Kennisgeving voornemen milieueffectrapport gaswinning Noordzee in de A en B-blokken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van maandag 21 januari 2019 tot en met vrijdag 15 februari 2019 ligt de Mededeling voornemen milieueffectrapportage, ofwel de onderzoeksopzet voor het toekomstig milieueffectrapport voor het voornemen tot de gaswinning in de A- en B-blokken door Petrogas E&P Netherlands B.V. ter inzage. Iedereen kan hierop reageren met een zienswijze.

Locatie

Petrogas wint reeds via een bestaand productieplatform A12-CPP aardgas in de zogenoemde A- en B-blokken op de Noordzee. Petrogas is voornemens twee nieuwe platforms op te richten in blok B10 en A15 van het Nederlandse deel van het continentaal plat. De platforms komen op ongeveer 250 kilometer afstand van Den Helder te liggen. Net als het bestaande platform A12 CPP worden deze platforms in het Natura2000-gebied De Doggersbank gesitueerd. Voor het project zal derhalve ook een Passende Beoordeling worden opgesteld in het kader van de Wet natuurbescherming.

Project en procedure

Petrogas zal circa 9 diepboringen naar aardgas vanaf platforms uitvoeren en een opsporingsboring ten behoeve van toekomstige verdere ontwikkeling. Het geproduceerd gas zal op de platforms B10 en A15 beperkt worden behandeld en via deels aan te leggen pijpleidingen naar het bestaande platform A12-CPP worden getransporteerd. Hier zal het gas verder worden behandeld en via de bestaande leiding naar het vaste land worden getransporteerd. Voor het oprichten van de platforms, het uitvoeren van diepboringen en het aanleggen van een pijpleiding zijn vergunningen benodigd van de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Ter voorbereiding op deze vergunningverlening wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld om potentiële effecten op het milieu gedegen te onderzoeken. De eerste stap in dit proces is het indienen van de Mededeling voornemen milieueffectrapportage door Petrogas. De mededeling bevat de onderzoeksopzet voor het toekomstig milieueffectrapport. Hierin staat beschreven hoe het milieuonderzoek wordt uitgevoerd en hoe dit in het MER moet worden opgenomen.

Ter inzage legging en zienswijzen

De Mededeling voornemen milieueffectrapportage A-B Blokken van Petrogas liggen met ingang van maandag 21 januari 2019, gedurende 4 weken ter inzage bij het Informatiecentrum van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, te Den Haag.

Inzage is mogelijk op werkdagen tijdens kantooruren. Ook zijn de stukken digitaal in te zien via http://www.nlog.nl/

Tot en met vrijdag 15 februari 2019 kan een ieder zienswijzen met betrekking tot de onderzoeksopzet schriftelijk of mondeling kenbaar maken aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

DG Energie, Telecom en Mededinging, Directie Energie en Omgeving

t.a.v. mw. L. M. Kriesels (tel. 070 – 379 8355)

Postbus 20101

2500 EC DEN HAAG.

Ook voor inlichtingen kunt u zich wenden tot mw. L. M. Kriesels

In uw zienswijze kunt u ingaan op de onderzoeksopzet. U kunt hierbij denken aan:

  • redelijke alternatieven;

  • te onderzoeken milieueffecten;

  • het toetsingskader.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

De onderzoeksopzet wordt ook voorgelegd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage en adviseurs met een wettelijke taak in het kader van de te verlenen vergunningen. De zienswijzen en adviezen worden betrokken in het advies reikwijdte en detailniveau dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan Petrogas stuurt. Mede op basis van dit advies wordt het MER opgesteld. Het toekomstig MER zal opnieuw ter advies aan de Commissie voor de milieueffectrapportage worden voorgelegd. De Passende Beoordeling zal te zijner tijd gelijktijdig met het toekomstig MER ter inzage worden gelegd, samen met de ontwerpbesluiten voor de vergunningverlening.

Naar boven