, Lodderdijk en Scheiweg zijn in beheer bij de gemeente Gemert-Bakel.

  • Lodderdijk en Handelseweg maken onderdeel uit van de hoofdwegenstructuur (gebiedsontsluitingsweg 50km/u) in Gemert.

  • Met de ingebruikname van de noordelijke rondweg ‘Noord-Om’ in 2017 is een volwaardig alternatief voor doorgaand verkeer dat in het verleden via Doonheide reed.

  • Doonheide is gecategoriseerd als erftoegangsweg 30km/u.

  • Deze enkelstrooksrotonde draagt momenteel bij aan het ongewenst gebruik van Doonheide door doorgaand verkeer (en landbouwverkeer) en dit sluit niet aan bij het gewenst gebruik. Doonheide is daarom ondergeschikt aan de Handelseweg – Lodderdijk.

  • Om het gebruik van Doonheide te ontmoedigen wenst de gemeente de enkelstrooksrotonde te reconstrueren tot een voorrangskruispunt, waarbij op de aansluiting met Doonheide een inritconstructie is voorzien.

  • Deze inrichting correspondeert met het gewenst gebruik van Doonheide, waardoor de functie (erftoegangsweg 30 km/u) en het gebruik van Doonheide beter tot zijn recht komt.

  • Met de reconstructie van de enkelstrooksrotonde Doonheide – Handelseweg – Lodderdijk – Scheiweg, wordt een voorschot genomen op de herinrichting van Doonheide.

  • De reconstructie draagt dan ook bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op Doonheide.

  • De reconstructie bevordert bovendien de doorstroming van het verkeer naar de ontsluitingsweg Noord-Om, aangezien de hoofdwegen Lodderdijk en Handelseweg als voorrangswegen zijn aangeduid.

  • Dit draagt bij aan het voorkomen van oneigenlijk gebruik van (erftoegangs)wegen door doorgaand verkeer hetgeen bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid.

  • Dat overleg heeft plaatsgevonden met de omwonenden middels een informatieavond op 25 juni 2019. De reacties waren over het algemeen positief. Wel is een zorg geuit over een toename van de snelheid op Lodderdijk door het opheffen van de enkelstrooksrotonde. Er is een afweging gemaakt tussen verschillende voor- en nadelen, waarbij een herkenbare toegang van de 30 km/u zone op en het verbeteren van de verkeersveiligheid op Doonheide doorslaggevend zijn.

  • Dat overleg heeft plaatsgevonden met de politie. De politie heeft aangegeven dat het wenselijk is om bord B06 met blokmarkering en haaientanden te realiseren ter aanduiding van de voorrangssituatie voor het fietspad op de uitritconstructie. De verhoogde ligging van de uitritconstructie impliceert reeds voorrang voor fietsers, waardoor voorrangsbebording en -markering niet noodzakelijk is en daarom niet is opgenomen in het ontwerp.

Besluiten:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    Het reconstrueren van de enkelstrooksrotonde Doonheide – Lodderdijk tot een voorrangskruispunt door het plaatsen van borden B01 en B06.

  • 2.

    Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit behorende situatietekening

  • 3.

    Te bepalen dat met het van kracht worden van dit besluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, als deze met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermee niet in overeenstemming zijn.

Gemert, 13 augustus 2019

namens het college van burgemeester en wethouders,

de heer D.P.M. van Bree

Vakspecialist verkeer

Bezwaar

Als u het met dit besluit niet eens bent kunt u daartegen binnen zes weken na de dag van verzending van deze brief bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Dat staat onder het besluit vermeld. Het adres is: Postbus 10.000, 5420 DA Gemert.

In het bezwaarschrift laat u weten tegen welk besluit u bezwaar maakt en de redenen waarom u het met dat besluit niet eens bent. Ook vermeldt u de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en u ondertekent de brief met uw handtekening. Als het mogelijk is voegt u een kopie van het besluit waartegen u bezwaar heeft bij uw bezwaarschrift.

Als u bezwaar maakt, wordt de werking van dit besluit niet stopgezet. Mocht u dat willen en hebt u een spoedeisend belang, dan kunt u tevens een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt pas een voorlopige voorziening vragen nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend. Een kopie van het bezwaarschrift voegt u bij uw verzoek aan de voorzieningenrechter.

De rechtbank brengt u voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening.

Naar boven