Inspraak voorontwerpbestemmingsplan ‘Rheden-Haveland 2019’

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat inspraak wordt verleend op het voorontwerpbestemmingsplan Rheden-Haveland 2019’.

Het voorontwerpbestemmingsplan wordt tevens voor vooroverleg aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties (overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plan betreft het bedrijventerrein Haveland, enkele hierbij gelegen woningen en een deel van de dode arm van de IJssel bij de Schaarweg. Het plangebied wordt aan de oostzijde begrensd door de Schaarweg, dan wel de A348, aan de zuidzijde door de Laakweg en de Dorpsstraat, de Apollostraat en de Veerweg, aan de westzijde door de grens van het bedrijventerrein en aan de noordzijde door de Dr. Langemeijerweg en de Spoorlijn Arnhem-Zutphen.

Inhoud

Het huidige bestemmingsplan ‘Rheden-Oost’ is 10 jaar oud. Met een nieuw bestemmingsplan wil de gemeente een actueel beeld geven van de toegelaten bouw- en gebruiksmogelijkheden in deze woongebieden. Het plan is afgestemd op de laatste inzichten en beleid en regelgeving. Bestaand (legaal) gebruik blijft mogelijk. Er zijn geen nieuwe bouwvlakken toegevoegd.

Het voorontwerpbestemmingsplan wijkt in zijn vorm- en regelgeving af van het geldende bestemmingsplan. In de publicatie van de standaardmethodiek voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen voor de kernen (beschikbaar via het elektronische gemeenteblad, jaargang 2015, nummer 50519) en in de vooraankondiging van dit bestemmingsplan wezen wij al op de nieuwe systematiek.

Een aantal punten uit het voorontwerpbestemmingsplan stippen wij hier aan:

 

  • 1.

    de huidige Beschrijving-in-Hoofdlijnen wordt vervangen door direct toetsbare regels;

  • 2.

    er is een milieuzonering opgenomen die is gebaseerd op de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering;

  • 3.

    het bestemmingsplan beoogt om planologisch-juridische status te geven aan woningen op het bedrijventerrein die op dit moment niet zijn bestemd als woning.

 

Inspraak

Wij nodigen u uit kennis te nemen van het voorontwerpbestemmingsplan. De inspraakperiode biedt u de gelegenheid om ons te wijzen op uw opvatting over het voorontwerpbestemmingsplan en op eventuele onvolkomenheden voordat het bestemmingsplan formeel ter visie wordt gelegd.

 

Inzage van stukken

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 20 juni tot en met 31 juli 2019, ter inzage in het gemeentehuis bij de Servicebalie te De Steeg.

  

U kunt het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u ‘plannen zoeken’. Vervolgens kunt u het bestemmingsplan oproepen door het invullen van een adres in het plangebied of de plannaam/-nummer. De plannaam is ‘Rheden-Haveland 2019’. Het plannummer is NL.IMRO.0275.BPRH2019-VO01.

 

Inloopavond

U kunt het voorontwerpbestemmingsplan ook op 2 juli 2019 bekijken in het gemeentehuis, Hoofdstraat 3 te De Steeg, en dan vragen stellen aan medewerkers van de gemeente Rheden .

U kunt daarvoor vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur binnenlopen.

 

Inspraakreacties

Van 20 juni tot en met 31 juli 2019 kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn inspraakreactie geven. U kunt uw reactie sturen naar burgemeester en wethouders van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. U wordt verzocht in uw brief duidelijk het zaaknummer 648848 te vermelden.

Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een inspraakreactie te geven. Hiervoor moet u een afspraak maken met de heer M. Peters, telefoonnummer (026) 49 76 448.

Het al dan niet indienen van een inspraakreactie heeft geen invloed op de mogelijkheid om later zienswijzen in te brengen bij de gemeenteraad dan wel op de mogelijkheid om later in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Vervolg procedure

De inspraakreacties (en de reacties van de overleginstanties) op het voorontwerpbestemmingsplan worden van commentaar voorzien door burgemeester en wethouders. Hierna krijgt het (al dan niet aangepaste) voorontwerpbestemmingsplan de status van ontwerpbestemmingsplan.

Dat wordt opnieuw gepubliceerd in de Regiobode en de Staatscourant. Tegen het ontwerpbestemmingsplan kunnen dan zienswijzen worden ingebracht bij de gemeenteraad. De raad besluit over de zienswijzen en over de vaststelling van het uiteindelijke bestemmingsplan. Daarna kan door degenen die tijdig een zienswijze hebben ingediend nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

De Steeg, 19 juni 2019

Naar boven