Verkeersbesluit tijdelijke afsluiting kruispunt Oldenzaalsestraat – Bornsestraat – Deldenerstraat i.v.m. wegwerkzaamheden

Logo Hengelo

Kenmerk 2406757

Gemeente Hengelo, sector fysiek, afdeling WGW, team verkeer

Aanleiding

Op het Kloosterhofterrein wordt een parkeerplaats aangelegd. Om dit parkeerterrein te kunnen ontsluiten moet het kruispunt Oldenzaalsestraat – Bornsestraat – Deldenerstraat worden aangepast. Er moeten o.a. rijstroken worden toegevoegd naar het nieuwe parkeerterrein. Ook wordt de verkeersregelinstallatie vervangen. Om deze werkzaamheden goed, veilig en snel uit te kunnen voeren moet het gehele kruispunt worden afgesloten voor al het verkeer.

Overlast wordt zoveel mogelijk beperkt door de werkzaamheden uit te voeren in de verkeersluwe vakantieperiode. Tevens worden voor het doorgaande verkeer omleidingsroutes ingesteld die met duidelijke bebording worden aangegeven. Er worden separate omleidingsroutes ingesteld voor fietsverkeer en voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting en omleidingsroutes zijn besproken met de hulpdiensten en met busvervoerder Syntus. Vanuit de aannemer is een omgevingsmanager aangesteld die als centraal aanspreekpunt fungeert tijdens het werk.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is bijzondere aandacht voor het bereikbaar houden van de nabij gelegen functies. Zo wordt o.a. een tijdelijke ontsluiting gecreëerd voor de bereikbaarheid van de Sherwood Rangers. Ook wordt er een tijdelijke laad- en loshaven aangewezen en worden voorzieningen getroffen om het Bevrijderslaantje bereikbaar te houden.

Motivering

Overwegende:

dat de gemeente Hengelo werkzaamheden gaat uitvoeren aan het kruispunt Oldenzaalsestraat – Bornsestraat – Deldenerstraat om een nieuw parkeerterrein op het Kloosterhofterrein te ontsluiten;dat de werkzaamheden gepland zijn om uitgevoerd te worden van maandag 19 augustus 2019 tot en met vrijdag 30 augustus 2019, of zoveel korter als mogelijk of langer indien noodzakelijk;dat het kruispunt volledig wordt afgesloten voor al het verkeer, waardoor veilig, goed en snel kan worden gewerkt;dat voor het afsluiten van het kruispunt afzethekken en verkeersborden C01 moeten worden geplaatst;  dat voor het tijdelijk afsluiten van een openbare weg en het plaatsen van verkeersborden C01 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een verkeersbesluit moet worden genomen;dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, evenals het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg in de toekomst; dat dit verkeersbesluit in strijd kan worden geacht met het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, maar dat een toekomstbestendige infrastructuur en veilig werken van bovenliggend belang is;dat voor het doorgaande verkeer omleidingsroutes worden ingesteld die met duidelijke bebording worden aangegeven, waardoor overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen;dat separate omleidingsroutes worden ingesteld voor fietsverkeer en gemotoriseerd verkeer;dat over de afsluiting en omleidingsroutes overleg heeft plaatsgevonden met de hulpdiensten en met busvervoerder Syntus;dat ten gevolge van de omleidingsroute van Syntus enkele bushaltes tijdelijk vervallen;dat aanliggende percelen en gebouwen altijd te voet bereikbaar blijven;dat ten gevolge van de wegafsluiting de normtijd voor bereikbaarheid door de brandweer negatief wordt beïnvloed;dat dit tot gevolg kan hebben dat de wettelijke aanrijdtijden niet worden gehaald;dat het van belang is dat de omleidingsroute vrij moet blijven;dat de brandweer de gemeente adviseer om de VRI’s op de route te gebruiken als middel om de doorstroming op de omleidingsroute zo goed als mogelijk te waarborgen;dat de brandweer hier een memo over gestuurd heeft naar de gemeente Hengelo;dat de gemeente VRI-maatregelen treft om de doorstroming op de omleidingsroute zo goed als mogelijk te waarborgen en tevens deze doorstroming gaat minitoren;dat vanuit de aannemer een omgevingsmanager is aangesteld die als centraal aanspreekpunt fungeert tijdens het werk;dat in het bijzonder aandacht is voor de bereikbaarheid van de Sherwood Rangers en het Bevrijderslaantje evenals voor een tijdelijke voorziening voor laden en lossen. 

ProcedureOp grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Op grond van artikel 37 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is het nemen van een verkeersbesluit vereist voor tijdelijke verkeersmaatregelen. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen. 

Advies politie Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel.

]

BESLUIT

Het i.v.m. wegwerkzaamheden tijdelijk afsluiten van het kruispunt Oldenzaalsestraat – Bornsestraat – Oldenzaalsestraat voor al het verkeer door plaatsing van verkeersborden C01 in de periode van maandag 19 augustus 2019 tot en met vrijdag 30 augustus 2019, of zoveel korter als mogelijk of langer indien noodzakelijk

 

Bezwaar

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

 

 

Naar boven