Intentieverklaring betreffende plastic producten voor eenmalig gebruik tussen het Openbaar Lichaam Bonaire en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Partijen:

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna te noemen IenW), te dezen vertegenwoordigd door mevrouw S. van Veldhoven-Van der Meer, staatssecretaris van IenW,

en

het Openbaar Lichaam Bonaire (hierna te noemen OLB), te dezen op grond van een door de gezaghebber van het OLB verleende machtiging rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer P.J. Kroon, Gedeputeerde van Ruimte en Ontwikkeling en Sport Aangelegenheden.

Gezamenlijk te noemen: partijen;

Overwegende dat:

  • 1. Plastic zwerfafval wereldwijd een groot milieuprobleem vormt, en dat plastic onder meer zorgt voor grote afvalophopingen in de oceanen.

  • 2. Ook op Bonaire veel plastic producten voor eenmalig gebruik op de markt worden gebracht.

  • 3. Onder meer plastic tassen en polystyreen voedselverpakkingen op Bonaire door de wind worden verspreid over het landschap en naar zee, waar ze een bedreiging voor het milieu en dierenleven in zee vormen.

  • 4. Naar aanleiding van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststoffen op het milieu (hierna: SUP Richtlijn) in Europees Nederland maatregelen betreffende de vermindering van de effecten van plastic producten voor eenmalig gebruik op het milieu zullen worden genomen.

  • 5. In dit verband een verbod zal worden ingevoerd op het in Europees Nederland op de markt brengen van plastic rietjes, roerstaafjes, bestek, borden, wattenstaafjes, ballonstokjes en polystyreen voedselverpakkingen en bekers.

  • 6. In Europees Nederland al relevante ervaring is opgedaan met verboden op bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik door het invoeren van een verbod op het verstrekken van gratis plastic draagtassen.

  • 7. Ook op Bonaire het bestuurscollege de ambitie heeft om de zwerfafvalproblematiek als gevolg van plastic producten voor eenmalig gebruik te verminderen.

  • 8. Het bestuurscollege door de Eilandsraad is opgeroepen om een traject in te zetten om ook op Bonaire te komen tot een verbod op het gebruik van diverse plastic producten voor eenmalig gebruik

  • 9. Om plastic producten te kunnen uit faseren alternatieven voorhanden en betaalbaar moeten zijn.

Partijen komen het volgende overeen:

Doel:

Het doel van deze intentieverklaring is om het zwerfafval op Bonaire dat het gevolg is van plastic producten voor eenmalig gebruik te minimaliseren en de negatieve gevolgen hiervan op het milieu te beperken.

Inzet en acties van partijen:

  • 10. Het OLB stelt in 2019 een plan op om te komen tot uitfasering van plastic producten voor eenmalig gebruik, hierna te noemen het plan, en is verantwoordelijk voor de uitvoering.

  • 11. Het OLB verzekert dat dit plan de goedkeuring heeft van het bestuurscollege OLB.

  • 12. Het OLB hanteert in het plan als uitgangspunt de reikwijdte van de uit te faseren producten Artikel 5 van de SUP richtlijn en het verbod op gratis plastic tassen in Europees Nederland.

  • 13. Het OLB draagt er zorg voor dat de definitieve reikwijdte van de voorgestelde verboden in het plan bepaald zal worden, onder meer op basis van de lokale beschikbaarheid van alternatieven. Hierbij wordt in de eerste plaats ingezet op polystyreen voedselverpakkingen, en plastic tasjes, bestek, borden, bekers en rietjes.

  • 14. Het OLB stelt in het plan als doelstelling dat de desbetreffende plastic producten voor eenmalig gebruik in 2021 worden uitgefaseerd.

  • 15. IenW stelt (juridische) expertise ter beschikking aan het OLB bij het opstellen van het plan en de hieruit voortkomende regelgeving.

  • 16. IenW deelt haar ervaringen met betrekking tot de invoering van het verbod op gratis plastic draagtassen in Europees Nederland met het OLB.

  • 17. IenW stelt expertise beschikbaar op het gebied van gedragsverandering en communicatie ter vermindering van het gebruik van plastic producten voor eenmalig gebruik.

  • 18. IenW zal de inzet van de ter beschikking te stellen expertise nader bepalen op basis van het plan en de hiervoor beschikbare capaciteit.

  • 19. IenW stelt 80.000 Euro beschikbaar ten behoeve van het opstellen van het plan, en de uitvoering daarvan. Het OLB kan hier in 2019 een aanvraag voor indienen.

Slotbepalingen:

Inwerkingtreding

Deze intentieverklaring treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening door alle Partijen en loopt tot en met 2021

Partijen nemen de uitvoering van alle in deze Intentieverklaring genoemde afspraken zo snel mogelijk ter hand.

Openbaarmaking

Deze Intentieverklaring zal openbaar worden gemaakt, onder andere in de Staatscourant, waardoor anderen kennis kunnen nemen van deze Intentieverklaring, zodat navolging hiervan kan worden bevorderd.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend teBonaire op 18 juli 2019

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, te dezen vertegenwoordigd door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-Van der Meer,

Het Openbaar Lichaam Bonaire, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door P.J. Kroon Gedeputeerde van Ruimte en Ontwikkeling en Sport Aangelegenheden.

Naar boven