Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen t.b.v.Weekmarkt HeerenwegHeiloo

Logo Heiloo

Het college van burgemeester en wethouders;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd verkeersbesluiten te nemen voor wegen in beheer van de gemeente Heiloo. Bij collegebesluit d.d. 1 januari 2017 is deze bevoegdheid gemandateerd aan het hoofd van het Domein Beheer Openbare Ruimte, onder gemandateerd aan de Teammanager Openbare Ruimte en onder gemandateerd aan de beleids-/medewerker verkeer.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Wettelijke grondslag

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

en

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen welke zich regelmatig voordoen.

Doelstelling en motivering

Doelstelling

Uit oogpunt van het verzekeren van:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers

, is het gewenst om tijdens de weekmarkt, woensdag op de Heerenweg tussen Van Aostastraat en Raadhuisweg te Heiloo af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer, fietsers en bromfietsers, in te stellen.

Motivering

Overwegende dat:

  • de weekmarkt plaatsvindt op de woensdag tussen 06:00 en 20:00 inclusief op- en afbouw op de Heerenweg tussen Van Aostastraat en Raadhuisweg te Heiloo. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers van de markt de kramen veilig en tijdig kunnen op- en afbouwen, is het gewenst dat het marktterrein wordt afgesloten;

  • tijdens de weekmarkt is het voor de veiligheid van zowel de medewerkers als de bezoekers van de markt gewenst dat de rijbaan vrij is van gemotoriseerd verkeer, fietsers en bromfietsers. De aanwezigheid van deze categorieën weggebruikers op het marktterrein waar zich voetgangers bevinden, kan leiden tot verkeersonveilige situaties;

  • het betreffende wegvak is vastgesteld als (woon-)erf, waarin parkeren niet is toegestaan;

  • er in de directe omgeving, wetende op de Schoollaan en de Willibrordusweg, voldoende parkeercapaciteit beschikbaar dat als alternatief kan worden gebruikt tijdens de markt;

  • verkeersbesluit VB-2019-10874 abusievelijk uitgaat dat de weekmarkt op de vrijdag in plaats van de woensdag plaatsvindt.

Belangenafweging

  • De veiligheid van zowel de medewerkers als de bezoekers van de markt is van hoger belang dan de parkeercapaciteit die tijdelijk niet beschikbaar is ten behoeve van de markt;

  • De parkeergelegenheid in de omgeving biedt in beginsel voldoende ruimte voor de weggebruikers om binnen acceptabele loopafstand te kunnen parkeren. Hierbij wordt opgemerkt dat tijdens marktdagen een hogere parkeerdruk en langere loopafstanden acceptabel worden geacht en de markt direct naast het Winkelcentrum ’t Loo is gesitueerd;

  • Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou kunnen ontstaan.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland.

Deze gaf een positief advies op deze maatregel.

Besluit:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

1a.Intrekken van verkeersbesluit VB-2019-10874, welke abusievelijk uitgaat dat de

weekmarkt op de vrijdag in plaats van de woensdag plaatsvindt.

1b.Op iedere woensdag tussen 06:00 en 20:00 op de Heerenweg tussen de Van

Aostastraat en de Raadhuisweg te Heiloo af te sluiten voor het gemotoriseerde verkeer, fietsers en bromfietsers, vaststellen door het plaatsen van C1 (klapbebording) van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens1990, afgesloten met uitneembare rood, witte palen;

  • 1.

    Genoemde verkeersmaatregelen uit te voeren zoals aangegeven op bijgevoegde overzichtstekening;

  • 2.

    Een afschrift van dit besluit te zenden aan de districtschef van Politie Eenheid Noord-Holland van de Nationale Politie.

Heiloo, 1 juli 2019

namens het college van burgemeester en wethouders,

J.Wanders

Beleidsmedewerker verkeer

Mededelingen

Bezwaarclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Heiloo, postbus 1, 1850 AA Heiloo. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Wij wijzen erop dat een bezwaarschrift de werking van het besluit niet schorst.

Voorlopige voorziening

Bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Een indiener van bezwaar kan op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de voorzieningenrechter van de rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht (postbus 252, 1800 AG Alkmaar) verzoeken een voorlopige voorziening te treffen (schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Een dergelijk verzoek dient aan de hiervoor aangegeven eisen te voldoen en er zijn kosten aan verbonden. Informatie hierover is te verkrijgen bij de Rechtbank Alkmaar.

 

Naar boven