Verkeersbesluit, reserveren van een parkeerplaats voor een deelauto, Marnix Gijsenstraat, W.F. Hermansstraat, Hyacinthlaan, Frans Halslaan, gemeente Lansingerland

Logo Lansingerland

T19.11293

 

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

overwegende het volgende:

Inleiding

De gemeente Lansingerland bevordert duurzaamheid. Het reserveren van een parkeerplaats voor een deelauto past binnen het streven naar duurzaamheid. Een deelauto levert een bijdrage aan het verminderen van het autobezit en de parkeerdruk. Door het bewuster gebruik van zo’n auto (betalen per gereden kilometers) draagt gedeeld autogebruik tevens bij aan een betere leef- en luchtkwaliteit en een betere bereikbaarheid.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken. 

Argumentatie en verkeersmaatregelen

Het stimuleren van het gebruik van deelauto’s past binnen de duurzaamheidsambities van de gemeente. Autodelen levert een bijdrage aan het verminderen van het autobezit en de parkeerdruk. Een deelauto maakt automobiliteit ook mogelijk voor mensen die zich geen eigen auto kunnen of willen veroorloven. Hierdoor zijn er minder parkeerplaatsen nodig omdat meerdere huishoudens dezelfde auto kunnen gebruiken. Verder gaan gebruikers van deelauto’s vaak bewuster om met hun reisgedrag. Door het bewuster gebruik van een auto (betalen per gereden kilometers) draagt gedeeld autogebruik tevens bij aan een betere leef- en luchtkwaliteit en een betere bereikbaarheid. De door het autoverkeer veroorzaakte overlast en de gevolgen voor het milieu worden door deelauto’s minder. Tevens wordt een doelmatig of zuinig energiegebruik bevorderd. 

De effectiviteit van het deelauto-concept neemt toe wanneer de beschikbaarheid en het gemak voor de gebruikers zo optimaal mogelijk is. Een vaste parkeerplaats, dicht bij de doelgroep, draagt daaraan bij. Zichtbaarheid van deelauto’s nodigt aspirantgebruikers uit om zich aan te sluiten bij het concept. Om deze reden is het raadzaam om op een strategische locaties een parkeerplaats aan te wijzen voor een deelauto. De locaties zijn:

  • het parkeerterrein Marnix Gijsenstraat/W.F. Hermansstraat in Berkel en Rodenrijs;

  • de Hyacinthlaan tegenover nummer 103 in Berkel en Rodenrijs;

  • de Frans Halslaan bij nummer 80 in Bergschenhoek.

Bij deze locaties wonen in de directe nabijheid diverse gebruikers van deelauto’s. In de directe omgeving zijn voldoende andere parkeerplaatsen aanwezig voor de buurtbewoners. Voor automobilisten, die geen gebruik maken van een deelauto, blijven er dan ook nog voldoende parkeerplaatsen over om hun auto te parkeren. 

Situering en beheer van de wegen

De in dit verkeersbesluit genoemde straten liggen bin­nen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland en is bij deze gemeente in beheer en onderhoud. 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie (eenheid Rotterdam). 

Besluiten: 

  • I.

    een parkeerplaats aan te wijzen op het parkeerterrein Marnix Gijsenstraat/W.F. Hermansstraat in Berkel en Rodenrijs, die uitsluitend is bedoeld voor een deelauto;

  • II.

    een parkeerplaats aan te wijzen in de Hyacinthlaan bij nummer 103 in Berkel en Rodenrijs, die uitsluitend is bedoeld voor een deelauto;

  • III.

    een parkeerplaats aan te wijzen in de Frans Halslaan in Bergschenhoek bij nummer 80, die uitsluitend is bedoeld voor een deelauto;

  • IV.

    de parkeerplaatsen herkenbaar te maken door het aanbrengen van een wit kruis en het plaatsen van het bord E8 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, met het onderbord “uitsluitend deelauto’s”. 

  • V.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant;

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland

Natasja Boom

Teammanager kwaliteitsbeheer Openbare Ruimte

Situatietekeningen

Marnix Gijsenstraat/W.F. Hermansstraat in Berkel en Rodenrijs

Hyacinthlaan in Berkel en Rodenrijs

Frans Halslaan in Bergschenhoek

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:

College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl/bezwaar.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na

verzenddatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:

  • 1.

    uw naam en adres

  • 2.

    de datum van uw bezwaarschrift

  • 3.

    het nummer van deze brief, of stuur een kopie van deze brief mee met uw bezwaarschrift

  • 4.

    (artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht).

  • 5.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

  • 6.

    waarom u het niet eens bent met ons besluit

  • 7.

    uw handtekening

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

Naar boven