Verkeersbesluit, instellen van een parkeerverbod op een gedeelte van de Dr Schaepmanstraat, gemeente Westervoort

Logo Westervoort

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE WESTERVOORT;

Aanleiding/motivering

Een aantal bewoners van de Dr. Schaepmanstraat hebben aangegeven dat door geparkeerde voertuigen langs de Dr. Schaepmanstraat het soms onmogelijk is de uitrit te verlaten. Sinds de uitbreiding van de blauwe zone voor kortparkeren in het centrumgebied van Westervoort is het aantal parkeerbewegingen in de Dr. Schaepmanstraat toegenomen. Niet alle bestuurders kijken daarbij of zij het wegrijden vanuit inritten belemmeren. De situatie die ontstaat is ongewenst en hindert een goed gebruik van het perceel Dr. Schaepmanstraat nr. 2. Ook ter hoogte van het perceel Dr Schaepmanstraat nr. 16 kan deze hinder optreden.

Er zijn reeds maatregelen genomen om de inrit beter toegankelijk te maken door het verbreden van de inrit. De aanpassingen zijn echter onvoldoende gebleken om zorgvuldig inrit te bereiken wanneer er tegenover de inrit ook een voertuig geparkeerd staat. Om de door de geparkeerde voertuigen veroorzaakte overlast en hinder te voorkomen, is het gewenst ter plaatse van huisnummer 2 en 16 een parkeerverbod in te stellen. Dit verbod kan door middel van bebording of het aanbrengen van gele strepen kenbaar gemaakt worden. Het is verder niet wenselijk of mogelijk om de infrastructuur ter plaatse van de genoemde weggedeelten aan te passen en zodoende meer ruimte te creëren voor het gemotoriseerd verkeer. Het weghalen van parkeerruimte zal naar verwachting niet tot een verplaatsing van de hinder leiden. Op andere locaties langs de Dr. Schaepmanstraat is de toegankelijkheid van inritten namelijk beter.

Gelet op het hiervoor genoemde wordt dan ook besloten om voor het weggedeelte op de bij dit besluit behorende en gewaarmerkte situatietekening een parkeerverbod in te stellen.

Wettelijke grondslag

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994). In het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is in artikel 12 opgenomen dat voor het plaatsen/aanbrengen of verwijderen van de verkeersborden model E01 (parkeerverbod) een verkeersbesluit nodig is.

In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient verder nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub a en b van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.

De in dit besluit genoemde (onderdelen van) wegen zijn in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Westervoort.

Overleg

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen heeft overleg plaatsgevonden met de gemandateerde van de Korpschef van politie. Deze heeft met betrekking tot de in dit besluit genoemde maatregelen een positief advies afgegeven.

Gelet op:

  • artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) ingevolge waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

  • het mandaatbesluit gemeente Westervoort van 2017 waarin het nemen van verkeersbesluiten is gemandateerd aan de beleidsmedewerker Verkeer en vervoer van het team Realisatie & Beheer;

  • de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);  

BESLUIT 

  • 1.

    door het plaatsen van een gele onderbroken streep een parkeerverbod instellen aan de Dr. Schaepmanstraat tegenover de inritten van de huisnummer 2 en 16;

  • 2.

    de in dit besluit genoemde verkeerstekens aan te brengen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • 3.

    dit besluit op de voorgeschreven wijze bekendmaken en uitvoeren.

Westervoort, 12 juli 2019

Burgemeester en wethouders van Westervoort,

Namens deze,

F. van Arragon

Beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer

Naar boven