Verkeersbesluit, plaatsing en verwijdering van verkeersborden, noordelijke Parallelweg ter hoogte van de Sint Dominicuslaan, Liemersallee, gemeente Westervoort

Logo Westervoort

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE WESTERVOORT;

Aanleiding / motivering

De Noordelijke Parallelweg vormt een belangrijke route voor fietsverkeer. Daarnaast wordt de achtergelegen wijk Naerderhuizen ook deels ontsloten via deze verbinding. In de huidige situatie blijkt de route over de Noordelijke Parallelweg ook door doorgaand (sluip)verkeer gebruikt te worden. Dit is verkeer dat dat geen specifieke bestemming heeft op de Noordelijke Parallelweg en de achtergelegen wijk Naederhuizen. De weg is relatief smal en is niet geschikt voor grotere hoeveelheden verkeer. Het is dan ook wenselijk het doorgaande (vracht)verkeer op deze route te weren. Dit zowel voor de leefbaarheid van omwonenden als de veiligheid van fietsers.

Voor het geheel afsluiten van de Noordelijke Parallelweg voor al het gemotoriseerd verkeer is vanuit omwonenden geen draagvlak. Vanuit het oogpunt van bereikbaarheid is het wenselijk dat de aanliggende woonwijk via 2 aansluitingen ontsloten blijft.

In overleg met de wijkraad Kernoord heeft dit geleid tot de wens om de 30 km-zone op de Noordelijke Parallelweg uit te breiden naar de aansluiting Liemersallee. Daarnaast wordt de tijdelijke geslotenverklaring vervangen door een geslotenverklaring uitgezonderd bestemmingsverkeer. Met deze maatregel wordt zowel de verkeersveiligheid als leefbaarheid verbeterd, zonder de bereikbaarheid van de wijk Naederhuizen te verminderen.

Wettelijke grondslag

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994).

In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient verder nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub a en c alsmede artikel 2, tweede lid, sub a van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het verzekeren van de veiligheid op de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast/hinder) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen. Dat in dit geval het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer ondergeschikt is aan het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

De in dit besluit genoemde (onderdelen van) wegen zijn in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Westervoort.

Overleg

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen heeft overleg plaatsgevonden met de gemandateerde van de Korpschef van politie. Deze heeft met betrekking tot de in dit besluit genoemde maatregelen een positief advies afgegeven.

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d. van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2017 is gemandateerd aan de beleidsmedewerker Verkeer en vervoer van het team Beheer & Realisatie;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het besluit: 

Het college van burgemeester en wethouders van Westervoort nemen voor de Noordelijke Paralellweg tussen de Liemersallee en de Sint Dominicuslaan het volgende verkeersbesluit:

  • I

    het verkeersbord A0130zb op de noordelijke Parallelweg ter hoogte van de Sint Dominicuslaan te verwijderen;

  • II

    het verkeersbord A0130zb op de noordelijke Parallelweg ter hoogte van de aansluiting Liemersallee te plaatsen. Waarmee de snelheid op de gehele Noordelijke Parallelweg en aanliggende woonwijk terug wordt gebracht naar 30 km/uur;

  • III

    het huidige onderbord met tijdsaanduiding behorend bij het verkeersbord C06 (geslotenverklaring) te vervangen door het onderbord ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’.  

Westervoort, 3 juli 2019

Burgemeester en wethouders van Westervoort,

Namens deze,

F. van Arragon

Beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer

 

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken bezwaar maken door een bezwaarschrift naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 6930 AA Westervoort te sturen. De termijn van 6 weken vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt. Informeer voor de juiste datum bij de afdeling Openbare Werken. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsen­de werking.

De indiener van een bezwaarschrift kan, als er gelet op de betrokken belangen sprake is van spoed, ook een voorlopige voorziening (zoals schorsing) aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Hiervoor moet u griffierecht betalen. De griffier van de rechtbank kan u over deze kosten informeren.

 

Naar boven