VERKEERSBESLUIT

Logo Langedijk

Volgnummer mandaat: 4a 22

Datum: 6-8-2019

Afdeling/team: OW/beheer

Adviseur: N.J.N. van Winsum

 

Onderwerp:

 

Verkeersbesluit voor een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats Langoort 97, Broek op Langedijk.

 

Mede advies: n.v.t.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders van Langedijk bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van de mandaatregeling Langedijk is deze bevoegdheid gemandateerd aan de afdelingsmanager Openbare Werken.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Aanleiding:

Door de bewoner van Langoort 97 te Broek op Langedijk, is een verzoek ingediend om een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats te realiseren nabij zijn woning.

 

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen betreffende het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Motivering:

De aanvrager beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart, welke is afgegeven omdat hij na medische keuring niet in staat blijkt meer dan 100 meter te lopen. De aanvrager moet vanwege zijn handicap verzekerd zijn van vrije parkeerruimte op beperkte afstand van zijn woning. Er bevinden zich geen fysieke belemmeringen om in de Langoort te Broek op Langedijk een parkeerplaats te reserveren als persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats.

 

Uit het oogpunt van de vrijheid van het verkeer en het beschermen van de weggebruikers wordt het daarom wenselijk geacht een openbare parkeerplaats te reserveren als persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor zal bord E6 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 worden geplaatst in de Langoort te Broek op Langedijk bij een parkeerplaats zo dicht mogelijk bij de woning van aanvrager. Op een onderbord wordt het kenteken van de aanvrager vermeld. Exacte locatie is aangegeven in bijlage 1.

 

Met bovengenoemde maatregel wordt beoogd om de aanvrager meer zekerheid te bieden om zijn auto te parkeren in de directe nabijheid van zijn woning. Het bestemmen van een openbare parkeerplaats voor het voertuig van de aanvrager wordt aanvaardbaar geacht, aangezien de gevolgen voor de totale parkeercapaciteit te verwaarlozen zijn. De aanvrager gebruikt anders ook een parkeerplaats in de buurt, alleen is dit niet altijd mogelijk op beperkte afstand van zijn woning, wat gezien de aard van zijn handicap wel noodzakelijk is.

 

De toekenning van de persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats is gebonden aan het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart door aanvrager en wordt toegekend zolang de medische noodzaak aanwezig is en de bewoner woonachtig is op het huidige woonadres.

 

De maatregel is niet in strijd met de belangen genoemd in art. 2 Wegenverkeerswet 1994.

 

Overleg:

In artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is bepaald dat verkeersbesluiten pas worden genomen na overleg met de korpschef van de Nationale Politie. Namens de korpschef is deze bevoegdheid gemandateerd aan de verkeersadviseur(s)  van de betreffende eenheid. Met de verkeersadviseur(s)  van de eenheid  Noord-Holland is afgesproken dat verkeersbesluiten over het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats en een oplaadpunt voor elektrische voertuigen  niet ingebracht hoeven te worden voor overleg. Er van uitgaande dat de wegbeheerder de aanvragen volgens de daarvoor geldende regels controleert en afhandelt en daarvoor de meest geschikte locatie bepaalt en de juiste bebording plaatst conform de wettelijke vereisten, gaat de verkeersadviseur op voorhand akkoord met het besluit.

 

 

 

Besluit:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om een parkeervak in de Langoort te Broek op Langedijk te bestemmen tot een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor wordt bord E6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst zo dicht mogelijk bij de woning van de aanvrager. Op een onderbord wordt het kenteken van aanvrager vermeld.

 

De toekenning van de persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats is gebonden aan het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart door aanvrager en wordt toegekend zolang de medische noodzaak aanwezig is en de bewoner woonachtig is op het huidige woonadres.

Mededelingen:

Datum: 6-8-2019

Beslissing: Akkoord

J.J. Kalverboer

Afdelingsmanager Openbare Werken

Bezwaar:

Belanghebbenden die niet met deze beslissing akkoord gaan, kunnen daartegen binnen zes weken na 9-8 -2019 een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

 

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit verkeersbesluit kunt u terecht bij de afdeling Openbare Werken, team beheer, van de Gemeente Langedijk: telefoon: 0226-334433.

 

Afschriften:

 

aanvrager

 

Bijlagen bij dit besluit:

Plattegrond.

 

Bijlage 1. Plattegrond.

 

 

Naar boven