Bekendmaking van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van 5 juli 2019, houdende openbaarmaking van NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend:

dat zij naar aanleiding van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur heeft besloten, NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 openbaar te maken.

’s-Gravenhage, 5 juli 2019

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, J.F.L. Roording Divisiehoofd Juridische Zaken

5 juli 2019

A.A. ten Cate Teamleider Openbaarmaking en privacy

BIJLAGE

Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 juli 2019, houdende openbaarmaking NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.

Besluit:

Ten aanzien van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, strekkende tot openbaarmaking van alle NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018, heb ik het volgende overwogen en besloten:

Overwegingen

Het uitgangspunt van de Wob is het publieke belang van een goede en democratische bestuursvoering. Bij de afweging omtrent het openbaar maken van een document mag de persoon of het oogmerk van de verzoeker geen rol spelen. Een document dat op basis van de Wob openbaar wordt gemaakt, is openbaar voor iedereen.

De NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van 2006 t/m 2017 zijn op grond van de Wob reeds eerder openbaar gemaakt. De uitzonderingsgronden en beperkingen, genoemd in de artikelen 10 en 11 van de Wob, zijn op de te verstrekken informatie niet van toepassing, of wegen niet op tegen het belang dat met openbaarmaking is gediend.

De in het verzoek aanvullend gevraagde informatie, betreffende de ARfD en eventuele RASFF-nummers zijn reeds openbare informatie en vallen derhalve buiten de reikwijdte van de Wob.

Om die reden zal ik alle NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 openbaar maken. De zorgvuldigheid vereist in dit geval wel dat belanghebbende eerst in de gelegenheid worden gesteld kennis te nemen van het besluit tot openbaarmaking, alvorens de gegevens daadwerkelijk openbaar zullen worden gemaakt. Gezien het feit dat het om een groot aantal belanghebbende gaat, maak ik dit besluit in de Staatscourant bekend. Artikel 6, derde lid van de Wob schrijft voor dat in dergelijke gevallen de informatie niet eerder wordt verstrekt dan de dag waarop door de belanghebbende een zienswijze naar voren is gebracht of de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken. In dit geval zal ik de informatie twee weken na de bekendmaking van dit besluit openbaar maken.

Beslissing

Aanvullend op de via internet op https://www.nvwa.nl openbaar gemaakte NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groenten en fruit zal ik de volgende gegevens openbaar maken:

  • straatnaam in een aparte kolom;

  • huisnummer in een aparte kolom

  • woonplaats in een aparte kolom;

  • inspectielocatienummer in een aparte kolom;

  • de postcode in een aparte kolom;

-

Deze beslissing wordt in de Staatscourant bekend gemaakt.

Rechtsbescherming

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via mijn.rvo.nl/bezwaar.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op:

088 042 42 42 (lokaal tarief).

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, J.F.L. Roording Divisiehoofd Juridische Zaken

5 juli 2019

A.A. ten Cate Teamleider Openbaarmaking en privacy

Naar boven