Instellen voetgangersoversteekplaats Anne Franklaan

Logo Harderwijk

Corsa reg.nr.: GEN19h0005694 / h190075032

 

Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

De directeur Domein Ruimte is namens burgemeester en wethouders van Harderwijk bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van het mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015, zoals is vastgesteld op 23 december 2014, onder nummer: 14.00821 met het recht tot het verlenen van ondermandaat.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

We hebben het verzoek ontvangen om op de Anne Franklaan een voetgangersoversteekplaats te realiseren. Dit verzoek is mede ondertekend door het moskeebestuur en de bewoners van het betreffende deel van de Anne Franklaan.

De Anne Franklaan is een erftoegangsweg in de wijk Stadsdennen. Bijbehorend geldt een maximumsnelheid van 30 km/h. Het noordelijk deel van de Anne Franklaan, tussen de aansluitingen Vondellaan en Thorbeckelaan, vormt een zogenaamde ‘traverse’. Aan weerszijden van dit 140 meter lange traject sluiten gebiedsontsluitingswegen aan. De Vondellaan en de Thorbeckelaan zijn beide aangemerkt en ingericht als gebiedsontsluitingsweg.

Aan dit noordelijke deel van de Anne Franklaan is een moskee gelegen. Gedurende de week, verspreid over de dag, trekt de moskee veel bezoekers. De moskee is aan de oostzijde van de Anne Franklaan gelegen. Omdat alleen aan de westzijde van de Anne Franklaan een trottoir aanwezig is en omdat het overgrote deel van de ‘bezoekers te voet’ vanaf de westelijk gelegen wijk Stadsdennen komt gelopen, brengt dit veel oversteekbewegingen over de Anne Franklaan met zich mee.

Voetgangersoversteekplaatsen worden binnen de bebouwde kom normaliter alleen gerealiseerd op gebiedsontsluitingswegen. Soms zijn er uitzonderingen. Zo kan een specifieke situatie aanleiding zijn om een voetgangersoversteekplaats op een erftoegangsweg te realiseren. Bijvoorbeeld bij een winkelcentrum, station of moskee, waar relatief veel oversteekbewegingen zijn.

Het CROW noemt als kenmerken van een veilige oversteek onder meer dat de oversteekroute regelmatig gebruikt moet worden. Vanwege de aanwezigheid van de moskee zijn er verspreid over de dag veel oversteekbewegingen op deze locatie. Tevens maken relatief veel ‘kwetsbare verkeersdeelnemers’ als genoemd door het CROW (ouderen, kinderen) gebruik van de oversteek. Om een goede oversteekmogelijkheid te bieden, is een voetgangersoversteekplaats op deze locatie op zijn plaats. Tevens is de Anne Franklaan weliswaar benoemd als erftoegangsweg, maar ligt de weg en oversteeklocatie precies tussen twee gebiedsontsluitingswegen in.

De voetgangersoversteekplaats zal worden gecombineerd met een verkeersplateau. Dit bevordert de zichtbaarheid van de oversteekplaats en dient tevens als snelheidsremmer voor het verkeer op de Anne Franklaan. De bestaande verkeersdrempel wordt als gevolg van deze maatregel verwijderd. Naast het aanbrengen van de zebramarkering in het straatwerk, waarvoor dit verkeersbesluit wordt genomen, worden ook verkeersborden model L2 van bijlage I van het RVV 1990 bij de voetgangersoversteekplaats geplaatst.

Om een goede aansluiting op de looproute te creëren, wordt het trottoir aangepast. Zo sluit de wandelroute aan op de voetgangersoversteekplaats. Dit betekent dat er drie parkeervakken gesaneerd zullen worden. Door geplande parkeercapaciteitsuitbreiding op het eigen terrein van de moskee wordt deze capaciteitsafname aan de Anne Franklaan gecompenseerd.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om voetgangersoversteekplaats van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Uit het oogpunt van:

- het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;en

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen. Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de gemandateerde verkeersadviseur van politie Oost-Nederland, district Noord en Oost-Gelderland.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen wordt besloten om een voetgangersoversteekplaats te realiseren aan de Anne Franklaan ter hoogte van de entree van het parkeerterrein van de moskee (Anne Franklaan 5)  door het plaatsen van bijbehorende markering op het wegdek, conform bijgevoegde tekening, en het plaatsen van de bebording L2 van bijlage 1 van het RVV 1990.

Namens burgemeester en wethouders,

mevrouw M.A.J. Oosterwijk

directeur Domein Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking op de elektronische Staatscourant van http://www.officielebekendmakingen.nl/ te sturen naar:

Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk

p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie Postbus 1 3890 AA  ZEEWOLDE.

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).

Naar boven