Aanpakken adresgerelateerde fraude door Habeko en de Gemeente

Logo Alphen aan den Rijn

Habeko en de gemeente Alphen aan den Rijn hebben een convenant getekend waarmee ze de samenwerking willen verbeteren en gegevens willen uitwisselen om adresgerelateerde fraude effectiever tegen te kunnen gaan. Eerder is een vergelijkbare overeenkomst met Woonforte gesloten.

Adresgerelateerde fraude kan grote gevolgen hebben voor de eerlijke verdeling van voorzieningen en sociale huurwoningen, de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Zo is het belangrijk dat inwoners in de Basisregistratie Personen (BRP) staan ingeschreven op het adres waar ze feitelijk wonen. Een onjuiste inschrijving kan leiden tot het onterecht ontvangen van toeslagen en sociale voorzieningen.

Een andere vorm van adresgerelateerde fraude is onrechtmatige bewoning, zoals het illegaal onderverhuren of huisvesten van migranten of de woning voor andere doeleinden gebruiken dan wonen. Bijvoorbeeld voor prostitutie, drugsverkoop of het onderbrengen van een hennepkwekerij. Een wijk ‘leeft’ als buurtbewoners elkaar kennen, er wederzijdse hulprelaties kunnen bestaan en gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd. Dat maakt het prettig om in een wijk te wonen of te werken.

Illegale onderverhuur- en/of gebruik van panden, (administratieve) leegstand en over-bewoning zijn over het algemeen niet goed voor de wijk. Deze vormen van woonfraude kunnen overlast en (brand)onveilige situaties veroorzaken.

Woonfraude kunt u ook zelf melden via de gemeentelijke website, telefoonnummer 140172 of mailen naar adressignalen@alphenaandenrijn.nl.

Door signalen te delen kunnen deze problemen in een vroeg stadium worden aangepakt en inwoners op tijd geholpen worden. De volledige tekst van het convenant is te raadplegen via de externe bijlage, staat op de gemeentelijke website en ligt ook tot 4 juli 2019 ter inzage bij de ontvangstbalie in de hal van het gemeentehuis.

Alphen aan den Rijn, 5 juni 2019.

Het college van Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn

Naar boven