Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 juni 2019, nr. 2019-0000076951, tot herbenoeming van de voorzitter van de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en de artikelen 2 en 4 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en artikel 3 van het Benoemingsbesluit van de voorzitter van de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde;

Besluit:

Artikel 1 Herbenoeming

  • 1. Voor de periode van 1 mei 2019 tot 1 mei 2020 wordt mevrouw drs. J.A.H. van Veen herbenoemd tot voorzitter van de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde.

  • 2. De voorzitter kan niet worden herbenoemd voor een volgende periode.

Artikel 2 Vergoeding

Aan de voorzitter wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de toepasselijke salarisschaal wordt bepaald op het maximum van salarisschaal 18 van Bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 bij een arbeidsduurfactor van 0,33.

Artikel 3 Taken en uitvoering werkzaamheden

De artikelen 2 en 4 van het Besluit tot benoeming van de voorzitter van de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde van 23 mei 2018 blijven van toepassing tijdens de herbenoemingsperiode van de voorzitter.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het is geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2019.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 3 juni 2019

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

TOELICHTING

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in 2017 aan de Tweede Kamer toegezegd om in 2018 met een kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde te starten, naar aanleiding van het rapport ‘Aanpak dreigend tekort bedrijfsartsen’ door de kwartiermaker, de heer Van Gastel (19 april 2017). Conform de aanbevelingen in dit rapport heeft de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in mei 2018 de kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde in het leven geroepen. Het doel is om de relevante stakeholders, onder andere beroepsverenigingen, brancheverenigingen, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, te ondersteunen om in gezamenlijkheid de kennis- en kwaliteitsontwikkeling van de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde te verbeteren en zo de aantrekkelijkheid van de beroepen te vergroten.

Hiermee kan de kwaliteitstafel bijdragen aan het bestrijden c.q. voorkomen van het bestaande tekort aan verzekeringsartsen c.q. het voorziene tekort aan bedrijfsartsen. De kwaliteitstafel beoogt om gezamenlijkheid tot stand te brengen tussen de betrokken stakeholders en erin te voorzien dat stakeholders op basis van gedeelde belangen tot activiteiten kunnen komen.

De kwaliteitstafel is voortvarend van start gegaan onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. In drie werkgroepen zijn op diverse terreinen initiatieven ontwikkeld en plannen gemaakt. Aangezien de werkzaamheden van de Kwaliteitstafel in mei 2020 eindigen is het nu zaak dat de plannen tot concrete resultaten gaan leiden. Daarnaast is het van groot belang dat de resultaten ook geborgd worden na 2020, waarbij de betrokken beroepsgroepen dan zelfstandig uitvoering geven aan de gedane voorstellen voor verbetering van de kennis en kwaliteitsontwikkeling.

Om dit proces goed te laten verlopen is inzet van een onafhankelijk voorzitter zeer wenselijk.

Met dit besluit wordt zodoende de voorzitter van de kwaliteitstafel herbenoemd, waarbij de eerder vastgestelde taken van de voorzitter en afspraken voor de uitvoering van de werkzaamheden blijven gelden. Conform het benoemingsbesluit van 23 mei 2018 is het een herbenoeming voor 1 jaar, die niet kan worden verlengd.

Tevens is voor de voorzitter een vergoeding per maand vastgesteld conform de bepalingen in de Wet en het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. Hiermee kan de kwaliteitstafel de werkzaamheden voortzetten en afronden en zorgen voor een goede borging na 2020.

Den Haag, 3 juni 2019

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Naar boven