m.e.r.-beoordelingsbesluit schelpenwinning Waddenzee en Noordzeekustzone, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt als bevoegd gezag, gelet op artikel 7.17 van de Wet milieubeheer, het volgende bekend:

Op 2 juli 2019 is een aanvraag voor een besluit, op grond van de Ontgrondingenwet, ontvangen van Visserijbedrijf De Rousant B.V. Lauwerszijl. De aanvraag betreft het winnen van 48.000 m3 schelpen per jaar in de Waddenzee en de Noordzeekustzone.

Voor dezelfde activiteit is tevens op 2 juli 2019 een andere aanvraag binnengekomen. Het betreft hier ook een aanvraag voor het winnen van 48.000 m3 schelpen per jaar in de Waddenzee en de Noordzeekustzone door Testamare Holding B.V. te Yerseke.

Procedure

Op grond van artikel 7.2 van de Wet milieubeheer en onderdeel D 29.2 van de bijlage bij het Besluit milieueffectrapportage is de winning van mineralen door afbaggering van de zee-, meer- of rivierbodem dan wel de wijziging of uitbreiding daarvan, in gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op een oppervlakte van 50 hectare of meer en plaatsvindt in een gevoelig gebied, m.e.r.-beoordelingsplichtig.

Besluit

Bij besluit van 2 augustus 2019, nummer RWS-2019/29192 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat geoordeeld dat voor de activiteit, het winnen van schelpen in de Waddenzee en de Noordzeekustzone, geen milieueffectrapport dient te worden opgesteld, aangezien de m.e.r.-beoordelingsnotitie voldoende informatie bevatte om te kunnen beoordelen of er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.

Ter inzage legging

Het m.e.r-beoordelingsbesluit en de m.e.r.-beoordelingsnotitie liggen van vrijdag 9 augustus 2019 tot en met vrijdag 20 september 2019 tijdens kantooruren ter inzage op de volgende adressen:

  • Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Zuidersingel 3 te Leeuwarden;

  • Gemeente Harlingen, Voorstraat 35 te Harlingen;

  • Gemeente Den Helder, Drs F. Bijlweg 20 te Den Helder;

  • Gemeente Hollands Kroon, De Verwachting 1 te Anna Paulowna;

  • Gemeente Noardeast-Fryslân, Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum;

  • Gemeente Schiermonnikoog, Nieuwestreek 5 te Schiermonnikoog;

  • Gemeente Terschelling, Burg. van Heusdenweg 10a te West-Terschelling;

  • Gemeente Texel, Emmalaan 15 te Den Burg;

  • Gemeente Vlieland, Dorpsstraat 127 te Vlieland.

Bezwaarschrift ten aanzien van het m.e.r.-beoordelingsbesluit

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij een belanghebbende door dit besluit rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen. In dat geval kan een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, hoofd van de afdeling Vergunningverlening, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, M.G. Klaver

Naar boven