Elektrisch laadpunt Pastoor van Tielstraat, Leuth

Logo Berg en Dal

Z-19-77135

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal;

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

De Pastoor van Tielstraat in Leuth die aansluit op de Steenheuvelsestraat. Het hier bedoelde weggedeelte loopt in oost-westrichting.

Hier wordt een dubbel oplaadpunt voor elektrisch auto’s gerealiseerd.

Beheer en onderhoud

De Pastoor van Tielstraat is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

Het betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2020.

Beschrijving weggedrag

De parkeerruimte wordt nu gebruikt door bewoners van de Pastoor van Tielstraat. Aan de straat zijn op diverse plekken haakse parkeervakken langs de rijbaan, evenals mogelijkheden om op de rijbaan te parkeren. Diverse woningen hebben een parkeerplek op eigen terrein. In de nieuwe hofjes (tevens Pastoor van Tielstraat) aan de zuidkant is eveneens parkeerruimte gerealiseerd voor de woningen aan die gedeeltes.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Door de parkeerdruk van overige bestuurders is het risico groot dat de parkeerplekken door andere (niet elektrische) auto’s worden gebruikt, waardoor er niet kan worden opgeladen door elektrische auto’s.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande is het wenselijk om twee parkeerplekken te reserveren voor het opladen van elektrische auto’s.

Dit kan gebeuren door het plaatsen van het verkeersbord E4 (Parkeren personenauto) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990) met daarbij een onderbord met de tekst “opladen elektrische auto”

Wettelijke belangen

Deze maatregel wordt genomen in het belang van:

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub c van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub a van de WVW 1994.

 

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Door het reserveren van twee parkeerplekken voor het opladen van elektrische auto’s vervallen er twee parkeerplekken die niet meer door bewoners of bezoekers met een niet- elektrische auto gebruikt mag worden. Het aantal auto’s dat gebruik wil maken van de totale parkeerruimte neemt niet toe (immers er komt een elektrische auto voor een normale auto in de plaats) maar het gebruik wordt wel enigszins minder flexibel. Er kunnen op verschillende tijdstippen meerdere elektrische auto’s gebruik maken van dezelfde parkeerplek, waardoor het gebruik wordt bevorderd. Maar toch kan het gebeuren dat een parkeerplek leeg blijft; hier mag geen andere (niet elektrische) auto gebruik van maken.

Het reserveren van twee parkeerplekken voor elektrische auto’s legt in verhouding echter een beperkt beslag op de hoeveelheid parkeerruimte in dit gebied, zeker wanneer hierbij in ogenschouw wordt genomen dat er voor bewoners en bezoekers nog andere parkeergelegenheid in de omgeving beschikbaar is.

De gemeente Berg en Dal hecht belang aan het creëren van oplaadpunten om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.

We maken daarom de afweging dat het reserveren van twee plekken ten behoeve van het opladen, zwaarder weegt dan het relatief kleine verlies van twee plekken voor het overige verkeer.

Legitimiteit 

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994. Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

BESLUITEN: 

Tot het instellen van twee parkeerplekken aan de Pastoor van Tielstraat in Leuth, die alleen gebruikt mogen worden voor het opladen van een elektrische personenauto, door het plaatsen van het verkeersbord E4 (Parkeergelegenheid) uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990) met daarbij een onderbord met de tekst “opladen elektrisch voertuig”.

 

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven