Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluiten voor het project ‘Zuid – West 380kV west (Borssele – Rilland)’, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 9 augustus tot en met donderdag 19 september 2019 liggen voor het project ‘Zuid-West 380kV west (hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland’) fase vier ontwerpbesluiten ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT wil een tijdelijke hoogspanningsverbinding aanleggen nabij Borssele. Om de bouw van de Zuid-West 380 kV West verbinding van Borssele naar Rilland uit te voeren is in het Rijksinpassingsplan Zuid-West 380 kV West een tijdelijke verbinding voorzien die de bestaande verbinding kan overnemen gedurende de bouw van de Zuid-West 380 kV West verbinding. De in het Rijksinpassingsplan Zuid-West 380 kV West opgenomen tijdelijke 380 kV verbinding op deze locatie is echter onvoldoende robuust om de leveringszekerheid en risico’s op te vangen omdat er anders dan voorzien in het Rijksinpassingsplan Zuid-West 380 kV West in kortere tijd meer wordt gebouwd. Om deze reden is een wijziging van het tijdelijke tracé ter hoogte van Borssele nodig. Een nieuwe tijdelijke 380 kV verbinding nabij Borssele lost dit probleem op.

Tevens dienen een aantal van de in 2016 reeds verleende omgevingsvergunningen voor tijdelijke werkwegen en werkterreinen aangepast en verlengd worden in de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal en dient de geldigheidsduur van de vergunning in de gemeente Kapelle verlengd te worden. In de gemeente Kapelle is ook een omgevingsvergunning voor de gewijzigde locatie van mast 1058 op bedrijventerrein Smokkelhoek nodig.

Ook is een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (soortenbescherming) nodig voor de verstoring van twee buizerdnesten en moet de reeds in 2016 verleende vergunning voor de verstoring van beschermde dier- en plantensoorten in de aanlegfase van de Zuid-West 380 kV west verbinding verlengd worden.

Daarnaast is een verlengde vergunning op grond van de Wet natuurbescherming voor gebiedsbescherming nodig voor de tijdelijke werkzaamheden in de Oosterschelde.

Ten slotte zijn een Watervergunning en een Ontheffing Keur wegen waterschap Scheldestromen 2011 nodig voor aanpassingen van tijdelijke werkwegen bij watergangen en bij openbare waterschapswegen.

Waarom is dit project nodig?

Om klaar te zijn voor de toekomst met meer energie uit schone energiebronnen is het noodzakelijk dat wij ons elektriciteitsnet continu verbeteren. Het huidige hoogspanningsnet in Zeeland wordt op dit moment maximaal belast. Dit levert risico’s op bij het transport van elektriciteit. Om de leveringszekerheid nu en in de toekomst te kunnen garanderen, gaat TenneT T.S.O. B.V., de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, de nieuwe 380kV hoogspannings-verbinding van Borssele naar hoogspanningsstation Rilland aanleggen. Op de kaarten hiernaast ziet u het tracé van de hoogspanningsverbinding.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Dat is al gebeurd door middel van een inpassingsplan dat door de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu op 4 november 2016 is vastgesteld. Het vastgestelde inpassingsplan is naar aanleiding van beroepen op enkele punten gewijzigd. Met een wijzigingsbesluit inpassingsplan dat op 29 oktober 2018 in de huis-aan-huisbladen en in de Staatscourant is gepubliceerd, is uitvoering gegeven aan de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen het wijzigingsbesluit inpassingsplan is er geen beroep ingesteld. Hiermee is het inpassingsplan op 12 december 2018 onherroepelijk geworden.

In fase vier liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • Omgevingsvergunning tijdelijke 380kV verbinding – afwijken van bestemmingsplan, Minister EZK

  • Omgevingsvergunning tijdelijke 380kV verbinding – bouwen en langer in gebruik hebben dan 1 jaar, B&W gemeente Borsele

  • Omgevingsvergunning planologisch strijdig gebruik B&W gemeente Borsele, B&W gemeente Kapelle en B&W Reimerswaal

  • Omgevingsvergunning wijzigingen en verlenging tijdelijke werkwegen buiten inpassingsplan, B&W gemeente Borsele, B&W gemeente Kapelle en B&W gemeente Reimerswaal

  • Omgevingsvergunning verplaatsen mast 1058, B&W gemeente Kapelle

  • Verlening en aanvulling ontheffing soortenbescherming, Minister LNV

Verlening vergunning gebiedsbescherming werkzaamheden Oosterschelde, Minister LNV Watervergunning wijzigingen tijdelijke werkwegen, DB Waterschap Scheldestromen Ontheffing Keur wegen wijzigingen tijdelijke werkwegen, DB Waterschap Scheldestromen

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerpbesluiten en andere onderliggende stukken van 9 augustus tot en met 19 september 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeente Kapelle, Kerkplein 1, 4420 AC Kapelle

  • Gemeente Borsele, Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de ontwerpbesluiten U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Voor belanghebbenden kan het indienen van een zienswijze belangrijk zijn voor mogelijke vervolgstappen: alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 9 augustus tot en met 19 september 2019. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Zuid – West 380kV west’. U krijgt dan er brief een ontvangstbevestiging.

  • U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Zuid – West 380kV west

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

  • Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Telefonisch – voor het opnemen van mondelinge zienswijze kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacy beleid op www.bureau-energieprojecten.nl

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve besluiten. De definitieve besluiten worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Zuid – West 380kV west en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen?

Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven