Verkeersbesluit instellen stopkruising op het kruispunt Bornsedijk – Loevestein

Logo Hengelo

2379643

Gemeente Hengelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Problematiek

De Bornsedijk is een veel gebruikt fietsroute en maakt ook onderdeel uit van het hoofdfietsnetwerk van de gemeente Hengelo. Rondom de Bornsedijk is het woongebied Dalmeden deels ontwikkeld en deels wordt het nog verder ontwikkeld. Door de ontwikkeling van Dalmeden zijn er een aantal kruisingen op de Bornsedijk aanwezig, namelijk de Bornsedijk met de Vlierbes, Bornsedijk - Loevestein en Bornsedijk - Hagestein. Op de kruising Bornsedijk – Vlierbes zijn in relatief korte tijd drie letselongevallen gebeurd waarbij een fietser betrokken was. De kruising is verhoogd uitgevoerd en er de voorrang is ingesteld ten gunste van de Bornsedijk met haaientanden en verkeersborden B6. Aangezien het zicht niet optimaal is en de snelheid van aankomende fietsers mogelijk niet goed wordt ingeschat wordt in overleg met de politie de kruising aangewezen als verplichte stopkruising. Aangezien de drie genoemde kruisingen vergelijkbaar zijn worden alle drie kruisingen aangewezen als verplichte stopkruising. Hiervoor is een verkeersbesluit noodzakelijk. Er worden verkeersborden B7 geplaatst (STOP) en er wordt aan weerskanten van de Bornsedijk een stopstreep aangebracht.

Motivering

Overwegende:

dat de Bornsedijk een veelgebruikte fietsroute is en onderdeel uitmaakt van het hoofdfietsnetwerk van de gemeente Hengelo;dat op de Bornsedijk een drietal kruisingen zijn met het in ontwikkeling zijnde woongebied Dalmeden, namelijk de Bornsedijk – Vlierbes, Bornsedijk – Loevestein en Bornsedijk – Hagestein;dat op de kruisingen Bornsedijk – Vlierbes en Bornsedijk – Loevestein de voorrang is ingesteld ten gunste van de Bornsedijk;dat er in relatief korte tijd (ongeveer één jaar) drie letselongevallen hebben plaatsgevonden op de kruising Bornsedijk – Vlierbes;dat bij alle drie ongevallen het een fietser betreft die is aangereden door een auto;dat het zicht op de kruising niet optimaal is en dat naar verwachting de snelheid van de aankomende fietser op de Bornsedijk niet goed wordt ingeschat door gemotoriseerd verkeer op Loevestein;dat het gemotoriseerde verkeer op Loevestein goed oplet ter hoogte van de Bornsedijk en dat de snelheid laag is;dat het verplicht stoppen ter hoogte van de Bornsedijk past bij het huidige gedrag van het gemotoriseerde verkeer;dat hierdoor het gemotoriseerde verkeer nog beter wordt geattendeerd op de fietsers op de Bornsedijk en de verkeersveiligheid zal verbeteren. 

Procedure

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel.

BESLUIT

Het instellen van het verplicht stoppen voor de stopstreep op het kruispunt Bornsedijk – Loevestein door het plaatsen van verkeersborden B7 van het RVV 1990 en het aanbrengen van stopstrepen conform bijgevoegde tekening.

Hengelo 25 juni 2019

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Naar boven