Voorbereiding herziening bestemmingsplan Bedrijventerrein Lagedijk, gemeente Schagen

Logo Schagen

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor het Bedrijventerrein Lagedijk in Schagen.

Voor het bedrijventerrein Lagedijk geldt nu een Beheersverordening.

Doel herziening

Een toekomst- en ontwikkelingsgericht bestemmingsplan waarbij geanticipeerd wordt op de nieuwe Omgevingswet.

Het bestemmingsplan krijgt een bijzondere juridische status. Bestemmingsplannen zijn gebaseerd op de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en zijn dan ook bedoeld om 'goede ruimtelijke ordening' mogelijk te maken. Het nieuwe bestemmingsplan is naast een bestemmingsplan op basis van de Wro ook een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte èn een bestemmingsplan voor een ontwikkelingsgebied, beide op grond van de Crisis- en herstelwet (Chw) en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet.

Plangebied

Het plangebied is gelegen in het noordwesten van de kern Schagen en beslaat het bestaande bedrijventerrein Lagedijk en het gebied tussen dit bedrijventerrein en de Westfriese Omringdijk. Aan de noordzijde vormt de Westfriese Omringdijk c.q. het Kanaal Stolpen-Schagen de begrenzing. Aan de oostzijde wordt de begrenzing gevormd door de Westerweg (N245). De zuidelijke grens wordt gevormd door de Scholeksterlaan en de westelijke grens wordt gevormd door het buitengebied van Schagen.

Uitgangspunten

Voor de herziening is in 2017 een participatietraject uitgevoerd. Op basis van de participatie zijn een aantal uitgangspunten vastgelegd:

 

  • 1.

    Gebied rondom De Fok: concentratie van grootschalige perifere detailhandel (zoals auto’s, boten en caravans) en verbreding met sport;

  • 2.

    Overig gebied: terugdringing van perifere detailhandel;

  • 3.

    Aan de zuidzijde: meer voorzieningen die het centrum ondersteunen en die gekoppeld zijn aan de recreatiehaven, zoals een hotel of botenbouwer;

  • 4.

    De Lus (nieuw terrein noordwestelijk gedeelte): geen perifere detailhandel en milieucategorie 5 bedrijven (zwaardere industrie) en beperking milieucategorie 4 bedrijven;

  • 5.

    Ter hoogte van de Lagedijkerweg: versterking van de recreatieve functie van de haven.

 

Stukken

Er liggen op dit moment met betrekking tot deze herziening geen stukken ter inzage. Op grond van artikel 1.3.1, lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt hier gemeld dat geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen omtrent deze vooraankondiging naar voren te brengen en dat er geen onafhankelijke instanties in de gelegenheid worden gesteld advies uit te brengen over deze vooraankondiging.

 

Te zijner tijd wordt een ontwerp van het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Dan krijgt iedereen de gelegenheid te reageren. Deze bekendmaking wordt gedaan op www.overheid.nl.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Ruimte, tel. 0224-210210 of via e-mail ruimtelijkeplannen@schagen.nl. Daarnaast verwijzen wij naar de website: https://www.schagen.nl/lagedijk/

  

Schagen, 25 januari 2019.

Naar boven