Verkeersbesluit, instellen snelheidsbeperking en verplicht bromfietspad bestemmen voor (brom)fietsverkeer in één richting, provinciale weg N527, kruispunt Museumlaan, gemeente Huizen

Logo Noord-Holland

Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van d.d. 16 juli 2019, nr. 1248829/1248833, tot plaatsing van borden A1(50) en C2 en verwijdering van bord G12a op de provinciale weg N527 bij het kruispunt met de Museumlaan in de gemeente Huizen.

 

 

Aanleiding

Met ingang van 26 augustus 2019 zal de Dr. Maria Montessorischool in Huizen vanwege een verbouwing een jaar lang worden gehuisvest in de oude mythylschool op het Trappenbergterrein. Het tijdelijke schoolgebouw is gelegen langs de N527. Deze weg is een gebiedsontsluitingsweg waar een snelheid van 80 km/u geldt. Langs de weg bevinden zich fietspaden die geschikt zijn voor fietsverkeer in één richting. Deze fietspaden zijn te smal voor (intensief) gebruik in twee richtingen.

 

Met ingang van het nieuwe schooljaar zullen veel kinderen –al dan niet begeleid door hun ouders/verzorgers- gebruik maken van deze fietspaden. Het gelijkvloers oversteken van een 80 km-weg is voor fietsers een gevaarlijke aangelegenheid. Daarom is in eerste instantie de mogelijkheid onderzocht of het fietspad aan de westzijde verbreed kan worden zodat er geen oversteekbewegingen nodig zijn. De gronden die nodig zijn om het fietspad aan de westzijde te verbreden zijn niet in eigendom van de provincie. Gezien de korte termijn die rest tot het nieuwe schooljaar begint is het niet mogelijk om deze gronden te verwerven.

 

Dat betekent dat fietsers de N527 dienen over te steken ter hoogte van de Museumlaan. Zonder verdere maatregelen is dat uit oogpunt van verkeersveiligheid een ongewenste situatie. Factoren die daarbij een belangrijke rol spelen zijn het grote snelheids- en massaverschil tussen voetgangers/fietsers en het gemotoriseerde verkeer. Bij een eventuele aanrijding van een fietser is in deze situatie het risico op zwaar letsel of dodelijke afloop voor de fietser groot.

 

Samen met de school, politie en gemeente heeft de provincie een oplossing gezocht om kinderen veilig de N527 te kunnen laten oversteken. Om deze situatie zowel voor het (brom)fietsverkeer als voor het gemotoriseerde verkeer veiliger te maken is besloten dat de bestaande oversteek bij de Museumlaan beter zichtbaar en veiliger wordt gemaakt. De maximumsnelheid zal ter plaatse worden verlaagd naar 50 km/u. Ter ondersteuning van deze maatregel zal ter hoogte van de oversteek een plateau worden gemaakt. Daarnaast zullen er verkeerslichten worden aangebracht bij de oversteek.

 

Het ten westen van de N527 gelegen (brom)fietspad tussen de Museumlaan en de Oude Blaricummerweg is te smal voor intensief gebruik in twee richtingen/ Door de aanleg van een veiligere oversteek is het niet meer nodig om dit (brom)fietspad in twee richtingen te gebruiken.

 

 

Maatregelen en motivering

Verlaging snelheid naar 50 km/u

Zoals in de aanleiding is aangegeven is de (fiets)oversteek bij de N527/Museumlaan zonder aanpassingen onveilig en ongewenst. Als wegbeheerder hebben wij een verantwoordelijkheid voor alle verkeersdeelnemers en met name voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals jonge scholieren. Veiligheid is voor ons zeer belangrijk. Voor het verkeer op de N527 zal ter hoogte van de fietsoversteek een snelheidsbeperking worden ingesteld van 50 km/h. Bij deze lagere snelheid kunnen fietsers en voetgangers de naderingssnelheid van het gemotoriseerde verkeer beter inschatten. Daardoor kunnen zij ook beter bepalen wanneer veilig kan worden overgestoken. Bij een lagere rijsnelheid kan het verkeer op de N527 ook beter anticiperen op eventueel overstekende (brom)fietsers of voetgangers. Dit is veiliger voor alle verkeersdeelnemers. De snelheidsbeperking van 50 km/h zal worden aangeduid met bord A1.

 

Om de kruising beter zichtbaar te maken en de verlaagde snelheid af te dwingen zal ter ondersteuning van deze maatregel ter hoogte van de oversteek een plateau worden gemaakt.

 

Opheffen tweerichtingsverkeer (instellen eenrichtingsverkeer) op fietspad tussen Museumlaan en Oude Blaricummerweg ten westen van N527

Dit fietspad is momenteel aangeduid als (brom)fietspad in twee richtingen.Tweerichtingsverkeer is ooit toegestaan vanwege gebruik door een beperkt aantal personeelsleden van de voormalige mythylschool. Nu in de nieuwe situatie veel basisschoolleerlingen –al dan niet begeleid door hun ouders- gebruik gaan maken van dit fietspad, is tweerichtingsverkeer niet veilig. Omdat het pad zo smal is (ca. 2.00 m) is er een reële kans op ongevallen. Dit is ongewenst. Daarnaast zou het verwarrend zijn voor fietsers als ze op dit stukje wel in noordelijke richting mogen blijven rijden: er wordt een oversteek met VRI gemaakt zodat ze veilig kunnen oversteken, maar tegelijkertijd mogen ze ook gewoon blijven fietsen op het fietspad aan de westzijde. De gewenste situatie is dat fietsers die naar Huizen willen, bij de Museumlaan oversteken naar het fietspad aan de oostzijde en van daaruit hun weg dienen te vervolgen.

 

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen en verwijderen van de borden A1, C2 en G12a van bijlage I van het RVV 1990 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

 

Advies politie

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. Dit besluit is voorgelegd aan de daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de politie. Deze heeft een positief advies gegeven.

 

 

Afweging belangen

Het verlagen van de snelheid zorgt ervoor dat verkeer beter op elkaar kan anticiperen. Het risico op ongevallen neemt daardoor af. De snelheidsverlaging geldt slechts op het kruispunt N527/Museumlaan en betreft dus een klein stukje van de N527. Het is ons bekend dat er lijnbussen rijden op de N527. De busvervoermaatschappij heeft de provincie verzocht om de voorgenomen maatregelen te heroverwegen omdat zij door de verkeerslichten en de snelheidsremmende maatregelen vertraging kunnen oplopen in de lijnvoering. Zij hebben voorgesteld om oversteekhulpen in te schakelen. De provincie vindt het inschakelen van oversteekhulpen op een 80-km-weg echter ongewenst omdat dit gevaarlijk is.

 

Wij hebben het veiligheidsbelang van de overstekende fietsers afgewogen tegen het belang van de busvervoermaatschappij. Hoewel wij begrijpen dat het belang van de busvervoermaatschappij om op tijd te rijden belangrijk is, vinden wij het veiligheidsbelang van overstekende fietsers zwaarder wegen. Omdat de snelheid slechts verlaagd wordt ter hoogte van de kruising en er op de rest van de N527 80 km/u kan worden gereden, menen wij dat het ondervonden nadeel voor gebruikers van de N527 niet onevenredig is. Met de busvervoermaatschappij is hierover overleg geweest en dat heeft ertoe geleid dat de VRI zal worden uitgerust met KAR zodat zij minder hinder ondervinden.

 

Voor wat betreft het wijzigen van de status van het fietspad van twee richtingen naar één richting het volgende: in de motivering is aangegeven waarom de status wordt gewijzigd. Fietsers dienen hierdoor over te steken bij de Museumlaan. Er is geen sprake van omrijden, fietsers dienen zich slechts te begeven naar de overzijde van de N527. Er worden maatregelen genomen om de oversteek veiliger te maken. Het wijzigen van de status van het fietspad achten wij daarom niet onevenredig bezwaarlijk.

 

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar dit verkeersbesluit over gaat, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

 

  • 1.

    Door plaatsing van borden A1 van bijlage I van het RVV 1990 bij het kruispunt N527/Museumlaan, ter hoogte van dat kruispunt een snelheidsbeperking in te stellen van 50 km/h voor verkeer op de rijbaan van de N527;

  • 2.

    Door verwijdering van bord G12a en plaatsing van bord C2 van het RVV 1990 het verplichte (brom)fietspad ten westen van de N527 tussen de Museumlaan en de Oude Blaricummerweg te bestemmen voor (brom)fietsverkeer in één richting, namelijk van noord naar zuid. Onder bord C2 zal bord BW202RB worden geplaatst waarop is aangegeven dat fietsers dienen over te steken.

  • 3.

    Van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

 

Haarlem, 16 juli 2019,

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

  

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

  

Rechtsmiddelen

  • 1.

    Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl. Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

  • 2.

    Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met het servicepunt Noord-Holland, telefoonnummer (gratis): 0800 200 600.

Naar boven