VERKEERSBESLUIT ELEKTRISCHE LAADPALEN COEVORDEN

Logo Coevorden

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden neemt een verkeersbesluit voor het volgende weggedeelte:

- Aleida Kramersingel te Coevorden

Het gaat om de volgende maatregelen:

- het aanwijzen van een of meerdere parkeerplaatsen als parkeergelegenheid alleen bestemd voor elektrische personenauto's met gebruik van de laadpaal.

Aanleiding

De gemeente Coevorden is wegbeheerder van bovengenoemd weggedeelte en wil duurzame mobiliteit faciliteren. Het stimuleren van elektrisch rijden past binnen het op 29 oktober 2013 door de gemeenteraad vastgestelde Mobiliteitsplan “Op weg naar duurzame mobiliteit”. Door het aanpassen van de ingang van het pand Aleida Kramersingel 4 is er ruimte ontstaan om extra parkeerplaatsen te realiseren. Binnen de gemeente Coevorden zijn reeds 3 parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen gerealiseerd. Deze parkeerplaatsen zijn gelegen in Coevorden (Weeshuisweide), Sleen en Dalen. Om het elektrisch rijden te bevorderen worden deze parkeerplaatsen uitgebreid door het realiseren van vier parkeerplaatsen voor elektrisch rijden aan de Aleida Kramersingel, waarbij één parkeerplaats is gereserveerd voor de elektrische auto van de gemeente.   

De gemeente Coevorden is zelf ook in het bezit van een electrische auto.  Door de vele voordelen van elektrisch rijden wordt het verloren gaan van een openbare parkeerplaatsen ten gunste van een  selecte groep gebruikers als acceptabel gezien.

Ook zijn er vanuit het verleden parkeerplaatsen gereserveerd ten behoeve van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze parkeerplaatsen zijn niet meer nodig. Dit betekent dat ook voor dit gedeelte van de Aleida Kramersingel een andere verdeling van de parkeerplaatsen kan plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat er zes parkeerplaatsen worden toegevoegd aan de parkeerschijfzone met tijdsduurbeperking.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • 1.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 2.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • 3.

    het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Vastgoed en Infrastructuur is door een geldend mandaatbesluit door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

Besluit:

Een verkeersbesluit nemen voor:

1. het aanwijzen van 3 parkeerplaatsen als parkeergelegenheid alleen bestemd voor elektrische personenauto’s met gebruik van de laadpaal door het plaatsen van het bord E8o, conform bijgevoegde situatieschets;

2. het aanwijzen van 1 parkeerplaats als parkeergelegenheid alleen bestemd voor een elektrische personenauto van de gemeente Coevorden met gebruik van de laadpaal door het plaatsen van bord E8o en het plaatsen van een onderbord met vermelding van het desbetreffende kenteken, conform bijgevoegde situatieschets;

3. het uitbreiden van de parkeerduurbeperking (maximaal 2 uur) zoals is aangegeven op bijgevoegde situatieschets.

4. dit besluit te publiceren in de digitale Staatscourant www.Staatscourant.nl en op de website www.officiëlebekendmakingen.nl;

5. belanghebbenden erop te wijzen dat tegen het onder 1, 2 en 3 vermelde binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, bezwaar kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Coevorden, Postbus 2, 7740 AA Coevorden.

Coevorden, 19  juni 2019.

Burgemeester en wethouders van Coevorden,

Namens dezen,

Teamleider Vastgoed en Infrastructuur,

E. Hagenauw

 

  •  

     

 

 

Naar boven