Onderwerp: het instellen van diverse tijdelijke verkeersmaatregelen t.b.v. Tuckerville op 7 september 2019 te Enschede

Logo Enschede

 

Datum : 26 juli 2019

Ons kenmerk : V-2019-4360 1900075378

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersbord E1 (begin en einde zone) van bijlage 1 van het RVV 1990 een parkeerverbodszone in te stellen op de volgende locaties;

    • op de Slagersmatenweg circa 5 meter ten zuiden van het kruispunt met de Usselerrietweg;

    • op de Snuversveldweg circa 5 meter ten oosten van het kruispunt met de Haaksbergerstraat;

  • door het verwijderen van verkeersbord E1 (einde zone) van bijlage 1 van het RVV 1990 de grens van de parkeerverbodszone op de Slagersweg circa 300 meter ten zuiden van het kruispunt Slagersmatenweg – Usselerrietweg op te heffen;

  • door het plaatsen van verkeersbord C1 van bijlage 1 van het RVV 1990, in combinatie met verkeershekken, een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, in te stellen op de volgende locaties;

    • Usselerveenweg circa 5 meter ten oosten van kruispunt met de Jacobsrietweg;

    • Usselerveenweg circa 5 meter ten westen van kruispunt met de Hegebeekweg;

    • Usselerveenweg circa 5 meter ten westen van kruispunt met de Riethermsteeg;

    • Usselerveldweg circa 5 meter ten noorden van kruispunt met de Slagersmatenweg;

  • door het plaatsen van verkeersbord C1 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief onderbord met de tekst “uitgezonderd aanwonenden en exploitatie t.b.v. evenement ”, in combinatie met verkeershekken, een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen op de volgende locaties;

    • Veldhaarweg circa 5 meter ten zuiden van kruispunt met de Usselerveenweg;

    • Jacobsrietweg circa 5 meter ten zuiden van kruispunt met de Usselerveenweg;

  • de hiervoor benoemde verkeersmaatregelen van kracht te verklaren gedurende het evenement Tuckerville 2019, van 7 september 2019 10:00 uur tot 8 september 2019 02:00 uur en na afloop op te heffen.

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Ten zuiden van Enschede ligt de recreatieplas Rutbeek. In de omgeving van Rutbeek zijn diverse recreatiegelegenheden te vinden en hebben jaarlijkse een aantal festivals plaats. De wegen rond het Rutbeek zijn gelegen buiten de bebouwde kom en in beheer van de gemeente Enschede. De wegen rond het Rutbeek zijn niet specifiek ingericht op grote verkeersstromen. Zoals gezegd vinden in de omgeving van het Rutbeek jaarlijks diverse festivals plaats, Tuckerville is daar een van.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Tuckerville is een jaarlijks terugkerend festival in de omgeving van het Rutbeek nabij Enschede. Dit jaar vindt het evenement plaats op 7 september 2019 bij het recreatieplas Rutbeek. De verwachting is dat het festival zorgt voor een grote toestroom van bezoekers die voor een groot deel per auto zullen reizen. Om het evenement op veilige te wijze laten verlopen en verkeershinder zoveel mogelijk te voorkomen te is een verkeers- en vervoersplan opgesteld. In het verkeers- en vervoersplan staat beschreven op welke wijze de aankomst en het vertrek van bezoekers wordt gerealiseerd. De inhoud van dit verkeers- en vervoersplan is de basis van het voorliggend verkeersbesluit.

 

Om het evenement veilig te laten verlopen en ten behoeve van de veiligheid en de doorstroming van het verkeer rondom het evenemententerrein worden diverse tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. Daarbij wordt de veiligheid op het evenemententerrein en de bereikbaarheid van de omliggende bestemmingen zo optimaal mogelijk gehouden. Gezien de impact van de benodigde maatregelen worden verkeersbesluiten genomen voor de volgende tijdelijke ingrepen op wegen in gemeentelijk beheer:

  • Instellen van een parkeerverbodzone;

  • Plaatsen van geslotenverklaringen gedurende het evenement;

  • Instellen van een eenrichtingsweg.

 

Bij het bepalen van de benodigde maatregelen is gebruik gemaakt van de landelijke richtlijnen ‘Verkeersmaatregelen bij evenementen’ van het CROW en de CROW-richtlijnen Maatregelen op niet autosnelwegen/Werk in uitvoering 96b. De eerste bezoekers van het evenement worden op 7 september 2019 om 10:00 uur verwacht. Verwacht wordt dat de laatste bezoekers op 8 september 2019 om 2:00 uur vertrekken. De tijdelijke verkeersmaatregelen zijn daarom in de periode van 7 september 2019 vanaf 10:00 uur tot 8 september 2019 om 2:00 uur actief.

 

Het instellen van een tijdelijke parkeerverbodszone voorkomt dat voertuigen op de weg gaan parkeren en daarmee de doorstroming hinderen of de verkeerveiligheid in het geding brengen. De reeds geldende parkeerverbodszone wordt uitgebreid met de Slagersmatenweg en de Snuversveldweg. Door het instellen van geslotenverklaringen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee wordt voorkomen dat bezoekers van alle toevoerwegen gebruik kunnen maken. Hiermee wordt het verkeer over de daarvoor bestemde aanrijroutes naar het evenement gestuurd. Om het vertrekkende verkeer op veilige wijze te laten verlopen wordt een eenrichtingsweg ingesteld, daarmee wordt tevens de doorstroming van het verkeer gewaarborgd.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Om de bereikbaarheid voor bewoners, bedrijven en bezoekers zo goed als mogelijk te houden, de verkeersveiligheid te waarborgen en om de verkeershinder als gevolg van de afsluitingen beheersbaar te maken is een verkeers- en vervoersplan opgesteld. Het openbaar vervoer wordt ingezet middels pendeldiensten zodat het aantal verkeersbewegingen zo minimaal mogelijk is. Dit is opgenomen in het verkeers- en vervoersplan voor het Tuckerville 2019.

 

In het verkeersplan is op kruispunt- en wegvakniveau aangegeven welke verkeersmaatregelen worden ingezet om de verschillende routes te kunnen afsluiten. Daarnaast zijn een aantal doorgaande routes aangewezen als omleidingsroutes om verkeer vroegtijdig te attenderen op de stremming. Om de bereikbaarheid voor bewoners en bezoekers tijdens het evenement zo veel mogelijk te garanderen worden op diverse locaties posten ingericht voor verkeersregelaars.

 

Situatieschets

 

Bebordingsplan: Overzicht te plaatsen geslotenverklaringen

 

Bebordingsplan: Overzicht diverse verkeersmaatregelen

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 26 juli 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

hoofd afdeling Vergunnen

Naar boven