Ontwerp bestemmingsplan Bio Divers Papeneiland en besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Nieuwkoop

Hierbij maakt het college van de gemeente Nieuwkoop overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat het bestemmingsplan Bio Divers Papeneiland met identificatie­nummer NL.IMRO.0569.bpLGBpapeneiland-on01 in ontwerp ter visie is gelegd.

Hierbij maakt het college van de gemeente Nieuwkoop tevens bekend dat zij op grond van de Wet milieubeheer bij besluit van 25 juni 2019 een beslissing hebben genomen ten aanzien van de vormvrije m.e.r.-beoordeling van de ontwikkelingen binnen het bestemmingsplan Bio Divers Papeneiland.

Uit de vormvrije m.e.r. -beoordeling die ten behoeve van het recreatie en watersporteiland is uitgevoerd, blijkt dat er geen significante nadelige gevolgen voor het milieu zullen zijn die het maken van een milieueffectrapport dan wel een milieueffectbeoordelingsrapport rechtvaardigen. Er kan worden volstaan met de uitgevoerde vormvrije m.e.r.-beoordeling zoals die is opgenomen in de toelichting bij het ontwerpbestemmingsplan (bijlage Quickscan Wet natuurbescherming). Op 9 juli 2019 zal een openbare inloop gehouden worden in de raadszaal van het gemeentehuis te Nieuwveen op het adres Teylersplein 1, Nieuwveen (middag: 15:30 uur - 17:00 uur, avond: 18:30 uur - 21:00 uur).

Beschrijving

Het betreft een bestemmingsplan voor het realiseren van een openbaar recreatie-en watersport eiland voor dagrecreatie in de Langeraarse Zuidplas. De totale omvang van het eiland bedraagt circa 1.900 m2. Het eiland komt zuidelijk van het Kerkpad, tussen de dorpen Langeraar en Papenveer. Het eiland is te voet of fiets via het Kerkpad bereikbaar. Het eiland wordt per brug vanaf het Kerkpad ontsloten. Bij de inrichting van het eiland komt er een (ruime) stalling voor fietsen. Het eiland voorziet niet in een nieuwe officiële zwemgelegenheid. Bij de inrichting worden borden geplaatst. Het gehele eiland wordt ruim 5 meter uit de oever van het Kerkpad geplaatst, zodat er ruimte is voor een natuurvriendelijke oever. Aan de andere zijden van het eiland komen golfbrekers in het water. Aan de kopse kant van de westzijde van het eiland kunnen circa 5 sloepen afmeren om op het eiland te komen.  Aan de ander kant van het eiland, oostzijde, is ruimte voor de lokale waterafdeling van de scouting. Er komen circa 10 ligplaatsen voor de bootjes/ vletten van de scouting. Er is een openbare ligweide met een zandstrandje op het eiland. Op het eiland komt verder een openbaar toilet, een informatie- en uitzichttoren (hoogte circa 9,75 meter), een zeecontainer (ingepast in het landschap) voor opslag en drogen van zeilen van de lokale waterscouting. Het deel van de waterscouting is niet openbaar en zal worden afgeschermd.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan en de daarbij behorende stukken liggen met ingang van donderdag 27 juni 2019 voor een periode van zes weken ter inzage. U kunt de stukken inzien:

  • 1.

    Op de landelijke voorziening: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/www.ruimtelijkeplannen.nl

  • 2.

    In het Klant Contact Centrum, Teylersplein 1 in Nieuwveen. Openingstijden: op werk­dagen van 8.30 uur tot 17.00 uur en op woensdag en donderdag van 8.30 uur tot 20.00 uur.

Voor het inzien van de stukken is het niet nodig om vooraf een afspraak te maken. 

Toelichtin­g op de betreffende stukken is te krijgen bij medewerkers van het Omgevingsloket. Hiervoor dient u wel vooraf een afspraak te maken. Het maken van een afspraak kan via de website van de gemeente (www.nieuwkoop.nl). Kiest u hierbij voor de Activiteit ‘bestemmingsplaninformatie’ en geeft u hierbij aan om welk adres het gaat. Mocht het maken van een afspraak niet lukken of beschikt u niet over internet, neemt u dan telefonisch contact op met het omgevingsloket via telefoonnummer 14 0172.

Reageren

Een vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit in de zin van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht. Een dergelijke beslissing is niet zelfstandig vatbaar voor bezwaar en beroep, tenzij dit besluit een belanghebbende los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in zijn belang treft.  

Bezwaren tegen het besluit kunnen kenbaar gemaakt worden in het kader van de wettelijke procedure ten behoeve waarvan het vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit wordt genomen. In dit geval in het kader van de bestemmingsplanprocedure.  

Zienswijzen

Gedurende de termijn van ter inzageligging kan een ieder een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan en vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit naar voren brengen bij de raad van de gemeente Nieuwkoop. Het adres is Postbus 1, 2460 AA Ter Aar of via info@nieuwkoop.nl.  

Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kunt u binnen de bovengenoemde periode een afspraak maken met Marly Beckfeld van RO&G via telefoonnummer 14 0172. 

Het naar voren brengen van een zienswijze is een vereiste om in een later stadium beroep in te kunnen stellen. 

Hoorzitting 

Na de formele periode van zes weken om zienswijzen in te dienen, kan de gemeenteraad er voor kiezen om een hoorzitting te houden. Indieners van een zienswijze kunnen hun zienswijze mondeling toelichten voor een delegatie van raadsleden. U dient zich hiervoor gedurende de tervisielegging van het plan aan te melden bij griffier@nieuwkoop.nl of telefonisch 0172 – 521308 onder vermelding van uw contactgegevens. Indien een indiener van een zienswijze gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid, worden datum en plaats van de hoorzitting bekend gemaakt aan de betreffende indiener na afloop van de tervisielegging.

Naar boven