GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER

Logo Noordoostpolder

Proef verplicht stoppen kruispunt Lemsterweg - Ruttenseweg

Nummer: 017149295

Datum: 1 augustus 2019

Steller: J.F.H. Ekkel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, op grond van het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2007, no. 15064, en het besluit van de directeur d.d. 14 april 2008, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegende dat

Het kruispunt Lemsterweg – Ruttenseweg is gelegen in het noordelijke gedeelte van gemeente Noordoostpolder ter hoogte van Rutten. De Lemsterweg doorkruist de Ruttenseweg en is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg. Deze weg is als dusdanig ingericht en kent een snelheidsregime van 80 km/uur.

De Ruttenseweg is gecategoriseerd als erftoegangsweg en wordt door de Lemsterweg opgedeeld in een oostelijk en westelijk deel. Het oostelijke gedeelte loopt richting de A6 en kent een snelheidsregime van 60 km/uur. Het westelijke gedeelte loopt richting Rutten en kent op dit moment een snelheidsregime van 80 km/uur.

Gezien de categorisering is het kruispunt ingericht als een voorrangskruispunt, waarbij verkeer op de Ruttenseweg voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Lemsterweg. Echter hebben de afgelopen jaren meerdere ongevallen plaatsgevonden op dit kruispunt. Naar aanleiding van deze ongevallen zijn er maatregelen getroffen om het kruispunt herkenbaarder te maken. Uit de praktijk blijkt dit nog onvoldoende te werken. De verwachting is dat polderblindheid een rol speelt in de ongevallen.

Uit het oogpunt van

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om

een proef uit te voeren met het aanpassen van de voorrangsregeling. Door het instellen van een verplichting om te stoppen worden bestuurders wellicht geprikkeld om hun voertuig te laten stoppen en meer tijd te nemen om het verkeer op de Lemsterweg in de gaten te blijven houden. Dit wordt uitgevoerd alvorens de gemeente besluit om het kruispunt uit te voeren als verkeersplateau met afwijkende kleur asfalt. Na een jaar wordt in samenspraak met de gebruikers c.q. dorpsbelang Rutten, bekeken of de maatregel een positief effect heeft gehad.

Gelet op

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

G ehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de politie, regio Midden-Nederland. Tegen het voorgestelde verkeersbesluit bestaat bij de politie Midden-Nederland geen bezwaar.

Communicatie

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant.

BESLUITEN

Op grond van onderstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouder:

  • 1.

    door het plaatsen het bord B7, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, een verplichting om te stoppen in te voeren op het kruispunt Lemsterweg – Ruttenseweg;

  • 2.

    het aanbrengen van een stopstreep, zoals bedoeld in art. 79 van het RVV1990;

  • 3.

    de belijning en bebording aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.

Emmeloord, 1 augustus 2019

Met vriendelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

de heer G.E. Schaapman

manager Ingenieursbureau

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift sturen. Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de datum van deze brief. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Zet in uw bezwaarschrift ten minste:

  • uw naam, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres;

  • de datum van uw bezwaarschrift;

  • een omschrijving of het nummer van het besluit waar u bezwaar tegen maakt;

  • waarom u het niet eens bent met ons besluit;

  • uw handtekening.

U stuurt het bezwaarschrift aan de gemeente Noordoostpolder.

Het adres is: Postbus 155, 8300 AD Emmeloord.

Wilt u meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften?

Bel dan met de gemeente Noordoostpolder via telefoonnummer (0527) 63 39 11.

Heeft u spoed bij de beoordeling van uw bezwaren?

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt direct nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend, een voorlopige voorziening vragen. Daarvoor is nodig dat u spoedeisend belang heeft. Dat is het geval wanneer de uitvoering van het besluit gevolgen heeft die niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Een voorlopige voorziening vraagt u bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is:

Rechtbank Midden Nederland, Sector Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Zijn er kosten aan verbonden?

Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden.

Aan het vragen van een voorlopige voorziening zijn wel kosten verbonden.

Op www.rechtspraak.nl vindt u meer informatie over de hoogte van het bedrag.

Naar boven